18.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τροφική αλλεργία: όλα, όσα πρέπει να γνωρίζω της Αδαμαντίας Πράπα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στην εμφάνιση αλλεργιών στον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να προκύπτουν αρκετές απορίες ως προς το τι θα πρέπει να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε . Αρχικά, υπάρχει αρκετή σύγχυση σχετικά με το τι είναι αλλεργία και τι όχι. Η τροφική αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε πρωτεΐνες που υπάρχουν σε τρόφιμα και δεν έχει σχέση με τον όρο δυσανεξία, που συχνά χρησιμοποιείται λανθασμένα, ως συνώνυμο, από αναξιόπιστους κύκλους. Αν και ένα άτομο μπορεί να είναι αλλεργικό σε οποιοδήποτε τρόφιμο πχ φρούτα, λαχανικά και κρέας, τα παρακάτω οκτώ τρόφιμά είναι υπεύθυνα για το 90% όλων των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων: αυγό, γάλα, φασόλια σόγιας, οστρακοειδή, ξηροί καρποί, φιστίκια, ψάρια και σουσάμι.

Η αιτιολογία των αλλεργιών είναι πολυπαραγοντική. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα γονίδιά μας, αφού ένα παιδί έχει 48% πιθανότητα να εμφανίσει αλλεργίες, όταν ένας γονέας του είναι αλλεργικός, ενώ το ποσοστό μπορεί να φτάσει και στο 70%, όταν και οι δυο γονείς είναι αλλεργικοί. Καταλυτική σημασία για την εκδήλωση αλλεργιών φαίνεται να έχει και η έκθεσή μας σε αλλεργιογόνα αλλά και γενικότερα ο τρόπος ζωής μας, με τη «θεωρία της υγιεινής» να αποτελεί την επικρατέστερη ερμηνεία για την αύξηση της εμφάνισης των αλλεργιών. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή ο «δυτικοποιημένος τρόπος» ζωής μας, μας θέλει να ζούμε σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα και δεν μας επιτρέπει την έκθεση σε μικρόβια και παράσιτα με αποτέλεσμα να μην ευνοείται η ανάπτυξη και η κατάλληλη προσαρμογή του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τέλος η διατροφή, από την ενδομήτριο ακόμα ζωή, φαίνεται να συμβάλλει επίσης στην εμφάνιση ή όχι αλλεργιών. Έρευνες έχουν αναδείξει τον προστατευτικό ρόλο του θηλασμού αλλά και μιας ισορροπημένης διατροφής, όπως της μεσογειακής δίαιτας.

Μετά από τον πλήρη έλεγχο και τη διάγνωση από αλλεργιολόγο, πέρα από την φαρμακευτική αγωγή, βασικός άξονας της θεραπείας είναι η πρόληψη. Αποφεύγουμε λοιπόν το τρόφιμο που μας προκαλεί τα συμπτώματα. Φυσικά και δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Θα πρέπει να αποφεύγουμε όλες τις τροφές που το περιέχουν και να προσέχουμε τις διάφορες επιμολύνσεις που μπορεί να συμβούν πχ κατά το μαγείρεμα, τη χρήση κοινών σκευών κτλ. Ακόμα, θα πρέπει να διαβάζουμε πολύ προσεκτικά τη διατροφική ετικέτα, που υπάρχει στο πίσω μέρος των τροφίμων. Όταν αναγράφεται ότι υπάρχουν ίχνη κάποιας τροφής, η ύπαρξή της  θεωρείται βέβαια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την καταναλώσουμε. Επιπλέον, καλό θα ήταν να έχουμε στο νου μας ότι πολλές φορές το αλλεργιογόνο τρόφιμο μπορεί να αναγράφεται με κάποιον άλλο όρο πχ αντί για γάλα μπορούμε να δούμε να αναγράφεται λακτοσφαιρίνη ή λακτογλουβίνη κτλ. Τέλος, σε περίπτωση που απαιτείται η κατάργηση ορισμένων τροφών, ιδιαίτερα αν είναι βασικές σε ένα διαιτολόγιο, η παρακολούθηση από κατάλληλα εκπαιδευμένο διαιτολόγο είναι απαραίτητη, αφού χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να οδηγηθούμε σε λανθασμένες επιλογές και τελικά σε  ανεπάρκεια διάφορων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και σε διατροφικές ελλείψεις.

Tip:

  • Έχουμε αλλεργία σε ένα τρόφιμο, όταν το καταναλώσουμε και εκδηλώσουμε αμέσως μετά συμπτώματα.
  • Είναι αδύνατον να οφείλεται σε κάτι που φάγαμε την προηγούμενη μέρα!

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα