apotefrosiΝομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών, εκτός κοιμητηρίων, προτίθεται να καταθέσει ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Ύστερα από επικοινωνία με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο υπουργός ΠΕΚΑ τους έκανε γνωστό ότι η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τα ρυθμιστικά σχέδια Αθήνας- Θεσσαλονίκης.

Επιπροσθέτως, στη ρύθμιση θα προβλέπεται και η τακτοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Η παρέμβαση του υπουργού ήρθε λίγο μετά την κοινή ανακοίνωση των δύο δημάρχων στην οποία έκαναν λόγο για «αόρατες δυνάμεις» που εμποδίζουν τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών στη χώρα μας.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση Καμίνη – Μπουτάρη:

«Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να ενσωματώσει στο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που ψηφίζεται σήμερα, τηνομοθετική πρόταση, την οποία έχουν καταρτίσει κορυφαίοι νομικοί και προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών εκτός κοιμητηρίων, καθώς και την τακτοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Με έκπληξη διαπιστώνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι«αόρατες δυνάμεις» εμποδίζουν την προσαρμογή της χώρας μας στη διεθνή πραγματικότητα αλλά και τον σεβασμό των επιλογών του κάθε πολίτη. Η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμένει ουραγός σε στοιχειώδη ζητήματα δικαιωμάτων».

Καιρός είναι η Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, σεβόμενοι της επιθυμίες των εκλιπόντων συγγενών τους, αναγκάζονται να τους μεταφέρουν στηΒουλγαρία.

Πέρα από τα σημαντικά και τα προφανή, την ψυχική οδύνη και την ταλαιπωρία, εξάγεται πολύτιμο συνάλλαγμα από τη χώρα μας επειδή έτσι θέλουν κάποιοι ρασοφόροι και τα κυκλώματα που λυμαίνονται τα νεκροταφεία της χώρας.

Δεν είναι πλέον ο καιρός να τελειώνουμε με όλους αυτούς;

Και μια πρόταση: εφόσον προχωρήσει “Θεού θέλοντος” το ζήτημα της αποτέφρωσης νεκρών, καλό είναι υπουργεία και αρμόδιοι φορείς να εξετάσουν οικολογικές λύσεις καύσης νεκρών που δοκιμάζονται σε διάφορες χώρες του κόσμου».