19.2 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ‘ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ’ / ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

”ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Σε ποιες αρχές μπορεί να στηριχτείένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων;
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 στις 11 π.μ.
Αίθουσα δημοτικού συμβουλίου (Πλατεία Νέας Σμύρνης, πάνω από τα Goody’s)
Ομιλητές
Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης
Τάσος Κεφαλάς, μηχανικός, μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων
Θωμάς Μπίζας, μέλος Γ.Σ. ΠΟΕ-ΟΤΑ
Η Στροφή Νέας Σμύρνης ανοίγει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε μια εποχή σημαντικών εξελίξεων οι οποίες δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον (παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες, εφαρμογή ρυπογόνων τεχνολογιών, εγκατάλειψη της ανακύκλωσης) εμείς δηλώνουμε δυνατά:

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ – Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ

Ελαχιστοποίηση της παραγωγής στερεών αστικών αποβλήτων προς επεξεργασία και τελική διάθεση.

  • Ισχυρό δίκτυο, στηριγμένο στη διαλογή στην πηγή, στα πολλά σημεία ανακύκλωσης – εναλλακτικής διαχείρισης και στην κομποστοποίηση – λιπασματοποίηση (οικιακή ή μικρής κλίμακας).
  • Αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης από μεγάλους δήμους, με κοινωνική ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο, όπου θα γίνεται επεξεργασία των ήδη διαλεγμένων στην πηγή απορριμμάτων, παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας, διαλογή και διάθεση ανακυκλώσιμων – ανακτήσιμων υλικών και επεξεργασία μέρους των αδρανών.
  • Περιορισμένο αριθμό μικρών ΧΥΤΥ, που θα υποδέχονται το υπόλειμμα της όλης επεξεργασίας.

Τι προωθεί η κυβέρνηση

  • Τέσσερις μεγάλες μονάδες που θα λειτουργούν στη βάση προβληματικών διαδικασιών καύσης των απορριμμάτων ή των προϊόντων της «επεξεργασίας» τους, τορπιλίζοντας ταυτόχρονα τη διαδικασία της διαλογής στην πηγή και την ανακύκλωση. Έτσι η Αττική κινδυνεύει να μετατραπεί στη μεγαλύτερη χωματερή τοξικής τέφρας.
  • Διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιώτες με συνέπεια την αύξηση του όγκου τους, την ανέλεγκτη συγκέντρωση και μεταφορά, κινδύνους για τη δημόσια υγεία και υψηλό κόστος για τους πολίτες (δηλαδή μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών). Υπολογίζεται ότι το σημερινό κόστος διαχείρισης ανά τόνο θα υπερπενταπλασιαστεί.

Η αντίδραση της κοινωνίας

  • Οι κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια των κατοίκων στην Κερατέα, στη Φυλή, στη Μάνδρα, στη Λευκίμμη, στο Ελληνικό, στο Αλιβέρι, στη Θήβα, στη Σάμο, στα Χανιά, δείχνουν το δρόμο για την αντίδρασή μας, που πρέπει να είναι άμεση λόγω του επείγοντος χαρακτήρα που έχει το ζήτημα.”

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα