24.2 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ανακοινώθηκε το σχέδιο του εμβολιασμού για την Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τον μαζικό εμβολιασμό των Ελλήνων.

Ξεκινώντας την παρουσίαση, ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εκπονηθεί αμέσως το σχέδιο εμβολιασμού και το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η προμήθεια θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με έξι εταιρείες. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερο τίμημα.

Όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν τα εμβόλια την ίδια χρονική περίοδο, με την ίδια αναλογία δόσεων για τον πληθυσμό και την ίδια τιμή, ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα, με την εξής ιεράρχηση: πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται με ραντεβού σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα, πλην της Κυριακής, και, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί».

Εάν χρειαστεί, εάν δηλαδή έρθουν παραπάνω εμβόλια εντός του μήνα, «θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιό μας για επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, αλλά ήδη «τα 2.117.440 πολίτες τον μήνα είναι ένας μεγάλος αριθμός».

«Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού. Θα επικρατήσει τάξη και οργάνωση», τόνισε ο υπουργός Υγείας. Μάλιστα, θα είναι δυνατόν «να κλείσουν ραντεβού με SMS, διαδικτυακά, είτε γι’ αυτούς που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα, στα οποία θα μπορούν να τηλεφωνήσουν και να κλείσουν το ραντεβού τους, στην πόλη τους, κοντά στην περιοχή που μένουν, συγκεκριμένη ώρα», διευκρίνισε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «γι’ αυτό το κομμάτι, το ψηφιακό, είναι υπεύθυνο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη βοήθεια την οποία μας δίνουν».

Θεοδωρίδου: Πιθανώς η έναρξη του εμβολιασμού να γίνει τον πρώτο μήνα του 2021
Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά για τον εμβολιασμό ήταν το μήνυμα της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου, η οποία εκτίμησε ότι πιθανώς η έναρξη του εμβολιασμού να γίνει τον πρώτο μήνα του 2021. Τόνισε όμως με έμφαση ότι «το εμβόλιο τουλάχιστον αρχικά δεν θα είναι το μόνο όπλο το οποίο θα αποτελέσει ανάχωμα για την επιδημία χρειάζονται και τα άλλα μέτρα».

Όπως είπε το εμβόλιο για την covid-19 «ήταν κάτι από την αρχή που ελπίζαμε ότι θα γίνει, φθάνουμε στο σημείο της πραγματοποίησης και σε αυτό δεν θα πρέπει να μείνει κανείς αμέτοχος». Προσέθεσε ότι τα εμβόλια είναι ένα μεγάλο όπλο, δεν είναι όμως το άπαν. Δεν σημαίνει ότι «έρχεται το εμβόλιο και σταματάμε τα μέτρα τα οποία προσπαθούμε όλοι να εφαρμόσουμε», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Συνέστησε λίγο ακόμη υπομονή για να έχουμε το εμβόλιο, λέγοντας ότι υπάρχει η υλικοτεχνική προετοιμασία για να εφαρμοστεί όταν έρθει στη χώρα μας. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει καμία ομάδα αυξημένου κινδύνου μακριά από τον εμβολιασμό, όπως και όλος ο πληθυσμός, εάν υπάρξει η αντίστοιχη διαθεσιμότητα του εμβολίου, η οποία θα είναι σταδιακή για αυτό σημαντικός παράγοντας είναι και η προτεραιοποίηση.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ygeia/kikilias-etsi-tha-ginei-o-emboliasmos-kata-toy-koronoioy

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα