18.8 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑ”: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο της Εργατικής Λέσχης

erg lesxiΟλοκληρώθηκε με επιτυχία η διήμερη συνάντηση με θέμα ανεργία και γειτονιά, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών της εργατικής λέσχης Nέας Σμύρνης “ο Δεκέμβρης των Ανέργων“.
Συμμετείχαν πάνω από 15 εργατικές συλλογικότητες (σωματεία, εργατικές λέσχες, επιτροπές ανέργων), κοινωνικοί χώροι αλληλεγγύης και άνεργοι από την περιοχή:
Εργατικές Λέσχες από το  Περιστέρι , τη Καλλιθέα , Κερατσίνι ,Νέα Ιωνία, Λέσβο(μέσω skype) επίσης από τις υπό ίδρυση Εργατικές λέσχες Πατησίων-Κυψέλης και Ταύρου. Το κοινωνικό πολιτιστικό κέντρο Βύρωνα “Λαμπηδόνα”, το χώρο αλληλεγγύης και δράσης “Υπόστεγο” στο Ελληνικό και τον “Ιστό” ελεύθερος κοινωνικός χώρος στο Χαϊδάρι.
Ακόμα απ’την συνέλευση Σεπολίων-Κολωνού. Η επιτροπή ανέργων Ιλίου. Από τα σωματεία, Βιβλίου χάρτου, Σωματείο Μισθωτών τεχνικών, Σωματείο δανειζομένου προσωπικού, Σύλλογος εργαζομένων στην Ethnodata, Σωματείο εργαζομένων στην Express service. Ακόμα ήταν από το σωματείο επιστημονικού προσωπικού της ΔΕΗ καθώς και εργαζόμενοι από ταξικά σχήματα στα ΜΜΜ και  στην ΕΥΔΑΠ, και από την συλλογικότητα ροσινάντε.
Την 1η μέρα η συζήτηση επικεντρώθηκε 
–        στο ποιος ευθύνεται για τις απολύσεις, την ανεργία και την καταπάτηση κάθε εργατικού δικαιώματος, την εκμετάλλευση των ανέργων και της ανεργίας για την επιβολή ενός νέου μοντέλου εργασίας μέσω 5μηνων, μαθητείας, voucher, κλπ.
–        στα αιτήματα διεκδίκησης με κυρίαρχο αίτημα “αξιοπρεπή δουλειά για όλους” κοινό για εργαζόμενους με δουλειά και χωρίς.
–        μέσα από ποιους δρόμους θα συναντηθούμε οι άνεργοι – εργαζόμενοι χωρίς δουλειά, ώστε να πάψουμε να είμαστε αόρατοι και ψηφία στις στατιστικές τους, να αποκτήσουμε φωνή και συλλογική στάση απέναντι στα προβλήματα.
–        στο θέμα της ταξικής αλληλεγγύης και πως όλοι εμείς «οι από κάτω» θα σταθούμε στα πόδια μας για να μπορέσουμε να αντεπιτεθούμε
–        στο ρόλο των ταξικών σωματείων αλλά και των εργατικών συλλογικοτήτων γειτονιάς στην οργάνωση των ανέργων
–        στην ανάγκη πολιτιστικής και μορφωτικής έκφρασης και ψυχαγωγίας σαν όπλο αντίστασης στη μιζέρια την ακινησία και την υποταγή
Μεταφέρθηκε η εμπειρία από τις μέχρι τώρα δράσεις στις γειτονιές, οι δυσκολίες στην οργάνωση της διεκδίκησης και της επίθεσης και ακούστηκαν δεκάδες προτάσεις για τους τρόπους παρέμβασης και δράσης.
Κοινός τόπος όλων ήταν η ανάγκη για συνέχιση της δουλειάς για αγώνα, οργάνωση και αλληλεγγύη σε μια εποχή που τα πάντα διαλύονται. Η δημιουργία κοινωνικού ιστού σε κάθε γειτονιά θα σπάει το φόβο και την εξαθλίωση, που γεννά κρίση τους, θα βοηθάει στην αντεπίθεση για να πάρουμε πίσω τον πλούτο που εμείς οι εργαζόμενοι δημιουργούμε και που μας κλέβουν καθημερινά το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.
Τη 2η μέρα
έγινε συζήτηση με σωματεία και συνδικαλιστές που έχουν αναφορά στο κοινωνικό αγαθό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι
–        με ή χωρίς δουλειά τα δημόσια αγαθά είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Έτσι κι’ αλλιώς τα έχουμε πληρώσει με τις εισφορές μας, την εφορία, πρώτα απ’ όλα με τη δουλειά μας. Είναι μέρος του κλεμμένου μισθού μας. Διεκδικούμε η υγεία, παιδεία, μεταφορές, κατοικία, ρεύμα, νερό να είναι δημόσια κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα προς πώληση.
Αναζητήθηκαν
–        οι κοινοί δρόμοι διεκδίκησης και αγώνα εργαζομένων –ανέργων που θα αντιστέκονται στην καταστροφή μας, θα πετυχαίνουν και θα επιβάλλουν λύσεις για να κάνουμε καλύτερη τη καθημερινότητα μας
–        οι μορφές διεκδίκησης από τα σωματεία και τις συνελεύσεις των εργαζομένων των δικαιωμάτων του άνεργου στην δωρεάν ασφάλιση, περίθαλψη, μεταφορά, στη δωρεάν εξασφάλιση νερού, ρεύματος, στη προστασία της κατοικίας του
Αναφέρθηκε
–        η μέχρι σήμερα εμπειρία και η επιβολή στη πράξη δωρεάν κοινωνικού αγαθού στους άνεργους
Καταλήχθηκαν
–        Κοινές πρωτοβουλίες διεκδίκησης για το αμέσως επόμενο διάστημα όπως παράσταση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στις 24 Ιανουαρίου στα γραφεία της ΕΘΕΛ με αίτημα «δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους» και στη συνέχεια καθορισμός ημερομηνιών για αντίστοιχες παρεμβάσεις, σε συνεννόηση με τα σωματεία εργαζομένων, σε όλες τις επιχειρήσεις και υπουργεία που έχουν αναφορά στο κοινωνικό αγαθό.
–        Διοργάνωση μιας κεντρικής κινητοποίησης, με πλατύ κάλεσμα σε σωματεία, συλλογικότητες κλπ ενάντια στην ανεργία τον Μάρτη ή Απρίλη με καλή προετοιμασία σε κάθε γειτονιά.
Το αμέσως επόμενο διάστημα η ΕΛΝΣ θα κωδικοποιήσει τις προτάσεις δράσεων που ακούστηκαν, και θα απευθύνει ξανά κάλεσμα στις συλλογικότητες που ήταν και σε αυτές που καλέστηκαν αλλά δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος συντονισμός και ανταλλαγή απόψεων για τη συνδιοργάνωση των παραπάνω.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα