19.2 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Από εδώ και πέρα παρακολουθούνται whatsapp, viber, signal και λοιπές διαδικτυακές εφαρμογές

Νέο «Μεγάλο Αδελφό» προηγμένης τεχνολογίας, κόστους 6,2 εκατ. ευρώ, που θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει πλέον χιλιάδες τηλεφωνικές επαφές μέσω Viber, WhatsApp, Signal και άλλων διαδικτυακών εφαρμογών αποκτά, όπως αποκαλύπτει αποκλειστικά «Το Βήμα της Κυριακής» και ο δημοσιογράφος, Βασίλης Λαμπρόπουλος, το επόμενο χρονικό διάστημα η ΕΥΠ.

Πρόκειται για σύστημα με τριπλάσιες σχεδόν δυνατότητες και εύρος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από αυτό που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Το νέο σύστημα θα μπορεί να καταγράφει τις συνομιλίες 1.100 κινητών τηλεφώνων την ίδια χρονική περίοδο, αλλά και να προχωρά σε ταυτόχρονες live ακροάσεις συνομιλιών σε 350 κινητά τηλέφωνα.

Το σύστημα που διέθετε μέχρι τώρα η ΕΥΠ (αντίστοιχης τεχνολογίας συστήματα έχει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών) είχε τη δυνατότητα καταγραφής των συνομιλιών περίπου 600 κινητών και 100 σταθερών τηλεφώνων, όπως και τη live παρακολούθηση 100 τηλεφώνων.

Το προηγούμενο σύστημα είχε αποκτηθεί την περίοδο 2005-2007, αλλά παρουσίαζε πολλά λειτουργικά προβλήματα.

Η καινοτομία που κάνει τη διαφορά

Η κύρια καινοτομία του νέου αποκτήματος των Αρχών αφορά τις διαδικτυακές πλατφόρμες της κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι τώρα δεν μπορούσε να υπάρξει εκεί οποιοσδήποτε έλεγχος από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας και αποτελούσε μαύρη τρύπα στις έρευνες για εξάρθρωση συμμοριών, δράση μελών του οργανωμένου εγκλήματος, υποθέσεις εθνικής ασφάλειας κ.λπ.

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια του νέου συστήματος της ΕΥΠ έγινε στις 18 Ιουλίου 2020 με σχετικά μικρές προθεσμίες (υποβολή προσφορών έως αρχές Αυγούστου) και με ιδιαίτερη προσοχή στη διαγωνιστική διαδικασία. Κι αυτό για να αποφευχθούν παρατυπίες και παρανομίες με κατηγορίες για υπερκοστολογήσεις που είχαν υπάρξει στον διαγωνισμό πριν από 14 περίπου χρόνια και είχαν οδηγήσει στη φυλακή τον έλληνα αντιπρόσωπο της γερμανικής προμηθεύτριας εταιρείας.

Διευρυμένες δυνατότητες

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, το νέο σύστημα θα υποστηρίζει την παρακολούθηση τουλάχιστον 1.100 στόχων κινητής τηλεφωνίας (φωνή, δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών Internet) και 500 στόχων σταθερής τηλεφωνίας (φωνή, δεδομένα, υπηρεσιών Διαδικτύου). Επιπλέον, το νέο σύστημα θα εξασφαλίζει την ταυτόχρονη παρακολούθηση τουλάχιστον 350 στόχων κινητής τηλεφωνίας / Διαδικτύου και τουλάχιστον 200 στόχων σταθερής τηλεφωνίας και Internet.

Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει μέσω κλειδώματος στόχων και προσδιορισμού στίγματος αν υπάρχει παρουσία ενός υπόπτου τηλεφώνου σε οικήματα ή άλλους χώρους (π.χ. γιάφκες κ,λπ.) που παρακολουθούνται από τις Αρχές. Ακόμη προβλέπεται η εκπαίδευση 100 υπαλλήλων της ΕΥΠ στον χειρισμό του συστήματος.

Το ιντερνετικό δίκτυο κλήσεων

Εκείνο λοιπόν που θεωρείται ότι θα δώσει ώθηση στην έρευνα των μυστικών υπηρεσιών και όχι μόνο θα είναι ότι μέσω της δυνατότητας καταγραφής δεδομένων του Internet από τα κινητά τηλέφωνα θα μπορεί να διαπιστώνεται όλο το δίκτυο τηλεφωνικών κλήσεων μέσω Viber, WhatsApp και άλλων περίπου 1.000 προγραμμάτων διαδικτυακής τηλεφωνίας (VoIP Voice over Internet Protocol). Οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ είχαν διαπιστώσει ότι σε ποσοστό άνω του 90% τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις διαφθοράς, σκάνδαλα κ.λπ. χρησιμοποιούσαν τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές για την επικοινωνία τους.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανείς τρόπος να ελεγχθεί ούτε τι συζητείται, αλλά ούτε και ποιος επικοινωνεί με ποιον μέσα σε αυτές τις πλατφόρμες. Έτσι υπήρχε για την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ ένας ολόκληρος κόσμος απροσδιόριστων επικοινωνιών και διευκόλυνε τις παράνομες δραστηριότητες.

Χαρτογραφήσεις των διασυνδέσεων

Τώρα μέσω των δυνατοτήτων του νέου συστήματος οι μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν να σχηματίσουν επαρκείς χαρτογραφήσεις κλήσεων μεταξύ διαφόρων υπόπτων ώστε να προσδιορίσουν πρόσωπα και διασυνδέσεις. Οι συνομιλίες που θα υπάρχουν μέσω του Διαδικτύου θα αποτυπώνονται όπως αυτές μέσω του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, θα μπορεί να διαπιστώνεται ο κάτοχος του τηλεφώνου, ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται μέσω του κινητού του, καθώς και ποιο προφίλ στο Facebook μπορεί να χρησιμοποιεί μέσω κινητού κ.λπ.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα