14.6 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ας αποσυνδέσουμε τις Πανελλαδικές Εξετάσεις από την επαγγελματική αποκατάσταση του Κρικρή Γιώργου

APE PHOTO ARTICLEΣτο γράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αποτυπώνονται με σαφή τρόπο τα χαρακτηριστικά που θα έχει η δύσκολη «μάχη» των φετινών εισαγωγικών εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας μας.

Μια «μάχη» που έρχεται ως κορύφωση μιας επίπονης προσπάθειας τόσο των παιδιών όσο και των χιλιάδων οικογενειών που αναμένουν τον ερχόμενο μήνα, να δουν κόπους χρόνων να ανταμείβονται.

Ωστόσο, ακόμα κι όταν φτάσει η πολυπόθητη επιτυχία στην επιθυμητή σχολή, η ικανοποίηση είναι αμφίβολη γιατί κανείς δεν σου εξασφαλίζει με βεβαιότητα την επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα του 2016.

Πτυχία και μεταπτυχιακά είναι απαραίτητα εφόδια για μια «σταδιοδρομία» που κάθε νέος επιθυμεί αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το περιβάλλον της εποχής μας αναπόφευκτα μας οδηγεί σε μια εναλλαγή επαγγελμάτων κατά την διάρκεια του βίου μας.

Ακόμα, πρέπει να επισημανθεί ότι ιδιαίτερη σημασία οφείλουμε να δώσουμε στον επαγγελματικό προσανατολισμό που θα μας παρέχει μια σύγχρονη οπτική για τα τεχνικά επαγγέλματα «καταργώντας» τα στερεότυπα που θεωρούν επιτυχημένο μόνο όποιον καταφέρει να γίνει γιατρός, δικηγόρος ή αρχιτέκτονας.

Μέσα στο ρόλο του σημερινού σχολείου πρέπει να ενταχθεί η δημιουργία ερεθισμάτων και εργασιακής εμπειρίας ώστε ο μαθητής να αποκτά σαφή εικόνα για τις κλίσεις του και τα ενδιαφέροντα του. Η καθιέρωση μια «σχολικής πρακτικής άσκησης» είναι μια ευκαιρία για μια πιο ασφαλή επιλογή κατεύθυνσης σπουδών αλλά και μετέπειτα κλάδου εργασίας.

 

Του Κρικρή Γιώργου,

Ψυχολόγου – Δημοτικού Συμβούλου Νέας Σμύρνης

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα