19.2 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αφιέρωμα που συγκινεί παρακολουθήσαμε στον κινηματογράφο Άτταλο του Γιώργου Κρικρή

Ο Θίασος της Ζωής Μαρίνου και ο Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής σεβόμενοι και τιμώντας την ιστορία του θεάτρου σκιών και ιδιαίτερα τους παλιούς μαστόρους της τέχνης, είχαν την ωραία ιδέα να αφιερώσουν την παράσταση σε έναν από τους πιο σημαντικούς Καραγκιοζοπαίχτες της παλιάς γενιάς και σε έναν καλλιτέχνη που έγραψε τη δική του ιστορία στην πόλη μας. Μιλάμε φυσικά για τον Μάνθο Αθηναίο!

Τον Μάνθο Αθηναίο που αν ήξερε στην αρχή της καλλιτεχνικής του δράσης ότι θα συνδέσει το έργο και την πορεία του τόσο στενά με την πόλη μας, θα άλλαζε το όνομά του σε Μάνθος Νεοσμυρνιώτης!

Κάτοικος της Νέας Σμύρνης από τη δεκαετία του 60, με δικό του ιδιόκτητο θέατρο που το λειτούργησε από τη δεκαετία του 80 μέχρι και το θάνατο του, το 2009, ψυχαγώγησε γενιές και γενιές Νεοσμυρνιωτών. Όλοι μας – άλλοι λίγο, άλλοι πολύ – περάσαμε, οι ίδιοι ως παιδιά, νύχτες μαγικές και ονειρεμένες στο καλοκαιρινό θεατράκι του Μάνθου, στην οδό Σαλαμίνος και Δέγλερη, διασκεδάζοντας με τον Καραγκιόζη Μάγειρα, τον Καραγκιόζη Γραμματικό, το Γάμο του Καραγκιόζη, τον Κατσαντώνη και τον Αλή Πασά, τον Άρχοντα της Ζούγκλας Ροδοσίμα, τον Στρατηγό Βελισάριο και τόσες άλλες σπάνιες παραστάσεις που ο Μάνθος απέδιδε με μοναδική μαεστρία.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης, ύστερα από απόφαση και επιθυμία του ίδιου του Μάνθου, συγκέντρωσε τις φιγούρες, τα σκηνικά και όλο το πολύτιμο υλικό του καλλιτέχνη και σκοπός του είναι να ανοίξει μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του, εκθέτοντας παράλληλα το αρχείο του.

«Ο Καραγκιόζης και η Μονομαχία των Πριγκίπων» από τον Κωνσταντίνο Κουτσουμπλή, παράσταση που ο Κωνσταντίνος είδε και διδάχθηκε στη σκηνή του Μάνθου, ήταν το βίωμα που μας συγκίνησε δημιουργώντας την αίσθηση μιας ιδιαίτερης Κυριακής.

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα