19.2 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΒΑΓΓ. ΧΑΤΖΑΤΟΥΡΙΑΝ: «Θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων»

Μήνυμα με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ανάρτησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού της Ν. Σμύρνης Βαγγέλης Χατζατουριάν, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.
Στο μήνυμα του ο κ. Χατζατουριάν τονίζει τη σημασία που έχει η σημερινή ημέρα, την κοινή σκληρή πορεία που είχαν Αρμένιοι και Σμυρνιοί, ενώ παράλληλα ενημερώνει για την ειδική δημόσια προβολή 2 ιστορικών ντοκιμαντέρ δικής του παραγωγής, η οποία γίνεται 24 έως 30 Απριλίου από τη σελίδα του Οργανισμού (www.facebook.com/culturens), το «ΑΡΜΕΝΙΑ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» και το «ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ – Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ«. Τα ντοκιμαντέρ αυτά είναι διάρκειας 35′ και 40′ αντίστοιχα και αξίζει να σημειωθεί ότι στην αφήγηση ακούγεται ο μεγάλος μας ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης, στο τελευταίο του σπικάζ, λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

Πιο αναλυτικά:

ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΩ

Σήμερα, 105 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1915,
ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ και ΤΙΜΟΥΜΕ τη μνήμη 1.500.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ και ΤΙΜΟΥΜΕ περισσότερους από 1.000.000 πρόσφυγες, αποτέλεσμα αυτής της θηριωδίας.
ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ και ΤΙΜΟΥΜΕ τη νέα γενιά των Αρμενίων που πριν από 30 χρόνια αγωνίστηκαν κ θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Κατά την άποψή μου, τα 105 χρόνια μνήμης, πέρα από ένα αυτονόητα τραγικό επετειακό γεγονός, αποτελούν ταυτόχρονα μια μεγάλη ευκαιρία και μια σημαντική αφορμή να γίνει γνωστό και να αναδειχθεί το μεγαλείο, η ιστορικότητα , το υψηλό επίπεδο πολιτισμού, παραδόσεων και ήθους που πρεσβεύει ο αρμενικός λαός.

‘Αλλωστε, όσοι κατοικούν στη Νέα Σμύρνη, αλλά και σε άλλες προσφυγικές πόλεις σε όλη την Ελλάδα, ξέρουν ότι η Ιωνία και τα χώματα της Μικράς Ασίας μάς έφεραν κοντά ως λαούς και χάραξαν την κοινή μας μοίρα. Η Γενοκτονία του 1915 και η Καταστροφή του 1922, δεν είναι απλά για εμάς η ιστορική μας κληρονομιά, είναι η ταυτότητά μας.

Δυστυχώς φέτος, λόγω της πανδημίας, δεν είναι εφικτό να καταθέσω το στεφάνι μου στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Νέα Σμύρνη.Η επιθυμία μου όμως να αφήσω το προσωπικό μου αποτύπωμα και στη φετινή επέτειο αποτελεί για εμένα, όχι απλώς μια επιλογή, αλλά “χρέος καρδιάς”.

‘Ετσι λοιπόν φέτος επέλεξα ως “στεφάνι μνήμης” να προσφέρω προς “ελεύθερη” προβολή , για πρώτη φορά από τις 24 έως και τις 30 Απριλίου μέσα από τη σελίδα του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης https://www.facebook.com/culturens/, δύο δικές μου βραβευμένες κινηματογραφικές παραγωγές ντοκιμαντέρ, που αφορούν, την ιστορία , τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) αντιστοίχως .Τις συγκεκριμένες παραγωγές δημιούργησα ύστερα από δύο οδοιπορικά, 20 περίπου ημερών το καθένα και που για εμένα αποτέλεσαν εμπειρίες ζωής.

Οι εικόνες που αποτυπώνονται σε αυτά τα ντοκιμαντέρ αποτελούν από μέρους μου έναν ελάχιστο φόρο τιμής, ως “στεφάνι μνήμης” για τις ψυχές 1.500.000 Αρμενίων που χάθηκαν το 1915.

Πηγή:E-epikaira

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα