12.7 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γιώργος Βασιλειάδης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τις βάσεις για να διορθωθούν λάθη δεκαετιών

Αντικειμενικός, απλός και ξεκάθαρος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε για το χώρο του αθλητισμού, τους στόχους που είχε θέσει, τις παρεμβάσεις που έκανε αλλά και για την επόμενη ημέρα.

Όσον αφορά τις επικείμενες Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου αναφέρει πως «πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης».

Συνέντευξη στη Σοφία Χύτου

Ως Υφυπουργός Αθλητισμού και κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό ποιους στόχους είχατε θέσει στο χαρτοφυλάκιο σας; Καταφέρατε να τους υλοποιήσετε;

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο αντικειμενικός γίνεται, μολονότι καταλαβαίνετε ότι αυτός που πρέπει να δώσει αυτήν την απάντηση δεν είμαι εγώ, αλλά είναι ο λαός. Ο πρώτος στόχος που είχα θέσει είναι να καταφέρω να βρω τα μεγαλύτερα δυνατά κονδύλια, για να κάνω τις περισσότερες παρεμβάσεις ανά την επικράτεια στις αθλητικές υποδομές. Να πάω σε περιοχές ξεχασμένες, να πάω σε γειτονιές ξεχασμένες, να βρω απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας τις πραγματικές ανάγκες και εκεί πέρα να έρθω να κάνω παρεμβάσεις. Αυτό εν πολλοίς το καταφέραμε. Αυτή τη στιγμή τρέχουμε 215 έργα σε όλη τη χώρα, άλλα 200 εντάσσονται άμεσα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος 2», το οποίο ήδη επεκτείνεται και ελπίζουμε ότι θα χωρέσει ακόμα άλλα τόσα.

Ο δεύτερος στόχος μου ήταν να μπορέσω να κρατήσω το αθλητικό οικοδόμημα όρθιο και να εξασφαλίσω κάθε πόρο για να μπορέσω να κάνω τη ζωή των Ομοσπονδιών μας καλύτερη. Με τις συμφωνίες, με τις διαφωνίες, σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς κανένα όπλο στα χέρια, χωρίς τον ΟΠΑΠ στα χέρια μας, χωρίς ευρωπαϊκά προγράμματα, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση απέκλεισε τον αθλητισμό από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, κατάφερα- πιστεύω πως κατάφερα- να εκπληρώσω τον στόχο αυτό, καθώς τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Είχαμε περί το 40% μεσοσταθμική αύξηση στη χρηματοδότηση  των Ομοσπονδιών τα τελευταία τρία χρόνια. Και μιλώ πάντοτε για τα χρόνια της Υπουργίας μου.

Στον επαγγελματικό αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο προσπάθησα να δημιουργήσω τις συνθήκες για να χτυπηθούν οι γκρίζες ζώνες. Να σταματήσει η αμφισβήτηση. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησα μια στενότατη συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, που είχε σαν αποτέλεσμα στο ελληνικό πρωτάθλημα να έρθει ξένη ΚΕΔ, να έρχονται ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι, να κατορθώσουμε να βάλουμε το VAR και ταυτόχρονα να μην αφήσουμε περιθώριο να επιστρέψουμε σε πρακτικές του παρελθόντος, έχοντας τη συνεχή αρωγή, βοήθεια και εποπτεία των Διεθνών Συνομοσπονδιών. Καταφέραμε πράγματα που οι κυβερνήσεις για χρόνια τα επεδίωκαν, αλλά κανείς δεν τα είχε καταφέρει. 

Στο μπάσκετ προσπάθησα να φέρω μια ηρεμία στον χώρο, αλλά δυστυχώς, όπως και στο ποδόσφαιρο, ο βασικός τρόπος να έρθει η ηρεμία είναι να μπορέσουν οι παράγοντες να βρουν ένα κοινό τρόπο βηματισμού. Έκανα τα πάντα για να μπορέσει να γίνει αυτό. Έκανα τα πάντα, πήρα κάθε δυνατή πρωτοβουλία, προσπάθησα να βρω κάθε λύση, με κάθε τρόπο να στηρίξω το προϊόν, είτε με την εύρεση τηλεοπτικών παρόχων, είτε ακόμα και με την εύρεση χορηγιών. Πολλές φορές, όμως, η πραγματικότητα, οι δυσκολίες της πραγματικότητας, ξεπερνούν ακόμα και την πιο ισχυρή βούληση. Ελπίζω το επόμενο ο διάστημα να επικρατήσει η λογική και τα προβλήματα να λυθούν.

Έδωσα μια μεγάλη μάχη να ξαναμπεί η Ελλάδα στο παιχνίδι των μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, ανάλογα με τα φυσικά κάλλη και τις προδιαγραφές κάθε περιοχής προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να διεκδικούμε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, μεγάλες, όμως, τόσο, όσο να μη θέσουμε σε κίνδυνο την πορεία την οικονομικών, της εγκατάστασης ή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Έτσι, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, ήδη διοργανώθηκε στην Ελλάδα στη Ναυταθλητική Μαρίνα της Καλλιθέας, στο αθλητικό κέντρο που τούτη εδώ η κυβέρνηση έφτιαξε, μετά από δεκατέσσερα χρόνια αδιαφορίας, το Ανοιχτό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα FINΝ, με τους κορυφαίους αθλητές στον κόσμο. Διεκδικήσαμε και πήραμε τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, διεκδικήσαμε και πήραμε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στα Γιάννενα, σε μια πίστα που την ανοίγουμε μετά από δεκαεπτά χρόνια.

Και πάρα πολλά ακόμα! Μικρές ή μεγαλύτερες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως οι θεσμικές παρεμβάσεις στον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης των Ομοσπονδιών, στο εκλογικό τους σύστημα, στη θέσπιση της απλής αναλογικής, στην ύπαρξη ποσόστωσης φύλου, υποχρεωτικής ποσόστωσης φύλου, στις Ομοσπονδίες και στα Σωματεία, ούτως ώστε οι γυναίκες να  μην είναι αποκλεισμένες από τη διοίκηση των Οργανισμών. Και πάρα πάρα πολλές άλλες, δεκάδες άλλες πρωτοβουλίες και διατάξεις, που σκοπό είχαν και έχουν να χαράξουν μια νέα μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό.

Ποιο είναι το δακύβευμα των επερχόμενων Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Σε μια πολιτική κανονικότητα, στην Ελλάδα έξω από τα μνημόνια και τους οικονομικούς καταναγκασμούς, η αριστερά είναι η μοναδική ξεκάθαρη πρόταση για την επόμενη ημέρα της χώρας. Με ευρεία και σαφή κοινωνική αναφορά. Με συγκεκριμένη θεώρηση της κοινωνίας και της οικονομίας. Με επίκεντρο κάθε αναπτυξιακού́ σχεδιασμού, τον άνθρωπο. Σε μια Ευρώπη που γίνεται ολοένα και πιο συντηρητική́, σε μια Ελλάδα που μπορεί́ και προχωράει πλέον ορίζοντας το παρόν της, η αριστερά εκφράζει την κανονικότητα και όχι τη διαφορετική πρόταση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τις βάσεις για να διορθωθούν λάθη δεκαετιών. Δουλέψαμε με τόλμη και πάθος για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Καταφέραμε να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή και με ενισχυμένες τις κοινωνικές δομές. Δημιουργώντας για πρώτη φορά τους πυλώνες για ένα σοβαρό κράτος πρόνοιας. Σήμερα, τη μεταμνημονιακή περίοδο, βρισκόμαστε μπροστά στη σύγκρουση δυο διαφορετικών κόσμων. Από τη μια πλευρά οι πολιτικές που έφεραν την χώρα στη χειρότερη καμπή της μεταπολιτευτικής της ιστορίας και προβάλλονται ως η νέα λύση. Από την άλλη πλευρά, η έκφραση μιας δίκαιης και ανθρώπινης κοινωνίας. Αυτοί είμαστε. Και θα καταφέρουμε πολλά περισσότερα.

Ποια είναι η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία;

Σκοπός μας είναι πλέον να κατακτήσουμε την ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη όμως για όλους. Μία ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανέναν στο περιθώριο. Μία ανάπτυξη με σοβαρές εργασιακές σχέσεις, με καλά αμειβόμενες δουλειές. Σκοπός μας είναι ο πολίτης να νιώσει ασφαλής. Τι σημαίνει όμως ασφάλεια; Ασφάλεια είναι να μπορείς να έχεις ένα μισθό, να έχεις μία δουλειά, να έχεις συλλογική σύμβαση εργασίας, να μπορείς να ζήσεις με το μισθό σου, να μπορείς να δουλεύεις σε συνθήκες αξιοπρέπειας και να μπορείς να ζήσεις τα παιδιά σου με αξιοπρέπεια. Ασφάλεια είναι επίσης το να μπορείς να πας σε ένα νοσοκομείο και να ξέρεις ότι θα σε περιθάλψουν, ανεξάρτητα από το αν είσαι ασφαλισμένος ή όχι και δεν θα σε αφήσουν να πεθάνεις στο δρόμο ή στην καλύτερη, θα σου στείλουν το λογαριασμό στο σπίτι. Αυτό είναι λοιπόν η ασφάλεια. Αυτό που στέρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από τον ελληνικό λαό τα μνημονιακά χρόνια.

Στη Νέα Σμύρνη, επί της θητείας σας, βοηθήσατε αρκετά τόσο τον Πανιώνιο όσο και το Μίλωνα. Ποια είναι τα έργα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα;

Όχι μόνο στη Νέα Σμύρνη, αλλά στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όλα τα σωματεία, αναβαθμίζοντας τις αθλητικές υποδομές. Έτσι λοιπόν έγινε και με τον Πανιώνιο και τον Μίλωνα. Πέρα από τα έργα που κάνουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια (τον υβριδικό χλοοτάπητα και το καινούριο ταρτάν που θα ενταχθεί στη στιβική εγκατάσταση του γηπέδου της Νέας Σμύρνης) το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάμε τη στεγανοποίηση των κερκίδων στο γήπεδο του Πανιωνίου. Μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει τα παιδιά μας της ενόργανης γυμναστικής να αθλούνται σε μία εκσυγχρονισμένη αίθουσα με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Στον Μίλωνα προχωρά άμεσα η μελέτη για την αποκατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου. Δεν σας κρύβω ότι με δεδομένο ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» επεκτάθηκε, θα ήθελα να ενταχθεί στις εγκαταστάσεις και ένα νέο σύγχρονο προπονητήριο Beach Volley.  Σκοπός μας είναι το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων του Πανιωνίου αλλά και του Μίλωνα να γίνει ένα αθλητικό στολίδι. Αν προχωρήσουν οι παρεμβάσεις πιστεύω ότι σε πέντε χρόνια από τώρα, το αθλητικό complex θα έχει μεταμορφωθεί σε ένα κόσμημα για τον αστικό ιστό της πόλης.

Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου; Τι θα σημαίνει μια ενδεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ;

Στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για τις ζωές μας. Δεν ψηφίζουμε για να διαμαρτυρηθούμε. Δεν ψηφίζουμε για να στείλουμε εκπροσώπους στο ευρωκοινοβούλιο. Δεν αδιαφορούμε για την εκλογική διαδικασία. Πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης. Η τετραετία που έρχεται, με την Ελλάδα πλέον έξω από τα μνημονιακά δεσμά, είναι κομβική για την εξέλιξη της χώρας μας. Είναι κομβική για την εξέλιξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι κομβική για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι νικηφόρο για τις δυνάμεις της αριστεράς, την προοδευτική παράταξη. Δεν θα ήθελα να συζητήσω το ενδεχόμενο της ήττας. Αυτό που θέλω να συζητήσω -και καταδεικνύεται από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον δεύτερο πόλο του πολιτικού συστήματος. Σε μία πολιτική κανονικότητα που έχει δύο πόλους, τη δεξιά και την αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κύριος εκφραστής των δυνάμεων της προόδου.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα