19.2 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιώργος Δεναξάς: ‘Ενας οραματιστής και πολυνίκης του γυναικείου βόλει σε μια αποκλειστική συνέντευξη (φωτογραφίες)

Δεν είναι κρυφό μυστικό στον κόσμο του βόλει πως ο Γιώργος Δεναξάς, αποτελεί ένα από τα πλέον ανερχόμενα ονόματα στο γυναικείο βόλει. Ο τεχνικός του Μίλωνα, έχει καταθέσει εδώ και χρόνια τα διαπιστευτήρια του ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το γραφείο του στον Μίλωνα, είναι διακοσμημένο με δεκάδες κύπελλα που το κάθε ένα έχει τη δική του ιστορία και αντανακλά τη σκληρή του δουλειά, το αυθεντικό πάθος του, τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτίσει με τις αθλήτριες και το σεβασμό που απολαμβάνει καθώς και το όραμά του συνολικά για το γυναικείο βόλει.

Και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το ότι ζει περισσότερες ώρες στα γήπεδα παρά στο σπίτι του είναι και το στοιχείο που καταμαρτυρά το πάθος του, τις φιλοδοξίες του και τους υψηλούς στόχους του.

Ο Γιώργος Δεναξάς δεν είναι ακόμη ένας προπονητής. Είναι ένας παθιασμένος άνθρωπος του αθλητισμού, ένας επαγγελματίας που επέλεξε από νεαρή ηλικία τι ήταν αυτό που ήθελε να κάνει και ασυμβίβαστος συνεχίζει ακάθεκτα. Επίμονος, εργατικός, κοινωνικός, ταπεινός, ειλικρινής και αυθεντικός, ο Γιώργος Δεναξάς αποτελεί το Next big thing του γυναικείου βόλει και ο Μίλωνας δεν θα μπορούσε παρά να αισθάνεται δικαιωμένος για αυτή την επιλογή και την επέκταση της παρουσίας του coach Δεναξά στη Νέα Σμύρνη.

Μια επιλογή που δεν έχει σαν στόχο μόνο τις ανόδους και τις διακρίσεις αλλά πολύ περισσότερο τη δημιουργία της δικής του σχολής βόλει, όπως την έχει οραματιστεί ο Γιώργος Δεναξάς για τη δημιουργία των επόμενων ταλέντων στο γυναικείο βόλει.

Ως φυσική εξέλιξη της καλής συνεργασίας των δύο πλευρών, μόλις πριν λιγες ημέρες ανακοινώθηκε η ανανέωση της συνεργασίας του coach με τον Μίλωνα και μάλιστα με 3ετή διάρκεια και διευρυμένο ρόλο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γιώργος Δεναξάς παραχώρησε στο neasmyrnilive.gr την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανανέωση αναλύοντας κάθε πτυχή του πλάνου του και του σχεδιασμού του Μίλωνα.

Aναλυτικά η συνέντευξη

Ποιο είναι το όραμά σου για τη συνέχεια και τα επόμενα χρόνια τόσο σε επίπεδο πρωταθλητισμού όσο και σε επίπεδο υποδομών?

Στόχος μας τόσο του προπονητικού team, των αθλητριών καθώς και με τη συνδρομή της διοίκησης του Μίλωνα, είναι να φθάσουμε όσο ψηλότερα μπορούμε. Είναι μια κοινή προσπάθεια με φιλοδοξία τη συμμετοχή στην Α1. Χωρίς βιασύνη αλλά με γερά θεμέλια και με έμφαση στην ανάπτυξη της ακαδημίας βόλει στην οποία ο σύλλογος ήδη επενδύει εδώ και μερικά χρόνια με την προσπάθεια αυτή να εντείνεται. Άλλωστε πλέον μέσω του νέου μου ρόλου, ως υπεύθυνος ανάπτυξης των ακαδημιών, θα ασχολούμαι με όλο το κομμάτι της ακαδημίας. Αντλώ δύναμη και ενέργεια από την αλληλεπίδραση με τους μικρούς αθλητές και αναπτύσσω περαιτέρω το όραμά μου. Επίσης θεωρώ πως ο Μίλωνας έχει όλα τα εχέγγυα να συνεχίσει να δουλεύει σωστά και να πρωταγωνιστεί και στα τμήματα υποδομών στις ακαδημίες τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια.

Γιατί επέλεξες τον Μίλωνα ενώ είχες αρκετές προτάσεις και από άλλους συλλόγους? 

Ο Μίλωνας αποτελεί έναν σύλλογο πρότυπο που σου προσφέρει όλες τις ιδανικές συνθήκες. Επιπλέον σε αυτο που κλήθηκα να αναλάβω και να φερω εις περας υπήρχε πρόσφορο έδαφος να ξεκινήσω ουσιαστικά τα πάντα από την αρχή. Άλλωστε με εξιταρει να δουλευω απο το μηδέν και να δημιουργώ. Στον Μίλωνα βρήκα πρότυπες εγκαταστάσεις, πολλές διαθέσιμες ώρες προπόνησης σε αρκετά και σύγχρονα γήπεδα ενώ η διοίκηση μου παρέχει υπερσύγχρονο εξοπλισμο για να μπορέσω να αναπτυξω απρόσκπτα την προπονητική κουλτούρα μου.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Μίλωνας συγκαταλέγεται μεσα στις μεγαλες δυναμεις τη Ελλάδος στο βολει με τίτλους και που πληροί όλες τις προδιαγραφες για ακόμη περισσότερες επιτυχίες. Ειμαι πολυ χαρουμενος γι αυτό και καθε μερα ανακαλυπτω πως μπορώ να δουλεψω ολοενα και περισσοτερο. Ο Μίλωνας με λίγα λόγια αποτελεί έναν σύλλογο πρότυπο που κάθε προπονητής και άνθρωπος του βόλει θα ήθελε να βρίσκεται.

Ποιά τα συστατικά της επιτυχίας την προηγούμενη χρονιά, η οποία παρότι διακόπηκε απότομα λόγω κορονοιού σας ανέδειξε πρωταθλητές και έδωσε την άνοδο στον Μίλωνα?

Όσο και να θεωρούσαν κάποιοι ότι είμαστε το ακλόνητο φαβορί για τον τίλτο και την άνοδο, πρέπει να τονίσω πως τίποτα δεν έρχεται τυχαία. Δουλέψαμε σκληρά,  σεβαστήκαμε τον ευατό μας και τους αντιπαλους μας, ενώ σπαταλήσαμε κυριολέκτικά εκατονταδες ώρες στο γήπεδο. Επιπλέον η πειθαρχία της ομάδας συνολικά αλλά και η τρομερή οργάνωση του συλλόγου ήταν τα ξεχωριστά στοιχεία που μας έδωσαν ώθηση σε συνδυασμό με την καλή επιλογή αθλητριών και το οικογενειακό κλίμα Είναι αξιοσημείωτο πως αγαπήσαμε όλοι πολύ γρηγορα το σύλλογο, ενώ σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσουμε και έναν μεγάλο αριθμό αθλητριών για την επόμενη χρονιά κάτι που δείχνει πως ο σύλλογος δουλεύει σε υψηλά στάνταρντς.

Η μεγάλη διακοπή πως έχει επηρεάσει τόσο τις αθλήτριες όσο και το άθλημα? 

Η μεγάλη διακοπή αναμφισβήτητα μας έχει επηρεάσει όλους. Θεωρώ ότι αυτό θα φανεί στην πορεία της επόμενης σεζόν καθώς, κόπωση και τραυματισμοί ελλοχεύουν και πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στην προετοιμασία. Είναι αλήθεια πως η συγκεκριμένη κατάσταση ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Ξεφύγαμε από τη ρουτίνα μας και από την καθημερινότητά μας και πλέον προσπαθούμε να επανέλθουμε. Βέβαια αν κρίνω από τη μιαμιση εβδομάδα που προπονούμαστε είμαστε σε καλό δρόμο και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι.

Τι θα έλεγες σε έναν γονιό που σκέφτεται να επιλέξει ένα άθλημα για τα παιδιά του. Γιατί να επιλέξει το βόλει έναντι άλλων πιο “δημοφιλών” αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ?

Όσον αφορά τα εν λόγω αθλήματα στα αγόρια -και λόγω της ανδρικής φύσης- υπερτερει η σωματική επαφή και η ένταση, στοιχεία που εξιτάρουν τα αγόρια και τα ωθούν να επιλέξουν τα αθλήματα αυτά. Σε αυτό συμβάλουν και τα δεκάδες είδωλα στο μπάσκετ και το ποδόφαιρο που ο θαυμασμός των νεαρών αγοριών τα οδηγεί προς τα αθλήματα αυτά. Στην περίπτωση των κοριτισών, αθλήματα όπως το βόλει, η ρυθμική γυμναστική καθώς και το μπαλέτο, διατηρούν τη θυληκότητα των κοριτσιών αναπτύσσοντας παράλληλα τόσο στοιχεία του χαρακτήρα τους όσο και τη σωματική τους διάπλαση. Επιπλέον το βόλει είναι ένα άκρως εγκεφαλικό άθλημα, ένα ομαδικό άθλημα που απαιτεί τρομερή ατομική ψυχοσύνθεση. Συνάμα με τη σωματική διάπλαση, καλλιεργεί και το πνεύμα καθώς η αθλήτρια πρέπει να πάρει γρηγορες αποφάσεις σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού.

Πες μας λίγα λόγια για τον Γιώργο. Πως ξεκίνησες το βόλει? Γιατί επέλεξες να αφοσιωθείς στην προπονητική από τόσο μικρή ηλικία? 

Το βόλει είναι το άθλημά μου. Πέραν του ότι βιοπορίζομαι αποκλειστικά και μόνο από την προπονητική, το άθλημα το αγαπώ και ακόμη παίζω beach volley όταν οι συνθήκες και οι υποχρεώσεις,  μου το επιτρέπουν. Το βόλει είναι τρόπος ζωής για εμένα και θεωρώ τον ευατό μου εργάτη του αθλήματος παρά τις δύσκολες συνθήκες που εκ φύσεως έχει η προπονητική. Προσπαθώ να εκπαιδεύομαι και να εξελίσσομαι διαρκώς ακολουθώντας το ρητό του Σόλωνα,«γηράσκω αεί διδασκόμενος».  Παρά τις επιτυχίες και τις νίκες, κάθε χρόνο σπαταλώ χρόνο και χρήμα για την εξελιξή μου εις βάρος της προσωπικής μου ζωής ώστε να κερδίζω γνώσεις και νέες παραστάσεις στην εξέλιξη του αθλήματος και της προπονητικής. Είναι περιττό δε να πω πως σπαταλώ περισσότερες ώρες στο γήπεδο παρά στο σπίτι μου και είναι κάτι που το κάνω με χαρά, ενώ έχω και σημαντικές απαιτήσεις από τον προπονητή Γιώργο Δεναξά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ελπίζω να υλοποιήσω το όνειρό μου, να φθάσω όσο ψηλότερα γίνεται με τον Μίλωνα και κάποια στιγμή να φορέσω το εθνόσημο ώς προπονητής της εθνικής Ελλάδος κάτι που για κάθε προπονητή αποτελεί ύψιστη τιμή.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλο τον αθλητικό κόσμο υγεία και ευόδωση των στόχων, ομαδικών και προσωπικών.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα