18.8 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιμορφωτική δράση για την ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά

Διήμερη επιμορφωτική δράση για την ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών από τους νέους για μία ανοικτή και δημοκρατική Ευρώπη πραγματοποιεί στις 10 και 11 Μαρτίου αντίστοιχα στη Νέα Σμύρνη και τον Πειραιά η Έδρα Jean Monnet του Πανεπιστημίου Πειραιώς στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, την Έρευνα και την Καινοτομία.

Η δράση ονομάζεται “InclucU” και διεξάγεται σε συνεργασία με το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας και το δήμο Νέας Σμύρνης.

Εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ – Jean Monnet “Include European Union Values” με επιστημονική υπεύθυνη την Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκονται οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σεβασμός για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ανήκουν στις μειονότητες.

Το περιεχόμενο της διημερίδας θα περιλαμβάνει την ενημέρωση και συζήτηση πάνω στις σύγχρονες προκλήσεις για την Ευρώπη και το μέλλον της, καθώς και την αναζήτηση απαντήσεων για τα προβλήματα που τροφοδοτούνται από την τρέχουσα κρίση, όπως είναι η προσφυγική κρίση, η κοινωνική ένταξη, η ανεργία των νέων και οι κοινωνικές ανισότητες.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την προσφυγική κρίση μέσα από την τέχνη, να αλληλεπιδράσουν με φοιτητές Erasmus και να συμμετάσχουν σε μια σειρά διαδραστικών και βιωματικών εργαστηρίων και ασκήσεων προσομοίωσης που επιμελήθηκαν οι φοιτητές του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και μέλη των νεανικών οργανώσεων AEGEE, JEF, MUN Πανεπιστημίου Πειραιώς, Erasmus Students Network και AISEC.

Η διήμερη επιμορφωτική δράση αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων δύο που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη το Φεβρουάριο με στόχο τη δημιουργία ενός διαδραστικού περιβάλλοντος, μέσα από το οποίο τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, οι νεανικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι δήμοι, οι περιφερειακές αρχές, οι πολιτιστικοί οργανισμοί, οι εθελοντές και οι μαθητές θα ευαισθητοποιηθούν, θα συζητήσουν και θα συμμετάσχουν στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης δημοκρατικής και με παγκόσμιο προσανατολισμό, ενωμένης στο πλαίσιο της πολιτισμικής της πολυμορφίας και εμπλουτισμένης μέσω αυτής, αναπτύσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την έννοια της ιδιότητας του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασικό μέλημα είναι να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα ευρωπαϊκής ταυτότητας, βασιζόμενο σε κοινές αξίες, ιστορία και πολιτισμό, που θα βοηθήσει τους νέους να προσεγγίσουν περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση και να βελτιώσει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, μέσα από το σεβασμό και την προαγωγή της πολιτισμικής και γλωσσικής πολυμορφίας, συμβάλλοντας παράλληλα στο διαπολιτισμικό διάλογο.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 113 μαθητές και 20 εκπαιδευτικοί από το Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων, το 4ο ΓΕΛ Κορυδαλλού, το Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής, το Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβάκειου Σχολής, το 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, το 2ο ΓΕΛ Μοσχάτου, το 1ο ΓΕΛ Αλίμου και το 2ο ΓΕΛ Φαρσάλων.

Η δράση “IncludU” θα λάβει χώρα στις 10/3 (09:30-1400) στο Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης και στις 11/3 (08:00-15:00) στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα