24.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιωνικές γιορτές με μουσική, τέχνη και θέατρο στη Νέα Σμύρνη

Της Μαργαρίτας Πουρνάρα, Kathimerini.gr

Oταν μετακόμισα στη Νέα Σμύρνη, το 2017, από το κέντρο της Αθήνας, η γειτονιά με υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες. Οι κάτοικοι είναι ευγενείς και ανοιχτοί, τα καταστήματα προσφέρουν καταπληκτική αυτάρκεια για όλα τα είδη αγοράς αλλά και τη νυχτερινή ζωή, ενώ η πλατεία είναι ένα ζωντανό κύτταρο όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι ένα μέρος καθαρό και ευχάριστο, μια ανάσα από τη θάλασσα αλλά και από την καρδιά της πόλης. Κυρίως, είναι ένας τόπος με συναίσθηση της Iστορίας. Το Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς για τον προσφυγικό ελληνισμό. Εκτός από το παρελθόν, υπάρχει πάντα και το παρόν. Ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου φροντίζει να διοργανώνει κάθε τέλη Αυγούστου και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου τις περίφημες «Ιωνικές Γιορτές». Στα 20 τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.000 εκδηλώσεις, με τους Νεοσμυρνιώτες αλλά και τους υπόλοιπους Αθηναίους να δίνουν το «παρών» .

Εφέτος, βέβαια, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς απαιτείται η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων σε όλες τις συναθροίσεις και τις συναυλίες. Οι «Γιορτές» έχουν ήδη ξεκινήσει στο Αλσος και το πρόγραμμα έχει πολλές ενδιαφέρουσες βραδιές. Ηδη έχουν εμφανιστεί ο Στέφανος Κορκολής, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τον Στάθη Δρογώση. Ξεχωρίζει ένα τιμητικό αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό στις 16/9, ενώ τρεις ημέρες αργότερα θα ανεβεί στη σκηνή η Ελλη Πασπαλά με τον Γιώργο Περρή. Παραστάσεις όπως «Το τάβλι» αλλά και «Ο σκύλος τα μεσάνυχτα» προσελκύουν τους θεατρόφιλους. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από πολλές άλλες εκδηλώσεις, που δείχνουν και την ικμάδα των τοπικών συλλόγων της γειτονιάς.

Το Αλσος σηκώνει εφέτος το βάρος, μιας και είναι ένας χώρος υπαίθριος, όπου μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Εκτός από τη μουσική και το θέατρο, όμως, θα φιλοξενήσει και εικαστικά. Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση με τη συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών, που πραγματοποιεί ο πολιτιστικός οργανισμός σε συνεργασία με την Tidal Flow Art. Είναι μια επίκαιρη multimedia δράση με τίτλο «Geo Philosophy» και περιλαμβάνει έργα γλυπτικής, επιτόπιες εγκαταστάσεις και περφόρμανς, που στόχο έχουν  να αφυπνίσουν την οικολογική μας συνείδηση και να μας ευαισθητοποιήσουν περισσότερο για την αντιμετώπιση της καταστροφής του περιβάλλοντος. Ο δραστήριος πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βαγγέλης Χατζατουριάν, είναι όπως πάντα η κινητήριος δύναμη σε αυτές τις διοργανώσεις. Το Geo Philosophy θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Οι ζωντανές περφόρμανς θα γίνουν από την ομάδα «The Greek Story» και θα επαναλαμβάνονται περιοδικά μέχρι και τη λήξη της έκθεσης, την οποία επιμελείται η Τζέννυ Τσουμπρή.

Πηγή: Kathimerini.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα