22.8 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καύσωνας και υψηλό ρεκόρ δεκαετιών στις θερμοκρασίες

Θα «σπάσουν» τα θερμόμετρα το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Δείτε στον πίνακα του meteo.gr τις πιο υψηλές θερμοκρασίες από το 1950 έως σήμερα.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις θα αλλάξει ο «χάρτης» των δεδομένων που υπάρχει για τους καύσωνες στη χώρα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, μέχρι σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες για τον Μάιο καταγράφονταν το τελευταίο δεκαήμερο «και δεν είχαν περάσει ποτέ τους 37 βαθμούς Κελσίου».

Οπως εξήγησε, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 Μαΐου του 2003.

«Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις (σ.σ.: για 40-41 βαθμούς Κελσίου) πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών», ανέφερε ο καθηγητής.

Ακριβώς στα μισά του ο μήνας Μάιος μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις όσον αφορά στον καιρό. Οι εξαιρετικά θερμές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με το θερμόμετρο να ξεπερνάει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα το Σαββατοκύριακο 16-17/05 θα σημειώσουν ρεκόρ για τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες.

Η θερμή μεταφορά αερίων μαζών στην στάθμη των 850 hPa (περίπου σε υψόμετρο 1500μ από τη θάλασσα).
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και τη Δευτέρα , ενω από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση της τάξεως των 10 με 12 βαθμών Κελσίου2

Στον πίνακα του meteo.gr θα δείτε τις υψηλότερες μέγιστες που έχουν καταγραφεί σε επιλεγμένες περιοχές. Από αυτόν, προκύπτει ότι η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο σημειώθηκε στο Άργος το 2017 και ήταν ίση με 40.2 βαθμούς, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 το 1969 και η Λαμία με 39.6 το 1973. 

Οι θερμοκρασίες της θάλασσας

Οι θερμοκρασίες της θάλασσας θα είναι κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές και θα κυμαίνονται μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου, με τις υψηλότερες τιμές να εντοπίζονται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και τις χαμηλότερες στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θάλασσα των Κυθήρων, όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα