19.8 C
Néa Smýrni
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός-καθηγητής Βατόπουλος: Στην Ελλάδα από πάρτι θα την πάθουμε

Την ανησυχία του από την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού σε περιοχές που ήταν εκτός του χάρτη της πανδημίας (όπως στη Θεσπρωτία) και από τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι εξέφρασε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επεσήμανε, είναι δύσκολο οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και αυτό που τουλάχιστον μπορεί να γίνει είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται, π.χ. τα πάρτι είναι ευκολότερα να αποφευχθούν.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου το R0 έχει πάει πάνω από 2 επειδή υπάρχουν πολλές μικροεστίες σε διάφορα μέρη σαν αυτές που συζητούνται για τα περιστατικά της Ελλάδας.
Σχετικά με τον αν η Παραμυθιά είναι ο «νέος Εχίνος» που έχει τεθεί σε απόλυτη απομόνωση, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως υπάρχει η λογική του παγόβουνου, δηλαδή έχεις ενδεχόμενα λίγα κρούσματα και ενδεχόμενα πολλά κρούσματα από κάτω. «Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα γίνει», δηλωσε.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως η νόσος είναι εδώ. «Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας, όμως ξαφνικά βρέθηκε. Γι’ αυτό αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος, ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη, ας πούμε ότι έχει κορωνοϊό μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι παίζεται στη γρήγορη διάγνωση», τόνισε ο καθηγητής.

Βατόπουλος: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενο 2ου κύματος κορωνοϊού
Σχετικά με πιθανό δεύτερο κύμα κορωνοϊού, ο κ. Βατόπουλος συμφώνησε πως οι ασυμπτωματικοί μπορεί να το φέρουν, ενώ είπε πως η διαφορά του Covid-19 με τον ιό SARS είναι πως ο SARS μεταδιδόταν μόνο από τους συμπτωματικούς, άρα ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ στον κορωνοϊό η μετάδοση γίνεται και από τους ασυμπτωματικούς.

Αναφορικά με το αν είναι πιθανό το δεύτερο κύμα να έρθει μέσα στο καλοκαίρι, ο καθηγητής απάντησε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ σημείωσε πως στα μέσα Ιουλίου θα φανεί αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των συνόρων.

Τέλος, ο καθηγητής τόνισε πως αν ο ιός εγκατασταθεί σε μια περιοχή (που σημαίνει να έχεις τοπικά R0 πάνω από τη μονάδα), ο ιός δύσκολα εκριζώνεται, ενώ ανέφερε πως εφόσον τηρηθούν τα μέτρα οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα