19.2 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορωνοϊός: Ποιοι εργαζόμενοι θα δικαιούνται βοήθημα έως 400 ευρώ

Χωρίς μισθό κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι (και μετά το κλίσιμο των εμπορικών καταστημάτων) με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε βοήθημα περίπου 400 ευρώ για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού με κυβερνητική εντολή. Το βοήθημα αυτό ακόμη δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», αλλά υπάρχει ως σκέψη στο τραπέζι των συναρμόδιων υπουργείων.

Άλλωστε τις αμέσως επόμενες ώρες ανακοινώνονται από την ελληνική κυβέρνηση τα επιπρόσθετα νέα  μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που απορρέουν από τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup και τα οποία έχει επεξεργαστεί ήδη η κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο των μέτρων που ανακοινώνονται άμεσα, βρίσκεται η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει αναγκαστικά λόγω του ιού ή/και έχουν υποστεί απώλειες τζίρου, καθώς και ο προσδιορισμός σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας του έκτακτου επιδόματος για τους εργαζόμενους που απασχολούνταν σε επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με εντολή του Κράτους για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το τελικό κόστος των μέτρων που λαμβάνονται δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη καθώς η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αριθμοί «φουσκώνουν» μέρα με τη μέρα καθώς εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα.

Πως προσδιορίζεται η διαδικασία

Σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με εντολή της κυβέρνησης, προκειμένου να λάβουν την “αποζημίωση ειδικού σκοπού”.

Κατά πληροφορίες, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες, οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να λάβουν την ειδική αυτή αποζημίωση, το ακριβές ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες με ΚΥΑ.

Πρόκειται σύμφωνα με το ethnos.gr για εργαζόμενους :

στην εστίαση – ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, καφε- μπαρ κ.α.

σε γυμναστήρια

σε κομμωτήρια

σε θέατρα – κινηματογράφους

σε εμπορικά κέντρα – πολυκαταστήματα

σε κέντρα διασκέδασης

σε καζίνο – πρακτορεία τυχερών παιγνίων

σε αθλητικές εγκαταστάσεις και όμιλοι

θεματικά πάρκα – λούνα παρκ κλπ

σε κέντρα αισθητικής – μασάζ κ.α.

Σύμφωνα με τον νόμο και ειδικότερα με τον αστικό κώδικα, όταν η επιχείρηση κλείνει με ανωτέρα βία ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει μισθό και εισφορές στους εργαζόμενούς του. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Σαββάτου 14 Μαρτίου, “ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19”. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την ασφαλιστική κάλυψη, έκτακτα επιδόματα και επιταγές κατάρτισης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος της ειδικής αποζημίωσης δεν αποκλείεται να κυμαίνεται κοντά στα 400 ευρώ ανά μισθωτό και ανά μήνα, αν και όλα εξαρτώνται από το «πακέτο» που θα εξασφαλίσει η χώρα μας, με βάση τις συμφωνίες στο Eurogroup της Δευτέρας. Τον δικό του ρόλο θα παίξει επίσης το εύρος των δικαιούχων, το οποίο μεγαλώνει όσο αυξάνεται η λίστα των κλάδων που βάζουν προσωρινό λουκέτο. Πληροφορίες αναφέρουν πως δικαιούχοι της ειδικής αυτής αποζημίωσης, που έρχεται να στηρίξει όσους εργαζόμενους μένουν χωρίς μισθό λόγω του αναγκαστικού λουκέτου, είναι μέχρι στιγμής περίπου 350.000 μισθωτοί.

Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας. Με αυτή την υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τον ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται:

-όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,

-όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,

-όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και

-οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται πως όταν μια επιχείρηση αναστέλλει την λειτουργία της με πρωτοβουλία του εργοδότη, επειδή για παράδειγμα έχει μηδενικό τζίρο, τότε ο εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς στους εργαζόμενους, αλλά πρέπει να συνεχίσει κανονικά να πληρώνει τους μισθούς.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα