24.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μίλωνας:Το… έτερο καμάρι της Πλατείας (φωτογραφίες-ιστορική αναδρομή)

Το δημοφιλές μπασκετικό portal, basketa.gr δημοσίευσε σήμερα ένα θέμα που γεμίζει υπερηφάνεια όχι μόνο τους ανθρώπους του Μίλωνα αλλά και όλη τη Νέα Σμύρνη, καθώς ο σύλλογος που βρίσκεται κυριoλεκτικά…μεσοτοιχία με τον Πανιώνιο έχει καταφέρει να βάλει το δικό του στίγμα στο εγχώριο μπάσκετ. Αξιοπρόσεκτο είνα πως Μίλωνας και Πανιώνιος διατηρούν άριστες σχέσεις και είναι χαρακτηριστικό πως στο γήπεδο του Μίλωνα έχουν φιλοξενηθεί αφιλοκερδώς αρκετά τμήματα του “Ιστορικού” (ανδρικό & γυναικείο μπάσκετ, βόλει).

Με έτος ίδρυσης το 1928 από Μικρασιάτες πρόσφυγες και με το μπόλιασμα των Ελλήνων Αιγυπτιωτών που ήλθαν τη δεκαετία του 50-60 στη χώρα, ο Μίλωνας έχει να επιδείξει 2 συμμετοχές στην Α1 (1993, 2000) καθώς και να καυχιέται πως είναι η 4η σε σειρά συμμετοχών ομάδα στην Α2. Αξιοσημείωτο είναι πως ο Μίλωνα αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Μεγάλοι παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα του Μίλωνα με μεγαλύτερο όλων τον NBAer Mitchell Wiggins που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Α1 τη σεζόν 93-94 με τα χρώματα της ομάδας και αποτελεί μία απο τις μεγαλύτερες μεταγραφές που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Αναλυτικά το αφιέρωμα του basketa.gr

Οι Νεοσμυρνιώτες του Μίλωνα θέλουν να δουν την ομάδα μπάσκετ να ξαναζεί στιγμές του ένδοξου παρελθόντος, όταν είχε αξιοπρόσεκτη παρουσία στη μεγάλη κατηγορία και σημαντικούς παίκτες να φοράνε τη φανέλα της.

Γράφει ο Θοδωρής Λινάρδος

Τα αφιερώματά μας προχωρούν, λοιπόν, με τον Μίλωνα, που έχει ξεκινήσει ιδανικά στη φετινή Γ’ Εθνική και στον όμιλο του, να αποτελεί το νέο κεφάλαιο αναφοράς μας. Φυσικά, θα ακολουθήσουν, σταδιακά και άλλα θέματα. Και μάλιστα, εστιάζοντας, προφανώς, σε ομάδες κι εκτός Αττικής. Διότι το μπάσκετ είναι παντού. Οπωσδήποτε και στην Θεσσαλονίκη και στην επαρχία, βέβαια. Απλούστατα, οι ρετρό ιστορίες, πιάνουν κάθε φορά ένα θέμα, με έναν σύλλογο, αν μη τι άλλο, ιστορικό, με δεδομένο υπόβαθρο, που πραγματοποιεί κι ένα, ας το πούμε, πολύ καλό ξεκίνημα, φέτος, στην ειδικών συνθηκών, σεζόν. Ανεξαρτήτως κατηγορίας. Και ο Μίλωνας είναι μια ομάδα που συνδυάζει τα παραπάνω.

Σύνδεση με το τότε ο Μίλων της Μεγάλης Ελλάδας, μια φορά κι έναν καιρό, πάλευε και κέρδιζε Ολυμπιάδες, αλλά στα πιο σύγχρονα χρόνια, ο Μίλων, ο εκ της Νέας Σμύρνης ορμώμενος, έχει ξεκάθαρα έναν στόχο. Την μεγάλη επιστροφή, εκεί που παλαιότερα βρισκόταν. Δηλαδή, με λίγα λόγια, στην Α1.

Πίσω από το πέταλο κερκίδας (που κάποτε μαζεύονταν οι φιλοξενούμενοι οπαδοί) του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Πανιωνίου στεγάζεται το εμβληματικό κλειστό του Μίλωνα. Οι «μαυροπράσινοι» έχουν μάθει για δεκαετίες να συγκατοικούν στην ευρύτερη περιοχή με τον Ιστορικό και η Πλατεία μπορεί να χαίρεται πως έχει τον τρόπο να αναδεικνύει αθλητές. Κανείς δεν το θέτει ούτε πως είναι στην σκιά του άλλου, ούτε αντίπαλος του άλλου, ούτε σκαλοπάτι του άλλου.

Άλλα τα μεγέθη, ωστόσο, ο Μίλωνας, από μεριάς του, πιστός στο έργο του, σε όλα τα αθλήματα, με τις επιτυχίες, τις διακρίσεις του, τους πρωταγωνιστές του και πάνω απ’ όλα με τον ρομαντισμό των παραγόντων του. Μια οικογένεια που έχει τα σπορ σε πρώτο πλάνο. Φέτος εξάλλου, η ομάδα του Νίκου Καραγιάννη, πραγματοποιεί πορεία που δείχνει προθέσεις ολικής επαναφοράς προς το μεγαλύτερο επίπεδο. Υπάρχει δρόμος, ακόμη, προς τα εκεί, ωστόσο η δουλειά έχει αρχίσει από τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό ο Μίλων του σήμερα να θυμίζει κάτι από τον Μίλωνα του… τότε.

Ντέρμπι με τον Πανελλήνιο την δεκαετία του ’60 στην Κυψέλη
Κακαρούχας, Σιούτης, Νούσης, Λέοναρντ, Ουΐγκινς, πριν από 27 χρόνια σε ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ
Κόουτς Βλάχος και στο βάθος Νίκος Ψυλέας στα ξεκινήματά του ο νυν κάπτεν του Μίλωνα
Και ο Γιώργος Γάσπαρης με τα πράσινα του Μίλωνα
Σάκης Παραλίκας-Ντίνος Σιώκος
Νυν παίκτης του Αιγάλεω, κάποτε αντίπαλός του όταν ξεκινούσε από τον Μίλωνα, ο Κώστας Μαχαίρας
Πετάει ο Πέττας (τότε με τον Απόλλωνα) εναντίον της τωρινής του ομάδας

*Βαρυπάτης, Πασχάλης,Σκλάβος, Καζιάνης, Σίννης, Αποσκίτης, Δικαιουλάκος,Μέντζος, Βαρυπάτης, Φόρος στην άνοδο του 2000 στην Α1(κεντρική φωτο)

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα