17.2 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μειώσεις ΦΠΑ σε εστίαση, ξενοδοχεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας που έχουν πληγεί και θα αφορά μείωση φόρων και όχι μόνο. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν Τετάρτη ή Πέμπτη, πιθανότατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η επόμενη παρέμβαση τοποθετείται χρονικά για τις αρχές του Φθινοπώρου και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε χθεσινή του συνέντευξη θα περιλαμβάνει «λελογισμένες και στοχευμένες μειώσεις φόρων».

A man sunbathes on an empty beach, a day before the official opening of beaches to the public following the easing of measures against the spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Athens, Greece, May 15, 2020. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Οι κλάδοι του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο και ως εκ τούτου οι σοβαρότερες παρεμβάσεις θα αφορούν αυτούς. Ο χρόνος μετράει βέβαια αντίστροφα για την επαναλειτουργία τους και η κυβέρνηση με το σχέδιο που θα παρουσιάσει θέλει να δώσει ανάσα ώστε σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, μέσα από το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:

  • Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
  • Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.
  • Προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Για τον Σεπτέμβριο και αφού έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, θα αποφασιστεί η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Παράλληλα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και το σχέδιό της για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια. 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα