12.7 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μια πόλη ανάποδα:Ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει το Νέο Κλειστό στην Αρτάκης;

Υπάρχει άραγε ένας λόγος για να πραγματοποιηθεί η κατασκευή του νέου κλειστού δημοτικού σταδίου στην Αρτάκης; Έτσι όπως το σχεδίασαν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην πραγματοποιηθεί. Η κατεδάφιση λοιπόν του κλειστού, με εντολή της δημοτικής αρχής, απλά οδηγεί σε τετελεσμένα που μόνο θα βλάψουν και πολύ πιθανά θα οδηγήσουν σε κωμικοτραγικές ιστορίες. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως η κατασκευαστική εταιρία που ανέλαβε την ανέγερση είναι ο ΑΚΤΩΡΑΣ, συμφερόντων του κου Μπόμπολα.

Άλλωστε, από το ξεκίνημα του αυτό το έργο ήταν μια νοσηρή δημόσια μπίζνα που έγινε χωρίς καν να υπάρχει ο υποχρεωτικός από το Σύνταγμα της χώρας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Έγινε με απευθείας ανάθεση του τότε δημάρχου Γ. Κουτελάκη σε τεχνικό γραφείο της αρεσκείας του. Η μελέτη της κατασκευής δεν έχει τις υποχρεωτικές περιβαλλοντολογικές και κυκλοφοριακές μελέτες για την έγκριση της υλοποίησης του. Είναι ένα παράνομο κτίριο-μεγαθήριο που δεν χωράει στην γειτονιά, θα εξαφανίσει στρέμματα ελεύθερων χώρων και το ελεύθερο παιδικό παιχνίδι της άνω Νέας Σμύρνης.

Ας δούμε λοιπόν τι θέλουν να κάνουν

Θέλουν να κατασκευάσουν μια κλειστή «αρένα» 3.500 θέσεων με 500 θέσεις VIP και καμπάνες (6.000 πληρότητα με θέσεις στην αρένα). Η κατασκευή, εκτός από τα τυπικά αθλήματα, θα φιλοξενεί και events κάθε είδους. Το έργο θα καλύψει (θα καταπιεί) το υπάρχον κλειστό, το ανοιχτό γήπεδο χάντμπολ, μέρος του ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ, όλο τον κήπο επί της οδού Εθνικής Στέγης και την πρασιά μεταξύ κλειστού και 3ου λυκείου (τα δέντρα της οποίας τα έχουν ήδη κόψει).

Το κτίριο θα έχει ύψος 22 μέτρα. Ο όγκος του κτιρίου θα καταλάβει όλο το αθλητικό συγκρότημα από το κολυμβητήριο μέχρι την Εθνική Στέγη και από την πρασιά της Δεξαμενής μέχρι την οδό Αρτάκης. Το οικόπεδο έχει εμβαδόν κοντά στα 6.000 τμ. Το νέο στάδιο έχει εμβαδόν 4.500 τμ. Αυτό σημαίνει πως θα μείνουν 1.000 τμ ελεύθερων χώρων, που φυσικά θα είναι περιμετρικοί διάδρομοι κίνησης. Το κτίριο θα έχει το μέγεθος 22 επταόροφων πολυκατοικιών, εμβαδού κάλυψης εδάφους 200 τμ η καθεμιά. Ένα τέρας που θα καταπιεί ολόκληρη την Άνω Ν. Σμύρνη.

Σήμερα το κλειστό γυμναστήριο καλύπτει 2.000 τμ. Επομένως έχουμε ελεύθερους ανοιχτούς χώρους 4.000 τμ. οι οποίοι θα εξαφανιστούν.

Το κυκλοφοριακό θα κτυπήσει κόκκινο στη περιοχή αφού το νέο γήπεδο θα έχει πάνω από 300 κλειστές θέσεις στάθμευσης. Η οδική προσέλευση στο γήπεδο από το κέντρο, θα γίνεται από τα ανηφορικά στενάκια. Επίσης στην οδό Αρτάκης, όπως φαίνεται, θα κουτσουρέψουν τα μεγάλα πεζοδρόμια της για να κερδίσουν λίγο πλάτος δρόμου. Με 3.500 θέσεις και 6.000 πληρότητα (θέσεις στην αρένα), τα αμάξια για τα θεάματα θα ξεπερνάνε τα 1.500. Τέτοιο πλήθος ΙΧ πού θα παρκάρουν, πώς θα κινούνται στα στενάκια της Άνω Ν. Σμύρνης; Μιλάμε για Κόλαση!

Το νέο στάδιο θα κοστίσει 18 εκατομμύρια ευρώ!!!!! που θα δοθούν απ’ τη Περιφέρεια Αττικής. Με 18 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα κατασκευάζονται 22 οκταόροφες υπερπολυτελείς πολυκατοικίες (αγοράζοντας μαζί και το οικόπεδο) 800 τμ έκαστη. Η κατοικία είναι μακράν η πιο ακριβή κατασκευή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Ο χορός των εκατομμυρίων και το πάρτι των μεγαλοεργολάβων αναμένεται να αναδειχτεί σε μεγάλο φαγοπότι. Την ίδια στιγμή χιλιάδες συμπολίτες μας δεν έχουν τα μέσα για στοιχειώδη επιβίωση, οι πρόσφυγες φυλακίζονται στα κατ’ ευφημισμόν «κέντρα υποδοχής» και η νεολαία της Νέας Σμύρνης, εκτός από το υπονομευμένο μέλλον της, ζει κι ένα στερημένο παρόν σε μια γειτονιά που τα ενοίκια είναι δυσβάσταχτα.

Τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής Τζουλάκη (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), της δημοτικής αντιπολίτευσης Κουτελάκη και όσων άλλων θέλουν το έργο, είναι ότι το κλειστό βρίσκεται πλέον σε ελεεινή κατάσταση (άραγε ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;), ότι η μελέτη για την «αρένα» έχει εγκριθεί, η «αρένα» είναι βιοκλιματική (επί της ουσίας κατασκευάζεται με τα απολύτως αυτονόητα σύγχρονα υλικά) και έχει ως στόχο την ανάπτυξη και εξέλιξη των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο δήμο Νέας Σμύρνης, την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών καθώς και πληθυσμιακών ομάδων οι οποίες, μέχρι σήμερα, στερούνται χώρους άθλησης.

Ποιόν κοροϊδεύουν;

Η Νέα Σμύρνη έχει λιγότερο από 1,5 τμ πράσινου/κάτοικο. Η χαμηλότερη αναλογία στην ΕΕ, στην Ευρώπη κλπ. Για αυτό η πλατεία, το άλσος και γενικά οι ελεύθεροι χώροι της πόλης μας είναι συνεχώς πνιγμένοι στον κόσμο. ΟΧΙ γιατί τα έχει καλά καμωμένα η δημοτική αρχή αλλά λόγω του υπερπληθυσμού και της έλλειψης πρασίνου. ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ στην πόλη θα πρέπει πλέον να μην στερεί ελεύθερο χώρο από αυτήν αλλά να προσφέρει. Αυτό δεν είναι πρόταση, είναι αντικαρκινικό φάρμακο. Ίσως το μόνο. Είναι η ζωή μας.

H γειτονιά μας στην άνω Νέα Σμύρνη είναι χωρίς στάσεις ανάπαυσης, παιχνίδια, αθλήματα, οξυγόνο. Οι υπαίθριοι χώροι του αθλητικού συγκροτήματος είναι ο τελευταίος κρίκος σε ότι έχει μείνει από την αλυσίδα κίνησης από και προς το κέντρο της πόλης (άλσος, πλατεία, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ΕΣΤΙΑ, πρώην πάρκο Χρυσοστόμου). Με το νέο στάδιο, οι χώροι που θα καταπιεί η μέγα κατασκευή θα αφανίσουν πλήρως την έννοια αλλά και την αναγκαιότητα των ελεύθερων χώρων στην Άνω Ν Σμύρνη.

Ο δημοτικός αθλητισμός στην Ν. Σμύρνη είναι ανύπαρκτος. Ο δήμος Ν. Σμύρνης έχει ένα κλειστό γυμναστήριο στην Αρτάκης (όταν η Καλλιθέα έχει 6 κλειστά) και ένα κλειστό κολυμβητήριο. ΤΕΛΟΣ. Κατασκευάστηκαν το 1979 και τα τελευταία 20 χρόνια απαξιώνονται ως κατασκευές μέρα με τη μέρα. Ένα υπαίθριο γυμναστήριο με χαλασμένα κακοσυντηρημένα μηχανήματα στο ξεπατωμένο από πράσινο άλσος, κάτι αγώνες δρόμου με ευγενείς χορηγούς Ανώνυμες Εταιρίες και φιλόπτωχες κυρίες, μπόντι μπίλντιγκ και παρκάρισμα παιδιών είναι ότι έχει να δείξει ο δήμος τα τελευταία χρόνια στον αθλητισμό.

Θα λύσει κάποιο από τα προβλήματα των κατοίκων το ΝΕΟ ΜΕΓΑΘΗΡΙΟ;

Σίγουρα ΟΧΙ

  • Η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής θα επιδεινωθεί δραματικά
  • Τα παιδιά δεν θα ‘χουν χώρο να παίξουν
  • Ο δημοτικός αθλητισμός θα συνεχίσει να είναι ανύπαρκτος
  • Πουθενά υψηλό πράσινο, μόνο πανάκριβες κατασκευές για τους φίλους εργολάβους

Για το νέο κλειστό δημοτικό στάδιο στην Αρτάκης υπάρχουν δεκάδες λόγοι που δεν πρέπει να γίνει και κανένας λόγος για να γίνει.

Με αυτά τα λεφτά πρέπει να ανακαινισθούν πλήρως το υπάρχον στάδιο και οι εξωτερικοί χώροι, με κριτήριο την εξυπηρέτηση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, των αναγκών των παιδιών και των κατοίκων της περιοχής, των ερασιτεχνικών ομάδων του δήμου και των συλλόγων. Τα υπόλοιπα χρήματα να δοθούν για να ανακαινιστούν όλοι οι αθλητικοί χώροι της πόλης, τα σχολικά γήπεδα και γυμναστήρια.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ, ΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα