20.5 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Ρομπέν των τραπεζών που είχε ληστέψει και στη Ν. Σμύρνη μιλάει μέσα από το κελί!

Επί τρεις ολόκληρες δεκαετίες ήταν ο τρόμος των γκισέ… Περιποιημένος και καλοντυμένος, έμπαινε στα τραπεζικά καταστήματα της χώρας κρατώντας έναν χαρτοφύλακα. Οσοι έβλεπαν τον σικάτο κύριο εκτιμούσαν ότι ήθελε να κάνει τραπεζικές συναλλαγές μεγάλων ποσών. Μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου ο ίδιος τους επιβεβαίωνε. Εκανε… αναλήψεις, όχι όμως ως πελάτης. Ο Σπύρος Ζολώτας, που έβγαζε το όπλο του και άδειαζε τα ταμεία, έγραψε ιστορία τη δεκαετία του ’90, καθώς βοηθούσε με τα παράνομα κέρδη του όσους είχαν ανάγκη από χρήματα. Ομως η σημερινή κατάστασή του δεν θυμίζει σε τίποτα τον «ληστή με το κοστούμι», όπως ήταν το προσωνύμιο που του είχαν προσδώσει οι αστυνομικοί και τα ΜΜΕ!
Ο θρυλικός ληστής, που είχε καταδικαστεί σε 23 έτη κάθειρξη, το 2011 αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. Ομως δεν ξέκοψε από τις… τράπεζες. Συνέχισε και πάλι τις ληστείες για να συλληφθεί εκ νέου τον Μάιο του 2013 έπειτα από ληστεία σε τράπεζα στο Περιστέρι. Αύριο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας θα αποφασίσει για την τύχη του.

 

Η συνεργασία του με γνωστούς κακοποιούς και η ληστεία στη Νέα Σμύρνη

ΣΤΑ μέσα της δεκαετίας του ’90, ο 58χρονος σήμερα Σπύρος Ζολώτας είχε διατελέσει μέλος της σπείρας του περιβόητου Κώστα Πολυδώρου, του ληστή που είχε χαρακτηριστεί ως «ο Ρομπέν των τραπεζών». Η συμμορία είχε διαπράξει πάνω από έντεκα ληστείες, ωστόσο από τα χρήματα που άρπαζαν μεγάλα ποσά τα μοίραζαν στους φτωχούς. Ο Ζολώτας όμως δεν έμεινε εκεί. Η αδυναμία του για τις τράπεζες τον οδήγησε και σε άλλα μονοπάτια της εγκληματικότητας, αφού είχε επαφές με τον «μακελάρη της Χρυσής Νύχτας» Μιχάλη Μακρυγιάννη και τον Βασίλη Παλαιοκώστα. «Αυτό που λένε για τον Πολυδώρου δεν είναι αλήθεια. Κάναμε μαζί ληστείες κι εγώ ήμουν που έδινα χρήματα στους φτωχούς. Οχι αυτός. Εχω βοηθήσει κόσμο και κοσμάκη να σωθεί. Ο Πολυδώρου τα χρήματα που έπαιρνε τα ξόδευε για δικά του πάθη» αποκαλύπτει ο Σπύρος Ζολώτας και συνεχίζει: «Με τον Βασίλη Παλαιοκώστα έχω συνεργαστεί μόνο μία φορά. Δεν τα βρήκαμε. Αυτός ήταν παιδί των βουνών κι εγώ της πόλης. Ετσι τραβήξαμε ο καθένας τον δρόμο του»! Ο «ληστής με το κοστούμι» έκανε αρκετές προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια να φύγει από την παρανομία, αλλά δεν τα κατάφερε. «Ανοιξα μαγαζιά, από piano bar έως και κατάστημα με παπούτσια. Αλλά δεν με άφησαν σε χλωρό κλαρί. Τα έκλεισα και γύρισα στις τράπεζες!» λέει.

Η επιστροφή του στη φυλακή το 2013

filaki_777375264ΜΕΤΑ την αποφυλάκισή του υπό όρους το 2011, ο Ζολώτας συνελήφθη και πάλι τον Μάιο του 2013, έπειτα από ληστεία που διέπραξε μαζί με δύο ακόμη άτομα σε τράπεζα στο Περιστέρι. Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, έμπαινε μεταμφιεσμένος στα υποκαταστήματα παριστάνοντας τον πελάτη, χωρίς να προκαλεί υποψίες λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Οταν έβλεπε να ανοίγουν το χρηματοκιβώτιο, ειδοποιούσε τους συνεργούς του για να διαπράξουν τη ληστεία. Στην κατοχή των τριών συλληφθέντων βρέθηκαν τότε δύο χειροβομβίδες, δύο περίστροφα, ένα πιστόλι, μια κοντόκαννη καραμπίνα, σύνεργα μεταμφίεσης, δύο πλαστά δελτία ταυτότητας και άλλα πειστήρια. Από την προανάκριση προέκυψε ότι είχαν διαπράξει πέντε ένοπλες ληστείες σε τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ., ενώ σε μία από αυτές, στη Νέα Σμύρνη, οι δράστες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο χέρι τη διευθύντρια του καταστήματος.
Από τις ληστείες αποκόμισαν συνολικά πάνω από 200.000 ευρώ. «Τα παιδιά που κατηγορούνται δεν είχαν καμία απολύτως σχέση. Το δήλωσα και στο δικαστήριο. Σε ό,τι αφορά τον τραυματισμό της γυναίκας, αυτός έγινε κατά λάθος. Οπως είπα και στους δικαστές, αυτή η γυναίκα είναι… επικίνδυνη!» σημειώνει ο 58χρονος και συνεχίζει: «Πέρασε το πιστόλι που κρατούσα για ψεύτικο και το έπιασε, με αποτέλεσμα να εκπυρσοκροτήσει! Αυτό φαίνεται άλλωστε, αν κάποιος δει το βίντεο της τράπεζας». Ο δικηγόρος του Σπύρου Ζολώτα Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος επιβεβαίωσε την κατάσταση της υγείας του, ωστόσο δεν θέλησε να πει οτιδήποτε για τη δίκη του, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το χτύπημα στο Περιστέρι μαζί με την πιστή σύντροφο του «Πριγκιπέσα» που χάθηκε

ΜΕ ΤΗΝ αρρώστια να τον έχει καταβάλει κι έχοντας χάσει όλα τα μέλη της οικογένειάς του, ο περιβόητος ληστής έδωσε όλη την αγάπη και τη φροντίδα του σε ένα σκυλάκι. Την «Πριγκιπέσα», όπως ονόμασε το σκυλάκι ράτσας Πίντσερ, το οποίο βρήκε και μάζεψε. Δεν την αποχωριζόταν ποτέ. Ούτε καν στις ληστείες! Ετσι, όταν πέρυσι τον Μάιο τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί για τη ληστεία που είχε διαπράξει στο Περιστέρι, είχε μαζί του και το σκυλάκι! «Ηταν ο πιο πιστός μου σύντροφος. Οι αστυνομικοί έπιασαν εμένα, έπιασαν και αυτό. Μας πήγαν στην Ασφάλεια. Εκτοτε η “Πριγκιπέσα” μου αγνοείται!» λέει ο Σπύρος Ζολώτας και απευθύνει έκκληση ακόμη και τώρα στους αστυνομικούς να του επιστρέψουν τον μοναδικό του φίλο: «Εχω βάλει ανθρώπους να ψάξουν να τη βρουν, αλλά τίποτα. Την εξαφάνισαν. Πάει… Το μόνο που ζητάω είναι να μου τη φέρουν και πάλι κοντά μου. Είναι ό,τι μου έχει απομείνει».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα