14.6 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποια παπούτσια μπορεί να μεταφέρουν τον ιό μέσα στο σπίτι

Καθημερινά μαθαίνουμε περισσότερα στοιχεία για την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ νέα ερωτήματα προκύπτουν τόσο όσον αφορά την καθημερινότητά μας, όσο και την επόμενη ημέρα.

Μία από τις καθημερινές ανησυχίες είναι το πλύσιμο και η απολύμανση των ρούχων που φοράμε στις (σ.σ. επιτρεπόμενες) μετακινήσεις μας, ενώ αυξάνονται τα ερωτήματα όσον αφορά τα παπούτσια, καθώς είναι σημείο επαφής με πολυσύχναστα μέρη όπως τα σουπερμάρκετ και τα λεωφορεία που τυχόν χρησιμοποιούμε.

Τι απαντούν οι ειδικοί για τα παπούτσια ως πιθανή πηγή μετάδοσης του ιού μέσα στο σπίτι μας;

Ας δούμε αναλυτικά.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για την μεταφορά του κορωνοϊού στο σπίτι από τα παπούτσια μας;

Αρχικά τα καλά νέα: Παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ιός COVID-19 μπορεί να ζει επί ημερήσιες επιφάνειες, ο ειδικός της δημόσιας υγείας, Carol Winner, δήλωσε ότι δεν έχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι ο κορωνοϊός μπαίνει στο σπίτι από τα παπούτσια. “Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μπαίνει στο σπίτι από παπούτσια”, δήλωσε στην HuffPost. Ο λόγος είναι πως είναι εξαιρετικά απομακρυσμένα από το πρόσωπό μας.

Ωστόσο, είναι ήδη γνωστό πως ο κορωνοϊός μπορεί να «επιβιώσει» σε επιφάνειες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα – μέχρι τώρα – επίσημα στοιχεία, ο κορωνοϊός επιβιώνει σε χαρτόνι για 24 ώρες και για δύο έως τρεις ημέρες σε ανοξείδωτο χάλυβα και πλαστικό.

Ο οικογενειακός γιατρός Georgine Nanos, δηλώνει στην HuffPost πως με τον ίδιο τρόπο ο ιός μπορεί να επιβιώσει και στα παπούτσια μας.

Παρότι λοιπόν ο ιός δεν μεταδίδεται από τα παπούτσια, μπορεί να επιβιώσει αυτά. Όπως αναφέρει ο γιατρός “Πιστεύουμε πως ο ιός μπορεί να ζει σε επιφάνειες για ώρες, πιθανώς περισσότερο. Και αυτό περιλαμβάνει σίγουρα και τα παπούτσια.”

Η ειδικός λοιμωξιολόγος Mary E. Schmidt δήλωσε ότι ο χρόνος μπορεί να είναι πέντε ημέρες ή περισσότερο (σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε θερμοκρασία δωματίου σε υλικά που σχετίζονται στενά με τα υλικά παπουτσιών).

Ποια υλικά παπουτσιών είναι πιο «επίφοβα»;

Κάποια συνθετικά υλικά, όπως τα spandex, είναι τα πλέον επίφοβα όπου μπορεί να επιβιώσει ο ιός για κάποιες ημέρες. Ειδικότερα, πρόκειται για παπούτσια από πλαστικά και συνθετικά υλικά, είπε η ειδικός, σημειώνοντας πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το ζήτημα. «Εφόσον ο ιός επιβιώνει σε επιφάνειες όπως το πλαστικό για 2 ή 3 ημέρες, το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια από αυτό το υλικό», λέει η Winner.

Αν φοράτε αθλητικά παπούτσια ή μπότες εργασίας, είναι σημαντικό να προσέχετε τις σόλες.  Οι σόλες του παπουτσιού είναι το έδαφος αναπαραγωγής περισσότερων βακτηρίων και μυκήτων και ιών από το πάνω μέρος ενός παπουτσιού.

Οι σόλες είναι συνήθως κατασκευασμένες από μη πορώδη υλικά, όπως καουτσούκ, δέρμα και ενώσεις PVC και μπορούν να μεταφέρουν υψηλά επίπεδα βακτηρίων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται από τον Charles Gerba, μικροβιολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η μελέτη του 2008 έδειξε ότι η μέση σόλα παπουτσιών καλύπτεται με 421.000 βακτηρίδια, ιούς και παράσιτα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να βγάζετε τα παπούτσια σας πριν εισέλθετε στο σπίτι και να πλένετε τα χέρια σας μετά από την επαφή μαζί τους. Επιπλέον, συνιστούν να φοράτε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι κάθε φορά που βγαίνετε και να επιλέγετε κάποιο που πλένετε ώστε να μπορείτε να το πλύνετε μόνο του.

Τέλος, οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να καθαρίζουμε τα παπούτσια μας με αντισηπτικό ή σαπούνι και ζεστό νερό αν δεν έχουμε αντισηπτικό.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα