20.5 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποιες είναι οι πιθανότητες μετάδοσής του από τις συσκευασίες τροφίμων

Την ήδη αυξανόμενη ανησυχία και προβληματισμό για μετάδοση του κορονοϊού μέσω των συσκευασιών των τροφίμων, ενέτειναν πρόσφατα αναφορές για τον εντοπισμό ιχνών του ιού σε συσκευασίες στην Κίνα και σε εμπορεύματα κατεψυγμένων γαρίδων και φτερών κοτόπουλου από τη Νότια Αμερική.

Θεωρητικά, η μετάδοση του Covid-19 από κάποια συσκευασία είναι δυνατή. Εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει για ώρες, αν όχι ημέρες, σε ορισμένα υλικά συσκευασίας – κυρίως χαρτόνι και διάφορες μορφές πλαστικού, όπως αναφέρει το BBC.

Επιπλέον, ο ιός είναι πιο μόνιμος σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, τρόπος με τον οποίο μεταφέρονται και διακινούνται πολλά τρόφιμα.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει εάν αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ισχύουν εκτός εργαστηρίου.

Ο Δρ Τζουλιαν Τανγκ, αναπληρωτής καθηγητής αναπνευστικών θεμάτων στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, λέει ότι στον έξω κόσμο οι περιβαλλοντικές συνθήκες αλλάζουν γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ.

Και ο Εμάνουελ Γκόλντμαν, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς επεσήμανε επίσης ότι οι εργαστηριακές μελέτες χρησιμοποίησαν δείγματα άνω των 10 εκατομμυρίων ιογενών σωματιδίων, ενώ ο αριθμός των ιογενών σωματιδίων σε ένα, για παράδειγμα, σταγονίδιο αερολύματος που φτερνίστηκε σε μια επιφάνεια, είναι πιθανό να είναι μόνο περίπου 100.

Γράφοντας στο The Lancet: “Κατά τη γνώμη μου, η πιθανότητα μετάδοσης μέσω άψυχων επιφανειών είναι πολύ μικρή και μόνο σε περιπτώσεις όπου ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται στην επιφάνεια και κάποιος άλλος αγγίζει αυτήν την επιφάνεια αμέσως μετά τον βήχα ή το φτέρνισμα (μέσα σε μία έως δύο ώρες)”.

Πώς μπορεί να μεταδοθεί ο ιός

Ο κίνδυνος μετάδοσης βασίζεται γενικά στην υπόθεση ότι οι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις συσκευασίας τροφίμων ενδέχεται να αγγίζουν μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια να αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους.

Οι επιστήμονες δεν πιστεύουν τώρα ότι αυτή είναι η κύρια οδός μετάδοσης για τις περισσότερες περιπτώσεις Covid-19.

“Είναι πιθανό ένα άτομο να κολλήσει το Covid-19 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό”, υποστηρίζουν τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC) των ΗΠΑ. Ωστόσο, προσθέτουν ότι “αυτό δεν θεωρείται ότι είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού”.

Στην πραγματικότητα, θεωρείται ότι κυρίως εξαπλώνεται απευθείας από άτομο σε άτομο:

  • Μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους (σε απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων)
  • Μέσω σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει
  • Όταν σταγονίδια προσγειώνονται στο στόμα ή στη μύτη των κοντινών ανθρώπων (ή εισπνέονται στους πνεύμονες)

Ο Δρ Τανγκ λέει ότι η απόδειξη ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό μέσω συσκευασίας θα ήταν επίσης δύσκολη.

Θα ήταν απαραίτητο να “αποκλειστεί οποιαδήποτε πρόσφατη έκθεση σε οποιαδήποτε άλλη πηγή” – συμπεριλαμβανομένων ασυμπτωματικών κοινωνικών επαφών – για να είμαστε βέβαιοι ότι η έκθεση που σχετίζεται με τη συσκευασία τροφίμων ήταν η πραγματική αιτία μιας λοίμωξης.

Πώς μπορούμε να μείνουμε ασφαλείς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει: “Επί του παρόντος δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη περίπτωση του Covid-19 που μεταδίδεται μέσω τροφίμων ή των συσκευασιών τους”. Αλλά απαριθμεί μια σειρά προφυλάξεων που μπορούμε να λάβουμε για να αποφύγουμε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Λέει ότι δεν υπάρχει ανάγκη απολύμανσης της συσκευασίας τροφίμων, αλλά “τα χέρια πρέπει να πλένονται σωστά μετά το χειρισμό συσκευασιών τροφίμων και πριν το φαγητό”.

Εάν ψωνίζετε από σούπερ μάρκετ, μανάβικα, παντοπωλεία, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών πριν μπείτε στο κατάστημα, αν είναι δυνατόν, και πλύνετε καλά τα χέρια σας αργότερα, καθώς και μετά το χειρισμό και την αποθήκευση των προϊόντων που έχετε αγοράσει.

Είναι επίσης ασφαλές να παραδίδονται τα ψώνια με delivery εάν ο υπάλληλος παράδοσης ακολουθεί καλές πρακτικές προσωπικής υγιεινής και υγιεινής τροφίμων. Θα πρέπει επίσης να πλένετε τα χέρια σας μετά την παραλαβή τροφίμων και γενικώς αγορών από σχετικά καταστήματα. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν επίσης τη χρήση πλαστικής σακούλας μόνο μία φορά.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα