18.8 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρεμιέρα αύριο, Κυριακή 3 Νοεμβρίου με τα μαγαζιά ανοιχτά!

imagesΜετά από απόφαση και του εμπορικού συλλόγου Νέας Σμύρνης η Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 θα είναι η μία από τις επτά, συνολικά, Κυριακές, το χρόνο, που θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν πλέον τα εμπορικά καταστήματα. Το ωράριο για την πόλη μας θα είναι 11.00 – 15.00.Ωστόσο δεν λείπουν και οι αντιδράσεις από συλλογικότητες της πόλης.

Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι η νέα πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης ανοίγει έναν νέο «ασκό του Αιόλου». Και συγκεκριμένα τον ορισμό της τουριστικής και παραθεριστικής περιοχής. Αυτό μπορούν να το καθορίζουν οι περιφέρειες και δεν αποκλείεται, αν τελικά υιοθετηθεί αυτή η λύση, κάποιοι περιφερειάρχες να επιδιώξουν να διευρύνουν τα όρια των περιοχών τους. Και από κει και πέρα να ξεκινήσει μία νέα αντιπαράθεση, π.χ. έμποροι μίας διπλανής τουριστικής περιοχής να ζητούν να ισχύσει και για εκείνους η κυριακάτικη λειτουργία. Οπως και να ‘χει, το υπουργείο Ανάπτυξης πετυχαίνει τον σκοπό του, που είναι έστω και η μερική απελευθέρωση αυτής της αγοράς.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει στη Βουλή δεν θα έχει την εναλλακτική πρόταση. Θα έχει εκείνη που αρχικά είχε δημοσιοποιήσει. Δηλαδή όλα τα καταστήματα ανοιχτά επτά Κυριακές τον χρόνο και τα μικρά με εμβαδόν έως 250 τ.μ., ανοιχτά 52 Κυριακές ετησίως, εφόσον δεν ανήκουν σε αλυσίδα και δεν είναι τύπου shop in a shop (οργανωμένους χώρους εμπορίου). Πηγές θέλουν τον κ. Σκορδά να επιμείνει στην ψήφιση αυτής της πρότασης, χαρακτηρίζοντας την ως «μεταρρύθμιση» και ως ανάγκη να γίνει νόμος του κράτους, μια και η πλειονότητα της κοινωνίας τη θέλει.

Επίσης, σύμφωνα με τις θέσεις του ίδιου, θα τονώσει την αγορά με δεδομένες και τις εκτιμήσεις για αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Κατά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, το άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων δεν θα προσφέρει τίποτα άλλο παρά χρονική μετατόπιση του τζίρου, καθώς και εξάντληση των «Βενιαμίν» της αγοράς.

Η «διπλωματική» κίνηση του υφυπουργού έχει λίγο-πολύ «φωτογραφηθεί», τόσο από τον ίδιο όσο και από τελευταίες δηλώσεις του προϊστάμενου υπουργού του Κωστή Χατζηδάκη. Σύμφωνα με αυτές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα καταθέσει την πρόταση στη Βουλή και εκεί θα ακολουθήσει διάλογος.

Το κόμμα της ΝΔ δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και συνεπώς θα προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό με τα άλλα δύο κόμματα.

Στη «διαυγεια» οι τιμές
130 ημέρες προσφορές σε τέσσερις σεζόν

Η αλλαγή στο κυριακάτικο καθεστώς της αγοράς θα περιλαμβάνεται μέσα στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του αγορανομικού κώδικα. Σύμφωνα με το κείμενο, θα προβλέπονται και αλλαγές στον χρόνο διενέργειας εκπτώσεων και προσφορών. Με τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυ­ξης, οι σεζόν πώλησης με μειωμένες τιμές θα είναι συνολικά τέσσερις τον χρόνο και σε αυτές οριοθετούνται οι τέσσερις από τις επτά Κυριακές.

Η μία χειμερινή σεζόν των εκπτώσεων θα έχει διάρκεια από τη δεύτερη Δευτέ­ρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και η δεύτερη θερινή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγού­στου. Τις δύο πρώτες Κυριακές αυτών των σεζόν τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Επίσης προτείνονται δύο δεκα­ήμερα προσφορών, το πρώτο του Μαΐου και το πρώτο του Νοεμβρίου, με τις επίσης δύο πρώτες Κυριακές ανοιχτές.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, μέσα στο νομοσχέδιο θα έχει και διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις θα αποστέλλουν στο Παρατηρητήριο Τιμών τις προσφορές και τις εκπτώ­σεις που κάνουν. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο στοχεύει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στην αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς οι καταναλωτές θα μπορούν μέσω του Ιντερνετ να προχωρούν σε σύγκριση των προσφορών και των εκπτώσεων που κάνουν οι επιχειρήσεις.

Πηγή:’Eθνος

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα