24.2 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στιγμές και εικόνες από την Κίνα στη Νέα Σμύρνη

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης προσκαλεί τους φίλους της φωτογραφίας στην έκθεση του Φώτη Καζάζη με τίτλο «ΚΙΝΑ», που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πολυχώρο «Γαλαξίας» από τις 10 έως τις 16 Μαΐου.
Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι 11.00′ – 14.00′ και 18.00′ – 21.00′.
Στο Αμφιθέατρο του «Γαλαξία» στις 14 Μαΐου και ώρα 19.00′ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Φώτη Καζάζη με τον ίδιο τίτλο, «ΚΙΝΑ».
Γεννημένος στη Νέα Σμύρνη, όπου εξακολουθεί να διαμένει, ο Φώτης Καζάζης έδωσε πολύ γρήγορα τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του.
Κατά τη διάρκεια των έξι δεκαετιών της διαρκούς φωτογραφικής δραστηριότητάς του έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, ενώ έχει διδάξει για χρόνια σε σχολές ελεύθερων σπουδών και στη ΧΑΝ.
Έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη στον κόσμο και σε ολόκληρη την Ελλάδα, από όπου έχει αντλήσει το υλικό του.

Κίνα, η τεράστια

«Στο μυαλό μου η Κίνα είναι στενά συνυφασμένη με το τεράστιο. Τεράστιο πληθυσμιακά, φυλετικά, γλωσσικά και χωροταξικά. Μου έρχονται στο νου ονόματα δυναστειών Χαν Τανγκ, Μινγκ, και συγχρονων ηγετών με κορυφαίο τον Μάο. Επίσης των περίφημων φιλοσόφων όπως ο Κομφούκιος, ο Λάο Τσε… Ένας πανάρχαιος πολιτισμός λαών που για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους έχουν ενιαία ιδεογραφική γραφή. Όλα κολοσσιαία μαζί και το Σινικό Τείχος, αλλά όχι μόνο, γιατί και οι σύγχρονες επιτεύξεις είναι εξίσου κολοσσιαίες…».

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων ο Θόδωρος Φενερλής στον πρόλογο του βιβλίου «ΚΙΝΑ». Και εξηγεί ότι ο Φώτης Καζάζης από όλα αυτά τα τεράστια εστίασε το φακό του στους ανθρώπους και τη καθημερινότητά τους, «αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της δουλειάς του».

«Ο Φώτης παρουσιάζει φωτογραφίες από την Κίνα που αποπνέουν πρώτα απ΄όλα αγάπη για αυτή την χώρα και τους ανθρώπους της και παράλληλα μας ενημερώνουν για την διαφορετικότητα του πολιτισμού τους. Αυτό πιστεύω είναι το χαρακτηριστικό της δουλειάς του. Οι φωτογραφίες του συνοδεύονται από λεζάντες, που ενισχύουν τη γοητεία της φωτογραφίας. Φωτογραφίες και το κείμενο είναι το έργο. Πάνε μαζί και λειτουργούν ενιαία», υπογραμμίζει ο Θόδωρος Φενερλής.

Πηγή: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=975935

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα