22.8 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνέντευξη με τον άνθρωπο που έκανε τη Νέα Σμύρνη – πόλη πολιτισμού

 

xantzatΟ Βαγγέλης Χατζατουριάν είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον εκλογικό συνδυασμό του Σταύρου Τζουλάκη “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ: Νέα Σμύρνη Πόλη Προτυπο”

Κυριε Χατζατουριάν καλησπέρα, ο Πολιτισμός αποτελεί αντίδοτο για τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες? Αξίζει να δαπανάται δημόσιο χρήμα για τον πολιτισμό?

 

Ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης σε μια πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι ¨Ο πολιτισμός είναι το μόνο αντίδοτο που έχουμε απέναντι στη κρίση». Ο Πολιτισμός δεν αποτελεί μόνο αντίδοτο, είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και ένας τρόπος καλλιέργειας του πνεύματος. Σίγουρα, η οικονομική κρίση έχει αναδείξει την ανάγκη ανάπτυξης των κοινωνικών παροχών, ιδιαίτερα προς τους οικονομικά αδυνάτους. Όμως, η επένδυση στον πολιτισμό, και ειδικά οι δικές μας πολιτιστικές δράσεις στο Δήμο Νέας Σμύρνης, αποτελούν βασικές κοινωνικές παροχές καλλιέργειας, παιδείας και ψυχαγωγίας. Άλλωστε, οι πόροι που δαπανά ο Πολιτιστικός Οργανισμός τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα μειωμένοι και δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τα χρήματα που δαπανούνται σε άλλους τομείς του Δήμου. Σκεφτείτε δε, ότι οι περισσότερες δράσεις μας είναι είτε εντελώς δωρεάν για τους πολίτες είτε με ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο που σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τους πολίτες. Για παράδειγμα, οι παραστάσεις στον Γαλαξία ή το πρόγραμμα των ξεναγήσεων παρέχονται εντελώς δωρεάν, ενώ οι εκδηλώσεις των Ιωνικών εορτών είναι πιθανόν να έχουν το πολύ ένα εισιτήριο της τάξεως των 5 ευρώ. Με λίγα λόγια, χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση για τον δημοτικό προϋπολογισμό και για το εισόδημα του κόσμου, ο πολιτισμός που προσφέρουμε με τις δράσεις μας δεν είναι μόνο ένα μέσο ψυχαγωγίας, αλλά ένα μέσο εκπαίδευσης και παιδείας και μια “αναπνοή” για τους ανθρώπους στις δύσκολες μέρες που περνάμε.

Η Νέα Σμύρνη έχει μια τεράστια ιστορική πολιτιστική κληρονομιά, πως τιμάτε τον πολιτισμό στη πόλη σας? Τι πολιτιστικά προγράμματα έχετε δημιουργήσει?

Η Νέα Σμύρνη είναι πραγματικά μια περιοχή με αξιοσημείωτη πολιτιστική κληρονομιά. Αυτό μας κληροδοτεί με μια ιδιαίτερη τύχη αλλά και βάρος, καθώς η πόλη μας πρέπει, παραδοσιακά, να έχει ποιοτικές και σημαντικές πολιτιστικές δράσεις που θα τιμούν όχι μόνο την ιστορική κληρονομιά αλλά και θα την εμπλουτίζει με νέες και μοντέρνες ιδέες. Μη ξεχνάμε,άλλωστε, ότι η Μικρασιάτικη Σμύρνη υπήρξε λίκνο πολιτισμού και καινοτομίας εκείνη την εποχή. Μέσα σε αυτά τα 16 χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του Αντιδημάρχου και Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού, έχω επιμεληθεί πολλά αφιερώματα και εκδηλώσεις για τη Σμύρνη. Ενδεικτικά, μπορώ να αναφέρω το αφιέρωμα στα 90 χρόνια της Μικρασιάτικης καταστροφής κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου με πολλές και διαφορετικές δράσεις και δρώμενα τέχνης και παράδοσης, γεγονός που ανέδειξε την πόλη μας ως βασικό πρωταγωνιστή ανάδειξης της μνήμης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ε όλη την Ελλάδα. Όμως, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι, το βασικότερο είναι να συνεχίζουμε με ένα δυναμικό πολιτιστικό πρόγραμμα στη Νέα Σμύρνη το οποίο τιμά και το παλιό και το καινούργιο. Προσέχω πάντα, οι δράσεις μας να τιμούν πάντα το παρελθόν, όπως για παράδειγμα το αφιέρωμα και το ντοκυμαντέρ φέτος το Σεπτέμβρη για τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και να υποστηρίζουν και τη γενιά του μέλλοντος, διοργανώνοντας εκδηλώσεις που έχουν απήχηση στους νέους και στα παιδιά.IMG_1905

Τελείτε Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου εδώ και 16 χρόνια, γιατί έχετε επιλέξει αυτό το τομέα δράσης?

Μα κι εγώ, ως φωτογράφος, ανήκω σε αυτόν τον τομέα δραστηριότητας. Είμαι άρρηκτα δεμένος με τον Πολιτισμό και γι’ αυτό δραστηριοποιούμαι σε αυτό. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, με εμπνέει, και αισθάνομαι ότι έχω αποκτήσει σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση όλα αυτά τα χρόνια. Για αυτούς του λόγους έχω όρεξη και συνεχίζω, παρόλα τα εμπόδια που πρέπει κάθε φορά να αντιμετωπίζω και την πίεση κυρίω της δημοσιονοκής γραφειοκρατίας. Ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να ενασχολούμαι με τον πολιτισμό, είτε όσον αφορά τη σχέση που έχω με τον Δήμο, η οποία, αλλωστε νομοτελειάκα, κάποια στιγμή θα σταματήσει, είτε με συνεχείς προσωπικές αναζητησεις, εμπνεύσεις και σκεψεις που έχω για το μέλλον και, πιστέψτε με, είναι πάρα πολλές!

Φέτος, ανακαινίσατε τον Γαλαξία και εμπλουτίσατε το πρόγραμμα του, μιλήστε μας λίγο για αυτό.

 

Ως Δ.Σ., είχαμε σκοπό εδώ και καιρό να ανακαινίσουμε τον Γαλαξία, αφού λειτουργώντας τον από μηδενική βάση, εντοπίσαμε λειτουργικές αδυναμίες αλλά και βελτιώσεις που οπωσδήποτε έπρεπε να πραγματοποιηθουύν. Θεωρώ ότι καταφέραμε πλέον να κάνουμε τον Γαλαξία ένα μοντέρνο και λειτουργικό χώρο, ικανό να φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις και εκθέσεις. Και όλα αυτά χωρίς κανένα υπέρογκο χρηματικό ποσό. Υπήρξαν, δυστυχώς, πολλά απρόβλεπτα εμπόδια που έπρεπε να υπερβούμε για να καταφέρουμε να ανοίξουμε φέτος τον Γαλαξία. Η θέληση μας, όμως, ήταν μεγαλύτερη από κάθε τροχοπέδη και καταφέραμε να λειτουργήσει ο Γαλαξίας με ένα μοναδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων. Όπως κάθε χρόνο, μας τίμησαν σημαντικοί καλλιτέχνες όπως η Μαρία Φαραντούρη, η Φωτεινή Δάρρα, ο Γιάννης Σπανός και η Ηρώ Μανέ. Είχαμε, επιπλέον, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις όπως αυτή των καθηγητών της ΑΣΚΤ. Αυτή τη φορά, θελησαμε να δώσουμε ιδιαίτερη βάση στα παιδιά. Γι’ αυτό το λόγο, εκτός από τις απογευματινές παιδικές παραστάσεις, εισάγαμε το πρόγραμμα καλλιτεχνικής απασχόλησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας τα πρωινά του Σαββατοκύριακου, ένα προγραμμα για το οποίο είμαι ιδιαίτερα περήφανος καθώς είναι καινοτόμο και πρωτοποριακό σε επίπεδο δημοτικής δράσης.
IMG_1919

Δύο νέες δράσεις που τράβηξαν τη προσοχή του κόσμου ήταν το πρόγραμμα των ξεναγήσεων και το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου, σκοπεύετε να τα συνεχίσετε?

 

Βέβαια! Είμαι πολύ χαρούμενος που ο κόσμος ανταποκρίθηκε σε αυτές τις πρωτοβουλίες μας. Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων το σχεδιάζαμε εδώ και καιρό, και αυτή τη πρώτη φορά το τρέξαμε πιλοτικά γιατί δεν είχε ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο στον Δήμο, αλλά και σε άλλο Δήμο της χώρας με τον τροπο που το πραγματοποιούμε εμείς. Ήταν, όμως, ιδιαίτερα πετυχημένο και από την πλευρά του περιεχομένου του προγράμματος αλλά και από τους ανθρώπους που το εκτέλεσαν. Ο κόσμος το αγάπησε και ζητά παραπάνω. Γι’ αυτό το λόγο θα το αναπτύξουμε και θα το ξανακάνουμε. Από την άλλη, το Φεστιβάλ κουκλοθέατρου ήταν μια προσωπική μου ιδέα, παίρνοντας το έναυσμα από την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου στις 21 Μαρτίου. Γνωρίζοντας πόσο αγαπούν τα παιδιά το κουκλοθέατρο, επιλέξαμε τους καλύτερους επαγγελματίες του είδους και , ως αποτέλεσμα, ο κόσμος λάτρεψε τη διοργάνωση. Και αυτό το πρόγραμμα σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε. Δεν πρέπει όμως να λησμονείται το γεγονός ότι και τα δύο προγράμματα προσφέρθηκαν εντελώς δωρεάν στον κόσμο.

Πλησιάζουν οι εκλογές και είστε ξανά υποψήφιος…

Ναι, είμαι ξανά υποψήφιος με το Δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη. Ο Σταύρος Τζουλάκης είναι ένας σπάνιος χαρακτήρας ανθρώπου ηπίων τόνων, ένας άνθρωπος που έχει το προσόν να ενώνει ανθρώπους, ιδέες και σκέψεις, εργατικός, αποτελεσματικός, αλλά κυρίως εγγύηση εντιμότητας που ιδιαίτερα σήμερα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ενασχόληση κάποιου με τα κοινά. Η διαδρομή του και το έργο που έχει παράξει 16 χρόνια σε όποιον τομέα έχει ασχοληθεί, αποτελεί εγγύηση για εμάς που συμμετέχουμε στον συνδυασμό, αλλά κυρίως για τους δημότες: τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι από τα πιο ουσιαστικά για την καταξίωση σε όλο το λεκανοπέδιο πλέον της Νέας Σμύρνης ως πόλης-πρότυπο. Ο Σταύρος Τζουλάκης όμως, πέρα από όλα όσα σας ανέφερα, είναι και ένας άνθρωπος που αγαπά τον πολιτισμό και τις τέχνες και στην προσωπική του ζωή, γι’ αυτό υποστηρίζει κάθε καινοτόμα και δημιουργική δράση. Η συνεργασία μου με τον Στα ύ ρο και η εμπιστοσύνη που μου δείχνει είναι ένας βασικός παραγοντας της εξέλιξης του έργου μας στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας.

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα