13.4 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας: Στις 7 Ιουλίου οι εκλογές – Μπορούμε να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα

Δημοκρατική ευαισθησία η επίσπευση των εκλογών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή “Επόμενη Μέρα” της ΕΡΤ1, τονίζοντας ότι η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε εκλογές και πως θα δώσει τη μάχη με καθαρό το δίλημμα των εκλογών.

“Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα “θρίλερ” ως προς την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, απλώς υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευθούν τη δημοκρατική του ευαισθησία.

Επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα των εκλογών και επισπεύδει τις εθνικές κάλπες μετά από ευρωπαϊκές εκλογές. Τόνισε, μάλιστα, πως η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές και δεν έχει προαναγγείλει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Επιπλέον, ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από την 1/1/2020 και κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει στη Βουλή και να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, όπως και τους ποινικούς κώδικες.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου είπε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο.

“Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα που μιλάμε από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σχολίασε ότι αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της ΕΕ ή που γράφονται στον Τύπο, “είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, του αποτελέσματος των ευρωεκλογών”. Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, σχολίασε και επέκρινε και τη ΝΔ ως προς αυτό δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Επισήμανε ότι είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό πριν από τις ευρωεκλογές για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης “επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της”. Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη “χαλαρή” ψήφο στις ευρωεκλογές.

Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει, είπε. Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων, πρόσθεσε και κατηγόρησε τη ΝΔ για “κρυφή ατζέντα” που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για αντιφάσεις και ουσιαστικά του καταλόγισε ότι δεν είπε κατά λάθος για επταήμερη εργασία ή για ξεπερασμένο 8ώρο και αν έρθει στην εξουσία θα μπορεί να δηλώνει ότι τα είχε πει προεκλογικά.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και πως η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3% , δηλαδή ανάπτυξη για τρίτη χρονιά και ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σημείωσε -εν είδει και αυτοκριτικής- ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να επωφεληθεί η μεσαία τάξη από τις επιδόσεις της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι επί τρία χρόνια η κυβέρνηση είχε διαρκείς αντιπαραθέσεις για να επιτευχθούν νίκες στις διαπραγματεύσεις και προστατεύθηκαν οι πιο αδύναμοι. Είπε ότι δέχεται την κριτική ότι ενώ πέτυχε την προστασία των πιο αδύναμων φορολογήθηκαν περισσότερο τα αμέσως επόμενα στρώματα. Τόνισε ότι αυτό δεν είναι “αφήγημα μεσαίας τάξης”, αλλά ότι “είναι υποχρέωση μας να στραφούμε στη μεγάλη πλειοψηφία που έβαλε πλάτη στα δύσκολα”. Μίλησε για την επίτευξη της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού παρά τις διαφωνίες των συντηρητικών κύκλων και κατέθεσε ως στοιχείο αυτοκριτικής “ότι έχοντας δει το τι καταφέραμε -γιατί δεν ήταν αυτονόητο ότι θα βγούμε από το μνημόνιο- το θεωρήσαμε δικαίωση και επιτυχία, το μεγάλο μας λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάρος της κούρασης του λαού που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και στο τέλος της ημέρας είπε ‘δεν αντέχω’ το οποίο το εισέπραξε η κυβέρνηση που είναι σήμερα”.

“Ουδέν κακόν αμιγές καλού”, είπε σχολιάζοντας την “έκφραση δυσαρέσκειας” που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μήνυμα από την ευρωκάλπη. Είπε ότι λαός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την επόμενη μέρα της χώρας, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα. Σχολίασε ότι η “μεγαλύτερη αλαζονεία” της ΝΔ είναι όσα έχουν συμβεί στο θέμα της Δικαιοσύνης “που ενώ η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση εκείνοι είπαν: ‘καμία συναίνεση'”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έχει και τον τρόπο και τη γνώση να λειτουργήσει ως εγγυητής της ενότητας του έθνους, του Συντάγματος και της τήρησης του, της ανεξαρτησίας των θεσμών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο κ. Παυλόπουλος θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε “βαρύτατες πολιτικές σκοπιμότητες” στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη για την άρνηση του να συναινέσει στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και είπε ότι συνιστά “τη μέγιστη θεσμική παρεκτροπή” να θέλει να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτές τις σκοπιμότητες.

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι θέλει να έρθει ως “εκδικητής”, και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι επιχειρεί την “κατατρομοκράτηση” δικαστικών λειτουργών, λέγοντας πως “οι μάσκες έπεσαν”.

Πηγή: http://www.enikos.gr/politics/652946/tsipras-stis-7-iouliou-oi-ekloges-boroume-na-anatrepsoume-to-apot

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα