18.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Υπάρχει μέριμνα για τα καταστήματα εστίασης», λέει ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης

Την πρώτη εβδομάδα ήταν για τους δήμους η οργάνωση των σχολείων για την ασφαλή επιστροφή κατ’ αρχήν της Γ’ Λυκείου, τη δεύτερη εβδομάδα είχαν σειρά οι οργανωμένες παραλίες και τώρα, που μπαίνουμε στην τρίτη εβδομάδα της σταδιακής επανέναρξης της κανονικότητας, είναι η στιγμή της προετοιμασίας για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης και γενικότερα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό όμως δείχνει να είναι πιο σύνθετο πρόβλημα για τους δημάρχους, καθώς στις πρώτες δύο περιπτώσεις είχαν κατά την προετοιμασία απλώς να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες του αρμόδιου υπουργείου για την προστασία και την ασφάλεια. Τώρα πρέπει να συνδυάσουν πολλές παραμέτρους, ώστε και οι καταστηματάρχες να βοηθηθούν στον βαθμό που γίνεται, μετά από τη δύσκολη περίοδο που πέρασαν με τα μαγαζιά τους κλειστά, αλλά και οι πολίτες να μην βρεθούν αντιμέτωποι με καταστάσεις που θα χειροτερέψουν την καθημερινότητά τους.

ÐËÁÔÅÉÁ ÍÅÁ ÓÌÕÑÍÇÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ

Για παράδειγμα, η απόσταση που θα πρέπει να έχουν τα τραπεζοκαθίσματα για λόγους ασφάλειας και προστασίας, οδηγεί στη μείωσή τους και ειδικά για τα μικρότερα καταστήματα η μείωση αυτή είναι δραστική, κάτι που θα επιφέρει αισθητή μείωση στον συνηθισμένο τζίρο τους και αυτό αμέσως μετά από μια περίοδο που παρέμειναν εντελώς κλειστά. Οι δήμαρχοι το αντιλαμβάνονται και δείχνουν τη διάθεση να παραχωρήσουν επιπλέον χώρο, ώστε να τοποθετηθούν και εκεί τραπεζοκαθίσματα, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος της «χασούρας» που θα έχουν, από την άλλη μεριά όμως δεν θέλουν να μετατραπούν οι δημόσιοι χώροι, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες σε μια τεράστια καφετέρια, στερώντας από τους υπόλοιπους δημότες ακόμη και την ελεύθερη μετακίνησή τους.

Δύο δήμοι της Αττικής με μεγάλο αριθμό καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ο δήμος Ηρακλείου με όλες τις καφετέριες και τα μαγαζιά εστίασης σε κεντρικά σημεία του και ο δήμος Νέας Σμύρνης με την ονομαστή πλατεία του, αλλά και τους πολυσύχναστους γύρω δρόμους. Και οι δύο δήμαρχοι δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως υπάρχει κατανόηση στο πρόβλημα των καταστηματαρχών και πρόθεση να βοηθήσουν στον βαθμό που γίνεται, με προσοχή όμως, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει ασυδοσία. Ήδη έχουν συζητήσει μαζί τους τις διάφορες παραμέτρους, έχουν εισπράξει την αγωνία τους και μάλιστα από το προηγούμενο διάστημα, είχαν φροντίσει με κάποια μέτρα που πήραν, ώστε να ανακουφίσουν οικονομικά τις κλειστές επιχειρήσεις, με τη μείωση ή ακόμη και την απαλλαγή των δημοτικών τελών για παράδειγμα. Ως εκ τούτου και οι δύο συμφωνούν πως υπάρχει μέριμνα του δήμου στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.

«Έχουμε ήδη συζητήσει με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης μας, αλλά και με τους καταστηματάρχες και υπάρχουν 4-5 προτάσεις για να τις υλοποιήσουμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος και συνεχίζει: «Η παραχώρηση επιπλέον χώρου για τραπεζοκαθίσματα, είναι κάτι που σκεφτόμαστε να κάνουμε και για ένα χρονικό διάστημα μπορεί να μείνουν εκεί χωρίς να πληρώσουν τέλη. Είναι κάτι που το εξετάζουμε. Επίσης, υπάρχει σχεδιασμός για αναδιάταξη δρόμων συγκεκριμένες ώρες και ημέρες, δηλαδή Παρασκευή απόγευμα και το Σαββατοκύριακο να κλείνουμε κάποιους δρόμους για τα αυτοκίνητα, αλλά αυτή η πεζοδρόμηση θα γίνει για τους πεζούς, όχι για να απλωθούν εκεί τραπεζοκαθίσματα. Ο χώρος που θα δώσουμε για τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι οριοθετημένος με τέτοιο τρόπο, ώστε και τα καταστήματα να μπορούν να καλύψουν τη ζημιά που έχουν υποστεί, αλλά να υπάρχει και επαρκής χώρος για τη διέλευση των πεζών. Θέλουμε να υπάρξει και εξυπηρέτηση των καταστημάτων, αλλά και ελεύθερη χρήση του χώρου από τους πολίτες».

Η πεζοδρόμηση συγκεκριμένες ώρες στοχεύει πέρα των άλλων στην τόνωση γενικότερα της αγοράς και ο κ. Μπάμπαλος τονίζει: «Οπωσδήποτε πρέπει να έχουν χώρο και οι πεζοί να περπατήσουν, κάτι που θα βοηθήσει την τοπική αγορά, αφού η ελεύθερη περιήγηση των πολιτών θα γίνεται σε δρόμους με καταστήματα». Και στο τέλος προσθέτει πως υπάρχουν κι άλλες σκέψεις για να βοηθηθούν οι καταστηματάρχες, που θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες: «Θα ξεκινήσουμε και τη δωρεάν διαφήμιση από τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό μας, για όσα καταστήματα ήταν κλειστά και τώρα ανοίγουν. Ο δήμος είναι δίπλα τους».

Και ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, έχει ήδη μιλήσει με τους καταστηματάρχες της πόλης και σχεδιάζει με προσοχή την επόμενη ημέρα. «Υπάρχει μέριμνα για τα καταστήματα, αλλά υπάρχει μέριμνα και για τους πολίτες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξηγεί: «Τη Δευτέρα που πέρασε μίλησα με τους καταστηματάρχες. Θα δώσουμε χώρο 30 τ.μ. για τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά στον πεζόδρομο γύρω από την πλατεία, όχι μέσα στην πλατεία. Δεν θα κλείσει η πλατεία και οι χώροι της όπου παίζουν τα παιδιά και κινούνται οι πολίτες. Γι’ αυτό επιλέξαμε να δώσουμε τον συγκεκριμένο χώρο και δεν θα δώσουμε τον χώρο της πλατείας».

Και συνεχίζει: «Για την οικονομική στήριξη αυτών των καταστημάτων, που παρέμειναν κλειστά όλο αυτό το διάστημα και έχουν έρθει σε τόσο δύσκολη θέση, θα υπάρξουν κι άλλες ρυθμίσεις, θα υπάρξει ρύθμιση και για τα δημοτικά τέλη, όμως επειδή μέσα στην εβδομάδα έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι σωστό και δεν θέλω να ανακοινώσω κάτι νωρίτερα. Μέχρι τώρα πάντως έχουμε απαλλάξει τους καταστηματάρχες από τα δημοτικά τέλη και για τα τραπεζοκαθίσματα».

Στο τέλος ο κ. Τζουλάκης τονίζει: «Είμαστε δίπλα τους και όπου είναι δυνατόν θα βοηθήσουμε, όμως αυτό θα γίνει με σεβασμό προς όλους. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολη εποχή είναι αυτή για τους καταστηματάρχες, αλλά δεν θα κλείσω τους δρόμους που είναι για τους πεζούς. Δεν μπορεί να γεμίσει όλη η Νέα Σμύρνη με τραπεζοκαθίσματα και να μην μπορούν να κινηθούν σε ελεύθερους χώρους οι πολίτες. Υπάρχει μέριμνα αλλά προς όλους».

Πηγή:ΑΠΕ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα