17.2 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απεβίωσε ο Μπάμπης Μπεχλιβανίδης, ο ιστορικός Δήμαρχος της πόλης

bbΠιο φτωχή είναι από σήμερα η Ν. Σμύρνη καθώς θρηνεί την απώλεια του ιστορικού Δημάρχου Μπάμπη Μπεχλιβανίδη ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο Δήμαρχο της πόλης κατά τη μεταπολίτευση, με πλούσια προσφορά. H κηδεία του θα τελεστεί τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 14.00 στο Μητροπολιτικό ναό της Α. Φωτεινής.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μπάμπης Μπεχλιβανίδης γεννήθηκε το 1929, στο Αγρίνιο, όπου είχαν καταφύγει οι πρόσφυγες γονείς του το 1922.
Στη συνέχεια η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Δουργούτι και το 1939 ήρθαν στη Ν. Σμύρνη. Εδώ τέλειωσε το Δημοτικό, συνέχισε στο Γυμνάσιο όπου αποβλήθηκε για πολιτικούς λόγους. Για λόγους βιοπορισμού, παρακολούθησε τις τελευταίες τάξεις του νυκτερινού Γυμνασίου Λαζαροπούλου στην Καλλιθέα. 
Την περίοδο της Κατοχής οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Το 1948, στον εμφύλιο έγινε η πρώτη σύλληψή του  και εξορίστηκε  στη Μακρόνησο, για τρία χρόνια. 
Στη συνέχεια εντάχθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ και μετά την διάσπαση της Αριστεράς πέρασε στο ΚΚ Εσωτερικού, όπου και διετέλεσε μέλος της Κεντρ. Επιτροπής. Το 1959 εκλέγεται για πρώτη φορά Δημ. Σύμβουλος Ν. Σμύρνης. Το 1961 απολύεται από την Κυβέρνηση Κων/νου Καραμανλή, από τη  θέση του Δημ. Συμβούλου, γιατί πήρε μέρος στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Προσφεύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου δικαιώνεται και επανέρχεται στο Δήμο. 
Αφού παίρνει το απολυτήριο Γυμνασίου, το οποίο η πολιτική του δράση δεν του επέτρεψε να τελειώσει, το 1966 δίνει εξετάσεις και περνάει στην Πάντειο και τη Νομική. Εγγράφεται στην Πάντειο το 1967, όμως εγγεγραμμένος και στα μητρώα των δια βίου κυνηγημένων αριστερών, συλλαμβάνεται πρώτος στην Ν. Σμύρνη στις 21 Απριλίου 1967, ακριβώς 8 ημέρες μετά τον γάμο του με την Ελισάβετ Μώρου. Εκείνο το βράδυ οδηγείται μαζί με εκατοντάδες αριστερούς στον Ιππόδρομο όπου  ζει τον θάνατό   του καλλίτερου του φίλου Ελή. 
Στη συνέχεια  εξορίζεται στη Γυάρο, στο Λακί της Λέρου και στον Ωρωπό. Αποφυλακίζεται το 1971 και το  1975 εκλέγεται Δήμαρχος Ν. Σμύρνης, υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Εσωτ, την ΕΔΑ, το ΠΑΣΟΚ και την ΕΚΝΔ. 
Επανεκλέγεται για τέταρτη φορά για να παραμείνει Δήμαρχος μέχρι το 1994, οπότε εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος και αναλαμβάνει καθήκοντα Αναπληρωτή Νομάρχη στον Τομέα Οικονομικής Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 1998. 

Ο Δήμαρχος Σ. Τζουλάκης δήλωσε:”Η πόλη θρηνεί για τον Μπάμπη Μπεχλιβανίδη. Για τον πρώτο Δήμαρχο μετά την πτώση της δικτατορίας. Για το Δήμαρχο που έβαλε, στη μεταπολίτευση, τα θεμέλια της σημερινής Νέας Σμύρνης. Ένα ύστατο χαίρε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει¨.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα