14.7 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Νέες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εισηγείται μεγαλύτερες εκπτώσεις, μέχρι και 80%, για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αλλά με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Όσον αφορά τη φημολογούμενη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος λόγω ΥΚΩ, προτείνει να καλυφθεί από το Δημόσιο

Παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) βρίσκεται επί θύραις, η οποία εστιάζει, αφενός μεν στο θέμα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), αφετέρου δε στο θέμα της ανάκτησης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) παρελθόντων ετών.

AdTech AdΌσον αφορά το ΚΟΤ, η Αρχή εισηγείται αυστηρότερα κριτήρια για την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, μαζί όμως με την καθιέρωση τεσσάρων κατηγοριών, όπου σε κάθε μια θα αντιστοιχεί και έκπτωση από 20% έως και 80% επί του κανονικού τιμολογίου ρεύματος. Η έκπτωση 80% θα αφορά μόνο όσους δικαιούνται το λεγόμενο “εισόδημα αλληλεγγύης”, δηλαδή τους εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Εννοείται ότι θα προηγείται αυστηρός έλεγχος, ώστε να μην εισχωρήσουν στο ευνοϊκό αυτό μέτρο και ευκατάστατοι καταναλωτές.

Ταυτόχρονα, και για όλες τις κατηγορίες του “νέου ΚΟΤ”, η διαδικασία χορήγησης γίνεται πιο αυστηρή, καθώς εκτός από εισοδηματικά κριτήρια, καθιερώνονται και περιουσιακά (καταθέσεις, ακίνητη περιουσία), πιθανόν ακόμη και το τεκμήριο των αυτοκινήτων που κατέχει μια οικογένεια.

Με τις αλλαγές που θα επέλθουν στο ΚΟΤ υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος του θα αυξηθεί. Και από τα σημερινά επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 100 εκατ. ευρώ. Τα κόστη αυτά ως γνωστόν συνυπολογίζονται στο κόστος των ΥΚΩ  που πληρώνουν οι υπόλοιποι καταναλωτές.

Το βάρος των ΥΚΩ

Όσον αφορά το θέμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) η Ρυθμιστική Αρχή πρόκειται να παρέμβει σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορά τον τρόπο ανάκτησης από τη ΔΕΗ των ποσών που διεκδικεί από προηγούμενα χρόνια. Το δεύτερο αφορά τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στα κλιμάκια με τα οποία καθορίζεται η χρέωση ΥΚΩ σε κάθε λογαριασμό ρεύματος.

Για τα χρωστούμενα προηγούμενων χρόνων, η ΔΕΗ διεκδικεί περί τα 750 εκατ. ευρώ. Αντίθετα η ΡΑΕ φέρεται να εγκρίνει περίπου τα μισά, δηλαδή 360 εκατ. ευρώ.

Κρίσιμο είναι όμως το γεγονός ότι η ΡΑΕ, πέραν του “κουρέματος” που κάνει στο ποσό που θα ανακτηθεί, εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες του News24/7, προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να μην επιβαρυνθούν καθόλου οι καταναλωτές, αλλά το κόστος αυτών των “παλιών ΥΚΩ” να το αναλάβει το ίδιο το κράτος.

Συγκεκριμένα, προτείνει να επιστρέψει το υπ. Οικονομικών στον “Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ”, μέρος από το ποσό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που εισπράττει κάθε χρόνο το Δημόσιο από το πετρέλαιο, το οποίο χρησιμοποιούν ώστε να δουλεύουν οι πανάκριβες μονάδες ντίζελ της ΔΕΗ στα νησιά. Άλλωστε τα ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ρεύματος, επιδοτούν ακριβώς τα τιμολόγια των νησιωτών, οι οποίοι διαφορετικά θα είχαν πολύ ακριβότερο ρεύμα από τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας, καθώς τροφοδοτούνται με πανάκριβες πετρελαϊκές μονάδες.

Στην πράξη η ΡΑΕ εισηγείται ότι οφείλει το ίδιο το Δημόσιο να καλύψει το κόστος ρεύματος των νησιών, μέσω του πολύ υψηλού φόρου που αυτό εισπράττει από την λειτουργία των πεπαλαιωμένων πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ, και ο οποίος υπολογίζεται σε 180 εκατ ευρώ το χρόνο.

Εξορθολογισμός των κλιμακίων

Η δεύτερη παρέμβαση της ΡΑΕ αφορά στον εξορθολογισμό των τεσσάρων κλιμακίων των ΥΚΩ και του τρόπου χρέωσης των οικιακών καταναλωτών.

Σήμερα κάθε φορά που κάποιος υπερβαίνει ένα κλιμάκιο των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, επιβαρύνεται με την υψηλότερη χρέωση για όλη την ενέργεια που κατανάλωσε, και όχι μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα. Αν για παράδειγμα ένας καταναλωτής φτάσει τις 2.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο, δεν χρεώνεται με άλλη τιμή για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες, και με άλλη για τις επιπλέον 200. Επιβαρύνεται με την υψηλότερη χρέωση για το σύνολο της κατανάλωσης.

Στην εισήγηση της ΡΑΕ, τα κλιμάκια και οι χρεώσεις παραμένουν ως έχουν, δηλαδή 0,00699 ευρω για 0-1.600 kWh το τετράμηνο, 0,01570 ευρω για 1.601-2.000 kWh, 0,03987 ευρώ για 2.001-3.000 kWh, και 0,04488 ευρώ για 3.000 kWh και άνω.

Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος χρέωσης. Στο εξής όταν ο καταναλωτής ξεπερνά τις 2.000 κιλοβατώρες, θα χρεώνεται με την χρέωση της υψηλότερης κλίμακας, μόνο για την επιπλέον ποσότητα ρεύματος. Πχ. μόνο για τις 200 kWh με βάση το προηγούμενο παράδειγμα.

Με το σύστημα αυτό εκτιμάται ότι θα προκύψει σημαντική ελάφρυνση για καταναλώσεις από 2.000 έως 4.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, που μπορεί, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, και να ανέλθει σε 50 – 60 ευρώ ανά λογαριασμό.

Το σκεπτικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύεται ο μέσος καταναλωτής όταν έρχεται αντιμέτωπος με απότομες αυξήσεις της κατανάλωσής του, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως καύσωνας το καλοκαίρι ή πολύ κρύο το χειμώνα, όπως ακριβώς συνέβη τον περασμένο χειμώνα.

Τα χρήματα ωστόσο που θα λείψουν από τον “Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ”, από κάπου θα πρέπει να εισπραχθούν, και εν προκειμένω από τους υπόλοιπους καταναλωτές, όσους για παράδειγμα κάνουν χαμηλότερες καταναλώσεις. Και αυτό καθώς το συνολικό ποσό των ΥΚΩ είναι συγκεκριμένο. Ετσι, η ΡΑΕ εισηγείται μηδενικές ή οριακές αυξήσεις, (εκτιμάται της της τάξης του 1-2 ευρώ το τετράμηνο) για τους λογαριασμούς με καταναλώσεις μέχρι 2.000 κιλοβατώρες.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα