13.4 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές των δραματικών σχολών

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές των δραματικών σχολών, σήμερα Τρίτη 7/2 με οχηματοπορεία και αύριο 8/2 με 24ωρη πανκαλλιτεχνική απεργία.

Αύριο, 8/2, κατεβαίνουν σε 24ωρη πανκαλλιτεχνική απεργία, με συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού στις 12:00 στην Αθήνα και στο άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

«Πενήντα και πλέον μέρες που έχει υπογραφεί το ντροπιαστικό για τον κλάδο μας Π.Δ. 85/2022, συνεχίζουμε ακάθεκτοι και ακόμα πιο συσπειρωμένοι» τονίζει στην ανακοίνωση της η ΠΟΘΑ, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους: «’Αμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Επαναφορά των επαγγελμάτων τους στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε). Παροχή σίτισης, στέγασης, δωρεάν συγγράμματα στο σπουδαστικό Σώμα. Ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας».

Σημειώνεται ότι σήμερα προσέφυγαν στο ΣτΕ 18 ιδιωτικές Δραματικές Σχολές και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 με το οποίο εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με αυτά των κατόχων απολυτηρίων του Λυκείου, στον τομέα της σταδιοδρομίας στο Δημόσιο.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έχουν ανακοινώσει ότι θα υποβάλουν την παραίτηση τους εάν έως αύριο 8/2 -οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους- δεν υπάρξουν έμπρακτες ενδείξεις ότι θα τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα