20.5 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Διαφορά ιστορικής φάσης στο Κείμενο των 58.” Του Ανδρέα Νεφελούδη

nefΔημοσιεύτηκε χθες το κείμενο των 58 για την «ανασύσταση» της κεντροαριστεράς. Για όσους γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα από την ανθρωπογεωγραφία του χώρου, είναι εύκολο να ιχνογραφήσουμε την σύνθεση αυτής της ομάδας.
Αξιόλογοι επιστήμονες, στελέχη της Ελληνικής διανόησης, με ρίζες στην ανανεωτική αριστερά και περιδιάβαση στα μονοπάτια των διαδρομών μεταξύ του χώρου αυτού και του ΠΑΣΟΚ, διαφόρων εκδοχών του κόμματος αυτού, από την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τις εκδοχές του εκσυγχρονισμού.Άλλοι με υπουργική ή άλλη θητεία σε κυβερνητικά σχήματα ακόμα και της μνημονιακής περιόδου, άλλοι με θητεία συμβούλου σε πρωθυπουργικά γραφεία, με σοβαρές όλοι αυτοί, ως εκ της θέσης τους, ευθύνες για την καταστροφική πορεία που έμελλε να ακολουθήσει η χώρα μέχρι την ένταξη της στο σκληρό και ζοφερό σημερινό περιβάλλον.Ακόμα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που στην σύντομη διαδρομή αυτού του κόμματος, είχαν υποστηρίξει όλες τις νεοφιλελεύθερες εκδοχές της πολιτικής του, όπως η υποστήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, όπου μειοψήφησαν, η θερμή υποστήριξη της συμμετοχής στη τρικομματική, αποσπώντας την πλειοψηφία μετά την «τούμπα» του προέδρου. Στελέχη που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «συνέβαλλαν» στην περιθωριοποίηση αυτού του χώρου.

Όλοι αυτοί οι αξιόλογοι κατά τα άλλα πολίτες, έχουν εξαντλήσει την όποια προσωπική ή πολιτική τους δυναμική.

Στο πεδίο της πολιτικής που αφορά στο κείμενο των 58, θα ήθελα να υποσημειώσω, ότι το κατά τα άλλα καλογραμμένο πόνημα, πραγματοποιεί ένα άλμα. Ξεπερνά χωρίς να σχολιάζει, την σημερινή ιστορική φάση.

Μνημόνιο, ανεργία, φτώχεια, ύφεση, κοινωνική αποδιάρθρωση, εργασιακά δικαιώματα. Για όλα αυτά τι;

Για την πολιτική της ακροδεξιάς κυβερνητικής ατζέντας, του μαύρου στην ΕΡΤ, της θεωρίας των δύο άκρων, του καθημερινού φασισμού, της απόλυτης εκποίησης κάθε δημόσιου ή κοινωνικού αγαθού; Για όλα αυτά τίποτα. Λες και δεν συμβαίνουν.

Δεν θα ήθελα να διαβάσω στο κείμενο αυτό, κατ’ ανάγκη αρεστές σε μένα ιδέες, θα ήθελα όμως μια τοποθέτηση.

Το πολιτικό αύριο αυτής της κεντροαριστεράς ποιο θα είναι; Θα είναι η συγκρότηση μιας ακόμα τρικομματικής με τον Σαμαρά και τον Λαζαρίδη; Ή η σύμπλευση με μια αριστερή και προοδευτική κυβέρνηση μεταρρύθμισης και ανατροπής;

Ερωτήματα αμείλικτα που χρειάζονται απαντήσεις, γιατί αλλιώς θα κατηγορηθούν δικαιολογημένα ότι ψαρεύουν στα θολά νερά, ενώ η περίοδος απαιτεί καθαρές και κρυστάλλινες απαντήσεις, όποιες και αν είναι αυτές, ακόμα και από αυτό το πολιτικό προσωπικό που δεν έχει καμιά κοινωνική αναφορά και παράλληλα τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάντια της χώρας.
Κοινώς, ανακύκλωση με παλιά υλικά μιας υπόθεσης που έχει προ πολλού σβήσει……

* Ο Ανδρέας Νεφελούδης είναι μέλος της γραμματείας της Αριστερής Προοπτικής

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα