Κάθε πόλη έχει  την πλατεία της, το πιο κεντρικό της σημείο . Στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης όμως πέρα από την «πλατεία» που αποτελούσε ανέκαθεν σήμα κατατεθέν και ναυαρχίδα της πόλης, αρχίζει την άνθιση του και ένας άλλος προορισμός. Η πλατεία Άνοιξης όπως όλοι την ξέρουμε ή Πλ. Ηρώων Κύπρου, μπαίνει δυναμικά σε τροχιά ανάπτυξης και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο Hot spot της πόλης.

Με στρατηγική θέση στην συνοικία των Μυτιληναιϊκων, να τη διατρέχει μια οδός μεγάλης κυκλοφορίας αυτή της Αγ. Σοφίας αλλά και να ενώνει άλλες δύο, είναι από τις κεντρικότερες πλατείες και σημείο συνάντησης για όσους μένουν από την «πάνω» μεριά της Ελ. Βενιζέλου. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί και σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος λόγω των αρχαίων τάφων που βρέθηκαν και εκτίθενται στην περιοχή. Τα στρατηγικά αυτά πλεονεκτήματα φαίνεται να τα έχουν αξιοποιήσει τοπικοί επιχειρηματίες. Πέρα από τα γνωστά σε όλους καταστήματα τροφίμων και εστίασης που βρίσκονται χρόνια στην περιοχή, κάνουν την εμφάνιση τους και μερικά καινούργια καλοφτιαγμένα καφέ-μπαρ που φιλοδοξούν να προσελκύσουν νέες ηλικίες και από όμορους δήμους.

Περιοχές όπως η κοντινή μας Ηλιούπολη διαθέτουν ως κομβικά σημεία εμπορικού ενδιαφέροντος πλατείες ανάλογης έκτασης με την δική μας πλ. Άνοιξης. Εμείς ως Νέα Σμύρνη με το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα της «πλατείας», μπορούμε και χρειάζεται να αξιοποιήσουμε περισσότερο την περιφέρεια μας μετατοπίζοντας λίγο από το κέντρο βάρους της εμπορικής κίνησης και σε άλλα περιφερειακά κέντρα της πόλης. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δώσουμε μια νέα πνοή σε γειτονιές όπου το σύνθημα «Νέα Σμύρνη δεν είναι μόνο η πλατεία» είναι πάντοτε επίκαιρο.

Η πλ. Άνοιξης μπορεί να δείξει τον δρόμο σε αυτό. Για να μπορέσει όμως να πραγματοποιηθεί μια τέτοιου είδους πολιτική των «περιφερειακών κέντρων» για κάθε συνοικία, όπου παράλληλα με το «βασικό κέντρο» τους μεγάλους εμπορικούς άξονες της πόλης, Ομήρου και Πλατεία, θα αποτελέσουν ατμομηχανές για βιώσιμη ανάπτυξη όλης της πόλης χρειάζεται η συνέργεια όλων των τοπικών φορέων, πολιτών αλλά και του Δήμου. Σε ότι αφορά τον τελευταίο, χρειάζεται να επαναλάβουμε μια πρόταση που είχε γίνει και παλαιότερα μέσα από τις στήλες του NeasmyrniLive για δημιουργία θέσης εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα αστικής περιφερειακής ανάπτυξης της Νέας Σμύρνης όπου θα έχει την ευθύνη σχεδιασμού μιας τέτοιας πολιτικής.

Ευκαιρίες υπάρχουν και εμφανίζονται πάντα, ακόμη και σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που πολλά χρόνια τώρα διανύουμε. Η πλ. Άνοιξης είναι το παράδειγμα μιας τέτοιας ευκαιρίας για αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που δίνει η καλή ποιότητα ζωής της Νέας Σμύρνης αλλά και του επιχειρηματικού δαιμονίου ντόπιων επιχειρηματιών. Ο συνδυασμός και των δύο άλλωστε είναι εγγύηση για την επιτυχία. Τι λέτε λοιπόν; Πάμε «Άνοιξη»;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here