Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για σήμερα, Παρασκευή, αναγγέλλοντας θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν έως και 8 μποφόρ. Παράλληλα συνεχίζεται ο ζεστός καιρός με υψηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, θα πνέουν άνεμοι ισχύος 7 έως και 8 μποφόρ στο νότιο Ευβοϊκό, νοτιοανατολικό Αιγαίο, στο νοτιοδυτικό Αιγαίο, το κεντρικό Αιγαίο, το στενό Καφηρέα και τη θάλασσα Κυθήρων.

Οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς την Παρασκευή

Ο κίνδυνος φωτιάς για την Παρασκευή είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) για πέντε Περιφέρειες, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, αφορά τις εξής περιφέρειες: Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία) και Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here