10153848_10152323808422088_568302500028168389_nΟ χρόνος που απομένει μέχρι την Κυριακή 18 του μηνός οπότε και θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είναι ελάχιστος και οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες στην κυριολεξία τα δίνουν όλα, για να εξασφαλίσουν το εισιτήριο της πρόκρισής τους στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.Βασικός στόχος τους είναι να πείσουν το εκλογικό σώμα να επιλέξει τον συνδυασμό τους στις κάλπες, αλλά και να το πείσουν να συμμετέχει στις εκλογές.

‘Άλλωστε και στην περιοχή μας είναι εμφανής η αδιαφορία που επιδεικνύουν οι πολίτες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι οποίοι έχουν γυρίσει την πλάτη στους υποψηφίους αφού το μόνο που τους απασχολεί είναι ο καθημερινός αγώνας για την επιβίωσή τους.

Η δημοσιονομική αστάθεια, η πολιτική ανασφάλεια και κυρίως η κατακόρυφη πτώση του επιπέδου ζωής και καθημερινότητας, έχουν απογοητεύσει πλήρως τον μέσο Έλληνα πολίτη.

Η απογοήτευση αυτή βρήκε δύο διεξόδους. Αφενός μεν την αποχή του από τα εκλογικά του δικαιώματα και αφετέρου την στροφή του προς ακραίες πολιτικές επιλογές, τις οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες ούτε καν θα γνώριζε, πόσο μάλλον θα ενέκρινε. Οι ακραίες πολιτικές επιλογές, δεν με απασχολούν και δεν θα με απασχολήσουν.
Σε αυτές ειδικά τις εκλογές δεν έχουν καμιά θέση οι κομματικές γραμμές, αλλά απαιτείται μια εθνική συνεννόηση και ενότητα με προοδευτικό πρόσημο.Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχει καμιά θέση ο καταγγελτικός λόγος και οι άγονες αντιπαραθέσεις. Σημασία έχει το ποιος μπορεί να είναι αποδεκτός πέραν των κομματικών τειχών. Ποιος έχει να παρουσιάσει έργο, ποιος κινείται μεθοδικά, ποιος μπορεί να αγκαλιάσει όλους τους πολίτες.

Σήμερα δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος να αδιαφορεί για τα πολιτικά τεκταινόμενα και συνακόλουθα να μην συμμετέχει σε κάθε μορφής εκλογές. Η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απλά ως φαινόμενο, αλλά ως πολιτική επιλογή, ισόβαρη με την επιλογή κόμματος. Δυστυχώς όμως το φαινόμενο αυτό μεταφέρεται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με αποτελέσματα καταστροφικά για τις τοπικές κοινωνίες.

Κατά τρόπο εσφαλμένο, η αποχή από την κεντρική πολιτική σκηνή, μεταφέρεται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ως παράπονο, κατά της γενικότερης κατάστασης της χώρας . Πιστεύοντας ότι θα τιμωρήσει τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα ο δημότης έχει σκοπό να απόσχει των εκλογικών του καθηκόντων, ώστε να εκφραστεί πολιτικά. Έτσι φτάνοντας στο σημείο να μην ψηφίζει για το δημοτικό συμβούλιο  θεωρεί ότι αντιστέκεται και διαμαρτύρεται.

Όμως η κίνηση αυτή, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πυρήνα και την πεμπτουσία των αυτοδιοικητικών εκλογών.

 Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αποτελούν την ουσιαστικότερη μορφή της δημοκρατικής έκφρασης, έχουν ως σκοπό την συλλογική συμμετοχή για την επίλυση των πιο άμεσων, μικρών ή μεγάλων ζητημάτων που εμφανίζονται συνεχώς στην καθημερινότητα των πολιτών. Επιπλέον, η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, διασφαλίζει την ανεξαρτησία μίας μικρής κοινωνίας, της δίνει φωνή διεκδίκησης και συνδράμει στην πρόοδο της. Έτσι η δυναμική της μικρής κοινωνίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό ανάπτυξης της κοινωνίας που ζούμε και μεγαλώνουμε.

του Κρικρή Γιώργου , υποψήφιου δημοτικού σύμβουλου με το Δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη- “Νέα Σμύρνη-Πόλη Πρότυπο”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here