_Media_Default_ArticleImage__FAGHTOΌλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την διάθεσή μας. Η αιτιολογία στηρίζεται στο γεγονός ότι η διατροφικές αλλαγές μπορεί να επιφέρουν αλλαγές στη χημική σύσταση του εγκεφάλου και ως αποτέλεσμα οδηγεί σε αλλαγή συμπεριφοράς.

Ποιες τροφές λοιπόν θα σας βοηθήσουν στο να βελτιώσετε την διάθεση σας;

 

Υδατάνθρακες

Υδατάνθρακες και καλή διάθεση συνδέονται λόγω τρυπτοφάνης –μη απαραίτητο αμινοξύ. Όσο περισσότερη τρυπτοφάνη εισέρχεται στον εγκέφαλο τόσο περισσότερη σεροτονίνη συντίθεται στον εγκέφαλο και η διάθεση μας τείνει να βελτιώνεται.

 

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα τελευταία χρόνια, διαπιστώθηκε ότι τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τον λιναρόσπορο και τα καρύδια) συμβάλλουν στην προστασία από την κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να επηρεάζουν κάποιους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου.

 

Μεσογειακή διατροφή

Πρόκειται για ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ψάρια , τα οποία είναι σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών που συνδέονται με την πρόληψη της κατάθλιψης.

 

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, αλλά δεν είναι ακόμα δεδομένο ποια είναι η ιδανική ποσότητα, καθώς η συγκέτρωση της στο σώμα εξαρτάται απο του εξής παράγοντες -την εποχή του χρόνου, τον τύπο του δέρματος, το χρονικό διάστημα της έκθεσης στον ήλιο.

 

Τρόφιμα πλούσια σε Σελήνιο

Το σελήνιο είναι μέταλλο που δρα σαν αντιοξειδωτικό στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά έχει διαπιστωθεί ότι ανεβάζουν τη διάθεση και συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Η συνιστώμενη ποσότητα σε σελήνιο είναι 55 μικρογραμμάρια την ημέρα).

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα εξής:

• Θαλασσινά (στρείδια, μύδια, σαρδέλες, καβούρια, ψάρια αλμυρού νερού και ψάρια του γλυκού νερού)

• Ξηροί καρποί και σπόροι (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας)

• Άπαχο κρέας (άπαχο χοιρινό και βοδινό κρέας, κοτόπουλο χωρίς την πέτσα και γαλοπούλα)

• Δημητριακά ολικής αλέσεως (ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης, κ.λπ.)

• Φασόλια / όσπρια

• Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

 

Μην το παρακάνετε με την καφεΐνη

Σε άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη μπορεί να επιδεινωθούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. (Και αν η καφεΐνη σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα, αυτό θα επηρεάσει σίγουρα τη διάθεσή σας την επόμενη μέρα.) Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο θα ήταν καλύτερο να προσπαθήσουν να περιορισουν ή να διακόψουν την κατανάλωση καφεΐνης για ένα μήνα έτσι ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχει κάποια αλλαγή στη διάθεσή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here