Εδώ και μέρες ο Πανιώνιος μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Ακούγονται πολλά σκόρπια λόγια, λίγες αλήθειες, αφήνονται πολλά υπονοούμενα. Το eBasket.gr έχει όλο το ρεπορτάζ μιας ολέθριας σχέσης, η οποία οδηγείται σε… ναυάγιο. Κι αν τώρα βλέπετε τη λάβα να ξεχειλίζει, η εικόνα έχει να κάνει με την κορυφή του βουνού. Πρέπει να ψάξουμε στα σπλάχνα του. Το κάναμε και δεν χαϊδεύουμε αυτιά…

 

Ο Ίων Βαρουξάκης πήγε στον Πανιώνιο “πακέτο” με τον Νίκο Οικονόμου. Ακόμα κι εκείνοι που δεν εκτιμούσαν μπασκετικά τον προπονητή Οικονόμου (κανείς δεν αρέσει σε όλους) συμφώνησαν, βλέποντας τον “Μεσσία” να έρχεται. Κι είναι αλήθεια πως ο κ. Βαρουξάκης εμπιστεύτηκε τυφλά τον κόουτς, δίνοντάς του το ελεύθερο στις μεταγραφές.

Όπως συμβαίνει πάντα, υπήρχαν καλοθελητές που έλεγαν στον πρόεδρο ότι υπερχρεώθηκε με τις επιλογές του Οικονόμου. Αυτό σε συνδυασμό με την είσπραξη λιγότερων χρημάτων από αυτά που περίμενε (ή του είχαν πει) από τα τμήματα υποδομής, κάποιες επιμέρους συμφωνίες χωρίς να είναι γνώστης ο ίδιος, τον έκαναν υπερβολικά καχύποπτο.

Το γυαλί ράγισε σε μια χρονική στιγμή που έπρεπε όλοι να είναι χαρούμενοι στη Νέα Σμύρνη: στη νίκη επί του Ηρακλή. Τη στιγμή των πανηγυρισμών, στ’ αποδυτήρια του γηπέδου, ακούστηκε κάτι συνηθισμένο στα γήπεδα. “Πρόεδρε, δώσε πριμ” ήταν η ατάκα που… τρέλανε τον Βαρουξάκη.

Ο άνθρωπος δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το μπάσκετ, δεν είναι γνώστης των καταστάσεων και των συνηθειών. Ο εκνευρισμός του τον οδήγησε στο να γράψει ένα υποτιμητικό για τους παίκτες μήνυμα, γραμμένο με εξαιρετικά καλά ελληνικά, αλλά δεικτικό σε βαθμό ανεπίτρεπτο.

Από τη στιγμή που ο πρόεδρος τους εξύβρισε, με τρόπο αχαρακτήριστο (προσομοιώνοντας τους με “εταίρες“), έπρεπε να αντιδράσουν. Ειδικά οι παλαιότεροι, αυτοί που έχουν διαγράψει τη δική τους πορεία -ήταν αρκετοί φέτος στον Πανιώνιο– δεν έπρεπε να δεχθούν αδιαμαρτύρητα το προσβλητικό μήνυμα.

Η αδράνειά τους, ίσως και να ξενέρωσε ακόμα περισσότερο τον κ. Βαρουξάκη, ο οποίος ζήτησε το… κεφάλι του Νίκου Μπάρλου. Ο Νίκος Οικονόμου δεν συμφώνησε και από εκείνο το σημείο ο πρόεδρος εξαφανίστηκε. Όταν τα γράφαμε, κάποιοι από τη Νέα Σμύρνη έκαναν το άσπρο μαύρο. Είναι οι ίδιοι που τώρα δεν θέλουν να βλέπουν τον Ίωνα

Από τη στιγμή που ο Οικονόμου πήρε το μέρος των παικτών, ο Βαρουξάκης τον… διέγραψε. Θα μπορούσε να φύγει, αλλά ήθελε να φτάσει ως το τέλος. Ενδεχομένως να έχει μαζέψει και στοιχεία, προκειμένου να μπορεί να αποδείξει ότι δεν ήταν τίμιοι απέναντί του και δεν έκαναν όσα υποσχέθηκαν.

Ίσως απλά ήθελε να πάρει τη ρεβάνς. Οι τελευταίοι μισθοί δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια των παικτών, που ήθελαν να παίξουν για την άνοδο, αδιαφορώντας για τα χρήματα. Κι ίσως, αν δεν υπήρχε η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, να ήταν πολύ πιο ήπιες οι αντιδράσεις.

 

Ο κ. Βαρουξάκης δεν πήγε ξανά στο γήπεδο, αυτόκλητοι υπερασπιστές του τον έστελναν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη (ίσως και να ήταν). Αυτός απέλυε στελέχη που έμειναν ως το τέλος και μόνο στον Πανιώνιο γνωρίζουν αν τα χρήματα που έφταναν στους παίκτες ήταν από την τσέπη του προέδρου, από τις Ακαδημίες, ή γύρευε από πού. Αφού δεν ειπώθηκε (ως τώρα) κάτι, κρατάμε ότι ο Ίωνας ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις του.

Εκεί που αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν υπήρχε επαφή ανάμεσα σε αυτόν και τους Νεοσμυρνιώτες, ήταν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος (στο ματς με τον Δούκα), όταν επιτέθηκε εναντίον των φίλων του συλλόγου, γιατί δεν δημιουργούσαν αντίστοιχη ατμόσφαιρα σε προηγούμενα ματς. Και το έκανε αυτός, που ΔΕΝ ήταν στο γήπεδο!

Η τελευταία (για την ώρα) πράξη του έργου, γράφτηκε σε ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό ραντεβού, ανάμεσα στον κ. Βαρουξάκη και τον Οικονόμου. Έτσι είχε καθοριστεί, γιατί πήγε εκπρόσωπος του προέδρου, που πρότεινε στον προπονητή να πάρει τα οφειλόμενα, αρκεί να υπέγραφε ότι δεν θα τον ενοχλούσε ξανά, ότι δεν θα ζητούσε τίποτα για τους παίκτες.

Ήταν εμφανές πως ήθελε να τον απομονώσει και να τον… αφήσει έκθετο στα μάτια των παικτών. Ο Οικονόμου όχι μόνο δεν πήρε τα χρήματα, αλλά σήκωσε το γάντι, ενημερώνοντας τους παίκτες και κηρύσσοντας στην ουσία τον πόλεμο. Έκανε κάτι που όφειλε να είχε κάνει μετά το ματς με τον Ηρακλή, για να έχουν αποφευχθεί όλα τα άλλα. Γιατί η υποχωρητικότητα και η ανοχή στο προσβλητικό μήνυμα, έκανε τον κ. Βαρουξάκη να πιστεύει ότι το… χρήμα μιλούσε χωρίς αντίλογο.

 

Είναι προφανές ότι στη Νέα Σμύρνη δεν υπάρχει χώρος για τον κ. Βαρουξάκη. Το κεφάλαιο έχει κλείσει οριστικά. Είναι πρώτη φορά που παίκτες (όχι πως έχουν κατ’ ανάγκη δίκιο) βγήκαν τόσο ανοιχτά εναντίον του. Χρησιμοποιώντας χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, επιβεβαιώνοντας πως τα πάντα επιτρέπονται στον πόλεμο.

Πλέον έχει δημιουργηθεί ένα γκρουπ ετεροπροσδιορισμού, απέναντι στον Βαρουξάκη. Ο Οικονόμου, κάποιοι παίκτες πρωτοστατούντες, τη στιγμή που άλλοι επιλέγουν πιο ήπιες μορφές αντίδρασης, ή ακόμα και στάση αναμονής. Δεν έχει κατ’ ανάγκη δίκιο όποιος φωνάζει και δεν είναι οι φωνές μόνο για την είσπραξη των οφειλομένων (τα δικαιούνται και πρέπει να τα πάρουν), αλλά και για την… επόμενη μέρα.

Μια μέρα που δεν έχει Βαρουξάκη, που στηρίζεται σε έναν νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί, που όμως είναι αίολος και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το αν και πότε θα φτάσει στη Βουλή. Σε διαφορετική περίπτωση η σύσταση ΚΑΕ θα είναι δύσκολη υπόθεση.

Συμπερασματικά είναι η χρονιά που ο Πανιώνιος πέτυχε απόλυτα τους αγωνιστικούς του στόχους, αλλά απέτυχε σε επίπεδο σχέσεων. Ίσως γιατί όλα ξεκίνησαν στραβά, με τους Νεοσμυρνιώτες παράγοντες να ξεχνούν τις υποχρεώσεις προς τους περσινούς πρωταθλητές. Έκαναν σαν να μετείχαν στην ταινία “καλώς ήλθε το δολάριο“, έδωσαν γη και ύδωρ, προσκυνώντας έναν άνθρωπο που δεν γνώριζαν και που από την πρώτη στιγμή ένιωσε πως κάποιοι απλά τον βλέπουν σαν ζωντανό πορτοφόλι.

Αυτό από τη μια τον ξενέρωσε, από την άλλη τον έκανε να νιώθει… Αυτοκράτορας, στην ομάδα επιτομή της… λαϊκής δημοκρατίας. Ο Βαρουξάκης φέρει ακέραιη ευθύνη για όσα έχουν συμβεί, αλλά μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν αυτοί που έδωσαν τον “Ιστορικό” σαν… λευκή επιταγή.

 

Επιμέλεια: Γιώργος Κογκαλίδης για το ebasket.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here