19.2 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άλλαξε όψη η είσοδος της πόλης με τη νέα μορφή της Πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης (photos)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΈχει ανοιξεί πλέον για το κοινό η πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης που χρηματοδοτήθηκε από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και συνάντησε αρκετές διαφωνίες από κατοίκους και παρατάξεις της Νέας Σμύρνης κατά τη διάρκεια των εργασιών. Καθημερινά γεμίζει από συμπολίτες μας που απολαμβάνουν έναν ακόμη πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας. Ο συνδυασμός πρασίνου και νερού αναδεικνύει την ιστορικότητα του πάρκου και συμβάλλει ώστε ο επισκέπτης να δει με ευχαρίστηση τις προτομές και τα γλυπτά που επανατοποθετήθηκαν. Σύντομα θα υπάρξει και οργανωμένη παιδική χαρά για την ψυχαγωγία των παιδιών.

Όσον αφορά τον ιστορικό χαρακτήρα της πλατείας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA“Η έρευνα και η καταγραφή μας ανέδειξε ότι τα γλυπτά της Νέας Σμύρνης προβάλλουν την ιστορία και την ταυτότητα της πόλης μας σε τρεις βασικούς άξονες: Τη μνήμη των χαμένων πατρίδων και της περιπέτειας της μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής, την προσπάθεια της προσφυγικής εγκατάστασης, τη συμμετοχή της πόλης και των κατοίκων της στις ιστορικές στιγμές από το Β ΄  Παγκόσμιο πόλεμο και μετά.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παρατηρούμε έτσι μνημεία που αφορούν τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία, τονίζουν την καταγωγή των πρώτων οικιστών, καλλιεργούν τη μνήμη και τη νοσταλγία μιας άλλης, μακρινής, οριστικά χαμένης, πατρίδας, που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά. Τέτοια είναι τα γλυπτά κυρίως του Άλσους Μνημοσύνης αλλά και άλλα. Στην ίδια κατηγορία, υπάρχουν επίσης μνημεία ταφικά, επιτύμβιες στήλες και ηρώα, που θυμίζουν την πολεμική προσπάθεια, τον θάνατο και την απώλεια που βίωσαν οι Μικρασιάτες την περίοδο 1919-1922 και οδήγησαν στον ξεριζωμό τους και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Δεν λείπουν προτομές σημαντικών προσωπικοτήτων, καταγόμενων από τη Μικρά Ασία, που αποτελούν αναφορές και περηφάνια της πόλης όχι ως τέκνα της Νέας Σμύρνης αλλά ως τέκνα της Ιωνίας, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του ποιητή Γιώργου Σεφέρη αλλά και άλλων πνευματικών ανθρώπων καταγόμενων από τη Σμύρνη.

Άλλη ενότητα αποτελούν οι προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στη συγκρότηση της Νέας Σμύρνης, όπως για παράδειγμα κοινοτικοί και δημοτικοί άρχοντες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣυναντούμε τέλος γλυπτά τα οποία μνημονεύουν αγώνες και αγωνιστές από την Κατοχή και την Αντίσταση.

Οφείλει επίσης κανείς να παρατηρήσει ότι τα περισσότερα και σημαντικότερα γλυπτά της Νέας Σμύρνης είναι φιλοτεχνημένα από τον γλύπτη Βάσο Καπάνταη (1924 – 1990), o οποίος ήταν κι εκείνος προσφυγικής καταγωγής και το έργο του είναι, θα λέγαμε, σφραγισμένο από τη νοσταλγία των χαμένων πατρίδων.”

Πηγή ιστορικών στοιχείων:http://local.e-history.gr/pages/viewpage.action?pageId=11928849

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα