Οι νεκροί έφτασαν τους 18 στη χώρα μας. 12 άνθρωποι, μέσα σε μια εβδομάδα, έχασαν τη ζωή τους. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν νοσηλευτεί 112 άτομα με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ανάμεσά τους και τρία παιδιά: δύο βρέφη που αντιμετώπιζαν καρδιολογικό πρόβλημα και ένα παιδί 7 ετών.
«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν τώρα» λένε οι λοιμωξιολόγοι, που περιμένουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μέχρι και τα μέσα Μαρτίου. Ο H1N1 είναι συνδεδεμένος με πιο έντονα συμπτώματα, περισσότερες νοσηλείες και θανάτους στις ευπαθείς ομάδες.
Οι 18 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ηλικίας από 20 έως 90 ετών. Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, που ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.
Οι υγειονομικές Αρχές στη χώρα μας είναι σε συναγερμό, καθώς εκτιμάται πως θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας
Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κέντρου, Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, καθώς και εμπειρογνωμόνων από αρμόδιους φορείς.
Οι επιστήμονες επισήμαναν πως η δραστηριότητα της γρίπης την παρούσα χρονική περίοδο στη χώρα μας είναι αυξημένη, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά βρίσκεται στο αναμενόμενο πλαίσιο για την εποχική γρίπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί φέτος με το αντιγριπικό εμβόλιο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και τονίστηκε ότι το εμβόλιο καλύπτει τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης.
Ωστόσο, από τη σύσκεψη προέκυψε η ανάγκη εφαρμογής επιπλέον μέτρων όπως:
- Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
- Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.
- Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.
Η επιδημιολογική και εργαστηριακή επιτήρηση της γρίπης συνεχίζονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας. Η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της αυξημένης νοσηρότητας και των νοσηλευτικών αναγκών.