13.9 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Αποζημίωση ζημιών αυτοκινήτων από πτώση δέντρων

Η έλευση της «Ελπίδας» και του χιονιά παρέλυσε ολόκληρη την Αττική για –σχεδόν- μία εβδομάδα. Και ενώ οι δρόμοι γέμισαν με παιδιά και οικογένειες που έσπευσαν να χαρούν το χιόνι που -αν και έπεσε μέσα σε λίγες ώρες- αρκούσε για ολόκληρο το χρόνο, οι δρόμοι γέμισαν και από πεσμένα κλαδιά και δέντρα που δεν άντεξαν το βάρος του χιονιά. Κλαδιά και δένδρα που όχι μόνο «μπλόκαραν» την κυκλοφορία, αλλά καταπλάκωσαν σταθμευμένα οχήματα προξενώντας υλικές ζημιές και πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες.

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου έγκειται, φυσικά, στο ποιος φέρει την ευθύνη και ποιος αποζημιώνει. Είναι γεγονός πως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα κείμενα σε πεζοδρόμια και οδούς δένδρα, καθώς και η φροντίδα αυτών, αποτελούν ευθύνη του εκάστοτε Δήμου. Τι γίνεται λοιπόν όταν το υπό την ευθύνη του Δήμου δένδρο πέφτει προκαλώντας φθορές και υλικές ζημιές σε ιδιώτες; Πώς θα ικανοποιηθούν και θα αποζημιωθούν οι ζημιωθέντες;

Η πρώτη σκέψη που θα έκανε κανείς είναι «Δικαστήρια», «Αγωγές, δικηγόροι, δαπάνες» για να αποζημιωθείς μετά από χρόνια για ένα αμάξι που μπορεί να μην έχει καν, μετά από αυτά τα χρόνια. Κι όμως, ενώ το δικαίωμα αγωγής κατά του Δημοσίου για αστική ευθύνη αποζημίωσης, σύμφωνα με τον Εισαγωγικό Νόμο του Αστικού Κώδικα (άρθρα 105-106) διατηρείται σε κάθε περίπτωση για κάθε ζημιωθέντα πολίτη, που συνεπάγεται βέβαια μία μακροχρόνια –πιθανότατα- δικαστική εμπλοκή, με αβέβαιη, συχνά κατάληξη. Απέναντι σε αυτό, λοιπόν, ο νομοθέτης έσπευσε και έδωσε στους Δήμους μία καίρια, και για την εδώ εξεταζόμενη περίπτωση, δυνατότητα διευκόλυνσης των πολιτών και ταχείας ρύθμισης των διαφορών.

Πρόκειται για το όχημα της διάταξης του άρθρου 72 παράγραφος 1, περίπτωση ι) του γνωστού μας Καλλικράτη (νόμος 3852/2010, όπως ισχύει σήμερα – διαβάστε το!), σύμφωνα με την οποία η Οικονομική Επιτροπή – για διαφορές μέχρι 60.000 ευρώ- και το Δημοτικό Συμβούλιο ενός Δήμου, έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε συμβιβασμό απαιτήσεων που εγείρονται κατά του Δήμου. Με μία συνοπτική, πλην όμως ασφαλή και νόμιμη διαδικασία, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να αποζημιώσει κάθε ζημιωθέντα, του οποίου την απαίτηση κρίνει ως δίκαιη και εύλογη, χωρίς βέβαια να δεσμεύεται προς τούτο.

Ήδη στο Δήμο Νέας Σμύρνης, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών που προξενήθηκαν από τις πτώσεις δένδρων λόγω του χιονιού (https://neasmyrni.gr/%cf%87%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%83-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b5%cf%83-%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b7-%ce%b4%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%cf%89%ce%bd/) προκειμένου γρήγορα, απλά και αποτελεσματικά να αποζημιωθούν όλοι οι πολίτες. Με την υποβολή μίας αίτησης και συγκεκριμένων δικαιολογητικών, ο πολίτης μπορεί να αιτηθεί, και κατόπιν εξετάσεως της περίπτωσης, να λάβει απευθείας αποζημίωση για της ζημιές που η πτώση δένδρων προξένησε στην περιουσία του. Είναι η ελάχιστη συνδρομή και η δίκαιη ικανοποίηση που ένας Δήμος μπορεί –και πρέπει- να παράσχει στους πολίτες του.

*Οδυσσέας Νασιμπιάν

Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

Ασκούμενος Δικηγόρος

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα