18.5 C
Néa Smýrni
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Κ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ: ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ

logosindiasmouΤο Nea Smyrni Live μίλησε για όλα με τον Κώστα Αθανασόπουλο, περιφερειακό σύμβουλο Νότιου Τομέα Αθηνών. Στην αποκλειστική συνέντευξη, που μας παραχώρησε απάντησε για τις περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση, για τους στόχους της Περιφέρειας, καθώς και για τα έργα που θα υλοποιηθούν στη Νέα Σμύρνη. Ένας προσιτός πολιτικός, που νοιάζεται για την περιοχή του και μιλά ξεκάθαρα για τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ποια η άποψη σας, για το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά το μνημόνιο και πόσο άμεσα έχει επηρεαστεί από την περικοπή των πόρων;

Ο θεσμός της αιρετής Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού είναι ο ουσιαστικός θεσμός επαφής, επικοινωνίας και εξυπηρέτησης του πολίτη. Πρέπει να είναι αποκεντρωμένος, ανεξάρτητος ο αυτοδιοικητικός θεσμός που δυστυχώς η κεντρική εξουσία δεν συμπαθεί και του βάζει συνέχεια σοβαρά εμπόδια. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά το μνημόνιο έχει βρεθεί σε δύσκολη οικονομική κατάσταση γιατί η κεντρική εξουσία βρήκε ένα θύμα να εξοικονομήσει χρήματα κάνοντας τεράστιες περικοπές  όπως: προνοιακά  επιδόματα, μείωση των Δημόσιων Επενδύσεων, περικοπές των αυτοτελών πόρων, κλπ. Η Τρόικα ζήτησε είσπραξη χρημάτων και είναι καλός χώρος για τους ανίκανους κυβερνώντες ήταν η Τ.Α.

 Έχουν περάσει 2 χρόνια από την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Πιστεύετε τελικά πως αναβάθμισε την τοπική αυτοδιοίκηση ή υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές;

Ο Καλλικράτης είχε θετικές προθέσεις να διορθώσει πολλά κακώς κείμενα στον χώρο της  Αυτοδιοίκησης όμως οι προθέσεις αυτές δεν ολοκληρώθηκαν με την μεγάλη δικαιολογία :   «δεν υπάρχουν χρήματα»

           Οι υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα ξεχάστηκαν στα συρτάρια.

      Η κεντρική εξουσία για άλλη μία φορά ψήφησε νόμο και τον αγνόησε όπως:

            – Η νομοθέτηση πόρων ξεχάστηκαν.

            – Η παραχώρηση αρμοδιοτήτων με τους αναγκαίους πόρους το ίδιο.

            – Η εξόφληση των χρωστούμενων στους φορείς Τ.Α. κλπ.

Ο Καλλικράτης θέλει ειλικρινείς βελτιώσεις και η Τ.Α. πρέπει να καταλάβει η      Κεντρική Κυβέρνηση ότι είναι συνεργάτης της και όχι ανταγωνιστής. Πρέπει ο Β’ βαθμός να σχεδιάζει, να προγραμματίζει και να υλοποιεί την ανάπτυξη του τόπου σε περιφερειακό επίπεδο μαζί με τον Α’ βαθμό, ενώ το κράτος πρέπει να έχει τον επιτελικό ρόλο και να χαράζει την εθνική πολιτική.

Περιφέρεια Αττικής με τη Νέα Σμύρνη, ποια συγχρηματοδοτούμενα έργα προβλέπονται;

Η Περιφέρεια επιδιώκει στενή συνεργασία με τους δήμους γιατί κοινό μέλημά μας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη στην καθημερινότητα του και πρέπει κάποτε η κεντρική εξουσία καταλάβει ότι η Τ.Α. γνωρίζει να συνεργάζεται και να αναπτύσσεται με επιτυχία.

Έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ ή άλλη Δημόσια δαπάνη για την Νέα Σμύρνη είναι:

α) Κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου Βιοκλιματικό – πολυδύναμο Αθλητικό κέντρο.

β) Κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού

γ) Ολοκλήρωση υφισταμένων συλλεκτήρων όμβριων υδάτων – υψηλών περιοχών Μοσχάτου – Καλλιθέας – Ν.Σμύρνης στην οδό Ελευθερίας.

δ) Πράσινη Ζώνη στην πόλη

Η Περιφέρεια αξιοποιώντας τις δυνατότητες για το ΕΣΠΑ με πολύ δουλειά, διαθέτει χρήματα για έργα στην Αττική (απορροφητικότητα στο 2012 πλέον των 150.000.000 ευρώ) και για το 2013 έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα πλέον των 500.000.000 ευρώ

Ποιός ο ρόλος των κομμάτων στην αυτοδιοίκηση σήμερα;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντα βρίσκεται πιο μπροστά από τα κόμματα γιατί είναι ο χώρος που έχει άμεση επαφή με τον πολίτη και γνωρίζει να συνεργάζεται με τους τοπικούς φορείς ακόμα και με τα κόμματα για το καλό των πολιτών.

Τα κόμματα τις περισσότερες φορές προωθούν και  συνεργάζονται σε αυτά που τους ενώνουν, τα προβλήματα είναι κοινά και δεν έχουν χρώμα και κομματική εξάρτηση.

Διαφάνεια και αξιοκρατία, αρχές που στη χώρα μας έχουν διασυρθεί τα τελευταία χρόνια. Ποια βήματα έχει κάνει η περιφέρεια, για την εξυγίανση δημοτικών υπηρεσιών;

Στην Περιφέρεια Αττικής λέμε διαφάνεια παντού. Κάθε προμήθεια,  κάθε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Διοικητικών επιτροπών (Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειαρχών, κλπ.) ανεβαίνει στο Διαδίκτυο και κάθε πολίτης μπορεί να γνωρίζει και να ελέγχει.

Προωθούμε την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για να πετύχουμε τον στόχο να πηγαίνουν τα έγγραφα στον πολίτη και όχι ο πολίτης στην Περιφέρεια.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα