14.6 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Από τις 27 Απριλίου θα ενημερωθούν οι πολίτες για το σχέδιο άρσης των περιορισμών σύμφωνα με την κυβέρνηση

Με τη ρητή υπογράμμιση ότι «το φετινό Πάσχα είναι αλλιώς», δεν θα πάμε στις εκκλησιές αλλά ούτε σε σπίτια συγγενών και φίλων ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η 27η Απριλίου αποτελεί  το ορόσημο για την κυβέρνηση προκειμένου να ξεδιπλώσει το σχέδιό της για άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάρτιση του σχεδίου για σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα και από τις 27 Απριλίου όλοι οι πολίτες θα πληροφορηθούν πώς αυτό το σχέδιο θα εξελιχθεί.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το σχέδιο θ’ ανακοινωθεί στο σύνολό του κι όχι τμηματικά, όπως δηλαδή θα εφαρμόζεται, ενώ πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι τις ανακοινώσεις θα κάνει – εκτός απροόπτου – ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα. Για μία ακόμη φορά πάντως προειδοποίησε ότι η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και αργόσυρτη και όχι αυτόματη και θα θυμίζει θερμοστάτη κι όχι διακόπτη, όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα της στρατηγικής αυτής θ’ αξιολογούνται καθημερινά, αλλά και ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των περιοριστικών μέτρων τις επόμενες ημέρες, ούτως ώστε να μη διαταραχθεί η θετική πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων εν όψει Πάσχα, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το αργότερο σήμερα ή αύριο. Ξεκαθάρισε πάντως ότι θ’ αφορούν σε αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες κι όχι τον γενικό πληθυσμό, αποκλείοντας εμμέσως το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας το βράδυ της Ανάστασης ή ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα. Τόνισε έτσι ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών συμμορφώνεται με τα ήδη αυστηρά και δύσκολα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ και κάλεσε όσους σκέπτονται να παρανομήσουν να μην το κάνουν. Επίσης, επανέλαβε ότι οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνουν με κλειστές πόρτες για τους πιστούς, ενώ είπε πως το Άγιο Φως θα έλθει στην Ελλάδα, δίχως, όμως, να δώσει λεπτομέρειες για τη διανομή του. Κατά πληροφορίες πάντως δεν πρόκειται να υπάρξουν εσωτερικές πτήσεις για τη διανομή του κι έτσι θα παραμείνει μόνο στην Αθήνα.

Ο κ. Πέτσας απέκλεισε, εξάλλου, για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται «με τις φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ενώ για την οικονομία τόνισε ότι υπάρχει αισιοδοξία ότι το 2021 μπορεί να είναι ένα έτος ισχυρής ανάπτυξης που θα «σβήσει» την ύφεση του 2020. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα από το Μάρτιο μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και ότι αυτά μπορεί να επαναληφθούν ακόμη και για το Μάιο και Ιούνιο, ενώ θα συνεχιστεί η λήψη μέτρων για όσο διάστημα εξελίσσεται η πανδημία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το περίφημο «μαξιλάρι», επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι έχει γίνει χρήση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται το «μαξιλάρι» με το ταμείο του κράτους, καθώς και ότι η χρησιμοποίηση μέρους των ταμειακών διαθεσίμων είναι μια πάγια τακτική των κυβερνήσεων, αρκεί να γίνεται με σύνεση κι εγκράτεια.

Ερωτηθείς δε συγκεκριμένα για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ότι έως τις 30 Απριλίου που λήγει το καθεστώς προστασίας θα δημοσιοποιηθούν από την κυβέρνηση όλες οι λεπτομέρειες για το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου και προβλέπει την πτώχευση ιδιωτών, ενώ θα γίνουν γνωστές και αποφάσεις για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και πέραν της 30ης Απριλίου.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα