22.8 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αφιέρωμα της Lifo στη Νέα Σμύρνη

Από την Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η Νέα Σμύρνη είναι μία περιοχή με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον, αφού κατοικήθηκε από Μικρασιάτες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922. Σήμερα συνδυάζει πολλά πράγματα μαζί και ισορροπεί ανάμεσα στην ιστορική μνήμη και τη σύγχρονη ζωή.

Είναι η αγαπημένη μου περιοχή: έχει από εξαιρετικά μαγαζιά για φαγητό, μέχρι όμορφες πλατείες με σημαντικά μνημεία, από άλση για άθληση μέχρι βιβλιοπωλεία και υπέροχες εκκλησίες.

Συγκεντρώνω τα τρία αγαπημένα μου μέρη στη Νέα Σμύρνη-φυσικά, ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του αγαπημένα.

Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης:

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Η δική μου αγαπημένη πλατεία στη Νέα Σμύρνη, αν και οι περισσότεροι ψηφίζουν Πλατεία Νέας Σμύρνης, επειδή βρίθει μαγαζιών και εστιατορίων. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ να περπατάω στη συγκεκριμένη πλατεία, επειδή έχει περισσότερη ησυχία και συγκεντρώνει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, διότι  στην πλατεία υπάρχουν προτομές διάφορων προσωπικοτήτων. Οι προτομές περιλαμβάνουν προσωπικότητες όπως εκείνες του αντιστράτηγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, του διαπρεπούς φιλοσόφου Ιωάννη Συκουτρή, του Αμερικανού διπλωμάτη, φιλέλληνα και ποιητή Γεωργίου Χόρτον, του γιατρού-συγγραφέα Δημήτρη Αριγένη, του διαπρεπούς φυσικού Μιχαήλ Αναστασιάδη και του γιατρού και λογοτέχνη Στέλιου Σπεράντζα.

Το μνημείο όμως που συγκεντρώνει την προσοχή και αποτελεί ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα της περιοχής, είναι ο τεράστιος ανδριάντας του εθνομάρτυρα/μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης. Διαπρεπής κληρικός ο οποίος διακρίθηκε της προσπάθειας για την απελευθέρωση του αλύτρωτου ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Το βράδυ της 27 Αυγούστου 1922, ημέρα κατάληψης της Σμύρνης από τα Κεμαλικά στρατεύματα, βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τον τουρκικό όχλο, στον οποίο τον παρέδωσε ο τούρκος διοικητής Νουρεντίν Μπέης. Παρά τον τραγικό του θάνατο δεν ολιγοψύχησε και ανακηρύχθηκε άγιος του 1939.

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Το τεράστιο γλυπτό του Θανάση Απάρτη, τον αναπαριστά με σηκωμένα τα χέρια σε στάση ευλογίας και καλωσορίσματος στην περιοχή της Νέας Σμύρνης από τη Λεωφόρο Συγγρού.

Εστία Νέας Σμύρνης:

Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη, ένα σπουδαίο κτήριο με ιστορική σημασία και εμφάνιση υψηλής αισθητικής. Στην οδό Κων/νου Παλαιολόγου 11, το πελώριο κτήριο της Νέας Σμύρνης, η Εστία, αγωνίζεται για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης  των προσφύγων της Σμύρνης και ολόκληρης της ιστορίας της Μικρασίας. Η Εστία ιδρύθηκε το 1930 και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή κτήρια της Αθήνας.

Άλσος Νέας Σμύρνης:

Δεν μπορώ να περιγράψω με λίγα λόγια την αγάπη μου για αυτό το μέρος-θησαυρό. Η απόλυτη ευκαιρία άθλησης για κάθε φίλο της γυμναστικής, ένας πνεύμονας πρασίνου σε μία αστικοποιημένη κοινωνία, η οποία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το φυσικό περιβάλλον. Με έκταση 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το Άλσος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα άλση ολόκληρης της Αττικής και είναι το καταλληλότερο μέρος για τζόκινγκ, αργό ή γρήγορο περπάτημα, πικ νικ ή απλώς για ένα μικρό διάλειμμα χαλάρωσης από την κουραστική καθημερινότητα. Κάθε άνθρωπος που γυμνάζεται, πρέπει να αθληθεί έστω και λίγες φορές στο άλσος, η επαφή του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον είναι ανυπέρβλητη.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα