20.5 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Α. Κοσμοπούλου: “Θα μάθουμε να κάνουμε μόδα να μη χρησιμοποιούμε τα πλαστικά μιας χρήσης”

Παρελθόν θα αποτελούν από τον Ιούλιο του 2021 τα πλαστικά είδη μιας χρήση καθώς η χώρα μας ενσωματώνει σε νομοσχέδιο την κοινοτική Οδηγία για την απόσυρση τους.

(Δοχεία τροφίμων, ποτήρια, κύπελλα από φελιζόλ, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών και αναδευτήρες ποτών.)

Μάλιστα εγκαινιάζοντας την καμπάνια «Ελλάδα χωρίς Πλαστικά μίας χρήσης»- σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη- ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι τα πλαστικά αυτά θα αποσυρθούν από το Δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, από τον Ιανουάριο του 2021.

Μιλώντας στην εκπομπή «Βόλτα» και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου η διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, τόνισε πως στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανάγκη κατάργησης των πλαστικών μίας χρήσης.

“Αυτό που συμβαίνει τώρα με το σχέδιο νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης με τη χώρα μας να αποφασίζει να κινηθεί στην καρδιά της ευρωπαϊκής οδηγίας, αλλά ένα χρόνο νωρίτερα, είναι ότι βάζει σε μία δίκαιη ζυγαριά τις ευθύνες της πολιτείας και την ατομική μας ευθύνη.

Από το ’50 και μετά, μάθαμε στην πολύ γρήγορη κατανάλωση κι ευτελίσαμε οι ίδιοι τα υλικά. Θα πρέπει να μάθουμε να κάνουμε μόδα να μη χρησιμοποιούμε τα πλαστικά μιας χρήσης”.

Η κ Κοσμοπούλου ανέφερε ότι “το 80% των απορριμάτων έρχονται από χερσαίες πηγές, από απορρίμματα δηλάδη που δεν μπήκαν στο σωστό κάδο ή κάτι δε δούλεψε καλά. Ένα επίσης μεγάλο ποσοστό, το 20% είναι αυτό που εμείς αφήνουμε ως απορρίμματα στην παραλία”

Τέλος μίλησε και για το βυθό της θάλασσας, εκεί που δεν βλέπουμε.

“Αυτά που ανασύρουμε με τις ομάδες μας είναι απίστευτα πράγματα. Είναι ένας σκουπιδότοπος στο βάθος της θάλασσας, ενώ εμείς κολυμπάμε αμέριμνοι στην επιφάνειά της”

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα