12.1 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Βεβαίωση εμβολιασμού ή πιστοποιητικό; Σε τι διαφέρουν, πού χρησιμοποιούνται – Ολα όσα πρέπει να ξέρετε

Πολλές είναι οι πληροφορίες που θα πρέπει να διαχωρίσει ή να μάθει κανείς εξαιτίας της νέας τάξης πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί μέσα στην πανδημία.

Ωστόσο την ώρα που ξεκινούν οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους και θεσπίζονται άλλα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τόσο και περισσότεροι νέοι όροι μπαίνουν στις ζωές μας με αποτέλεσμα να… μπερδευόμαστε.

Βεβαίωση εμβολιασμού ή πιστοποιητικό;  Τι βγάζω την επόμενη ημέρα μετά τον εμβολιασμό και τι ισχύει για 14 ημέρες μετά την δεύτερη δόση;

Πώς γίνεται να έχω πιστοποιητικό μετά τη δεύτερη δόση αλλά να πρέπει να κάνω rapid test για να ταξιδέψω καθώς δεν έχουν περάσει 14 ημέρες;

Τα παραπάνω ερωτήματα έχουν μπερδέψει πολλούς πολίτες που θέλουν να πάνε διακοπές ή τέλος πάντων να βγάλουν μία άκρη για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν από εδώ και πέρα.

Εμείς συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες διευκρινίσεις με στόχο να εξηγήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται τους νέους όρους που μπαίνουν στην καθημερινότητα μας. 

Διευκρινίσεις για τους νέους όρους που μπέρδεψαν ακόμη και… εμάς

  • Αν είσαι εμβολιασμένος και θέλεις να ταξιδέψεις στο νησί μπορείς να το κάνεις είτε έχοντας το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (green pass) είτε την βεβαίωση εμβολιασμού (ουσιαστικά πρόκειται για την ελληνική εκδοχή). Ωστόσο ανεξάρτητα με το πότε θα αποκτήσεις ένα από τα δύο, επιτρέπεται να ταξιδέψεις αφού περάσουν 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
  • Αν θέλεις να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, τότε θα πρέπει να έχεις εκδώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (green pass). Η βεβαίωση δεν επαρκεί.
  • Αν έχεις κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά δεν έχουν περάσει 14 ημέρες και θέλεις να ταξιδέψεις σε κάποιο νησί, τότε θα πρέπει να κάνεις rapid ή PCR τεστ.
  • Το ότι έχεις εκδώσει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση εμβολιασμού μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό δεν σημαίνει πως μπορείς να ταξιδέψεις κιόλας αν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες. Πάνω στο χαρτί αναγράφεται μάλιστα πότε έγινε η δεύτερη δόση σου, οπότε αν προσπαθήσεις να κάνεις «ζαβολιά» θα το καταλάβουν.
  • Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό (green pass) δεν αφορά μόνο τους εμβολιασμένους. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να δηλώνουν εκεί τα αποτελέσματα από τα rapid ή τα PCR τεστ ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν. Πρόκειται δηλαδή για έναν «ψηφιακό φάκελο» με όλες τις κατηγορίες μέσα. Έτσι ουσιαστικά ο όρος οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδέψουν με το ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι τόσο σωστός.

Ας δούμε αναλυτικά την κάθε περίπτωση:

Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό (ή green pass)

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό  είναι ουσιαστικά ένας «φάκελος» και αφορά τους εμβολιασμένους, τους ανεμβολίαστους και όσους έχουν νοσήσει ήδη από covid.

Ένας εμβολιασμένος μπορεί να ταξιδέψει εντός και εκτός της χώρας έχοντας συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία στο ψηφιακό πιστοποιητικό. Πρέπει μάλιστα, όπως αναφέρει το υπουργείο ναυτιλίας να έχουν συμπληρωθεί 14 ημέρες από τον εμβολιασμό. 

Τι περιλαμβάνει:

Είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έντυπη μορφή και περιλαμβάνει:

Στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού).

Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, περιλαμβάνει το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού τεστ.

Δηλαδή ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα) καθώς και ένα QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.

Πότε ενεργοποιείται

Βάσει του κανονισμού με το «Πράσινο Πιστοποιητικό» θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (μετά τις 14 ημέρες) και σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR (όχι παλαιότερο των 72 ωρών) και σε όσους έχουν πιστοποιητικό αντισωμάτων στον Covid – 19.

Πώς το εκδίδεις:

Για να εκδοθεί το πιστοποιητικό θα πρέπει να έχεις ελληνική ταυτότητα που αναγράφει τα στοιχεία σου  με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο σε ισχύ.

Θα χρειαστείς:

  • τους προσωπικούς σου  κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ σου

Κύρια χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού:

  • παρέχεται σε ψηφιακή και / ή έντυπη έκδοση
  • είναι ασφαλές και προστατευμένο και περιλαμβάνει κωδικό QR
  • παρέχεται και στα αγγλικά

Η επιβεβαίωση της εγκυρότητας του πιστοποιητικού γίνεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου εισόδου ταξιδιωτών και με συγκεκριμένη πύλη που αναπτύσσει η ΕΕ.

Βεβαίωση εμβολιασμού (η ελληνική εκδοχή)

Με την βεβαίωση εμβολιασμού μπορείς να ταξιδέψεις προς τα ελληνική νησιά (όχι εξωτερικό) 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σου.

Η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που έκανες την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

Θα χρειαστείς:

  • τους προσωπικούς σου  κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ σου

Η βεβαίωση που θα εκδώσεις έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

Η βεβαίωση εκδίδεται για τις περιπτώσεις που έχεις:

  • εμβολιαστεί στην Ελλάδα
  •  νοσήσει και έχεις κάνει μία δόση εμβολιασμού στην Ελλάδα

 QR code  ή Barcode

Τόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και η βεβαίωση εμβολιασμού έχουν πάνω τους ένα QR code.

Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ζητήσουν έντυπη έκδοση. Και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR με τις κύριες πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή σφραγίδα που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Επίσης μέσω του QR code θα γίνεται ο έλεγχος ενός πιστοποιητικού, καθώς θα γίνεται σάρωση του κωδικού QR και επαλήθευση της υπογραφής.

Μάλιστα τα QR Codes (Quick Response Codes) ξεπροβάλλουν διαρκώς σε διάφορα σημεία του κόσμου εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Ωστόσο το «μεγάλο μπαμ» έγινε μετά την άρση του lockdown όταν πολλά καταστήματα το υιοθέτησαν και κατάργησαν τα κλασικά μενού.

Στην Ελλάδα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται κυρίως από tech savvy εταιρίες και χρήστες ενώ η αποτελεσματικότητα τους και η χρήση τους σταδιακά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και ευρύτερη.

Αν μπορούσαμε να χωρέσουμε τον ορισμό των QR Codes σε μια πρόταση, θα λέγαμε ότι αποτελούν έναν έξυπνο, εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο σύνδεσης, μέσω ενός κινητού, του offline περιβάλλοντος με links και πληροφορίες αποθηκευμένες online.

Τι είναι τα QR Codes;

Τα QR Codes (Quick Response Codes) είναι μια μορφή barcodes, η οποία ξεκίνησε κάπου στις αρχές του ’90 στην Ιαπωνία, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή, λόγω της μεγάλης χωρητικότητας αποθήκευσής τους και της ταχύτατης αναγνωσιμότητας τους (readability). Στις μέρες μας QR codes συναντάμε σε περιοδικά, διάφορα έντυπα, κάρτες μαγαζιά, κτίρια, ακόμα και μπλουζάκια.

Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και γιατί;

Η ικανότητα των QR Codes να συνδέουν ανθρώπους μεταξύ τους και ανθρώπους με Multimedia περιεχόμενο, είναι πολύ χρήσιμη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές!

Στην ουσία δεν υπάρχει περιορισμός για το μέγεθος της πληροφορίας που μπορεί να μοιραστεί κάποιος με ένα QR Code. Μπορεί να είναι ένα link, ένα Video ή ένα ολόκληρο eBook! Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις QR Codes σε:

  • επαγγελματικές κάρτες, στο μπροστά ή πίσω μέρος τους
  • διαφημιστικά φυλλάδια ή άλλο προωθητικό έντυπο υλικό
  • εταιρικά αυτοκίνητα, φορτηγά κτλ.
  • ετικέτες προϊόντων και συσκευασίες
  • σε κονκάρδες ή ταμπελάκια κατά τη διάρκεια ενός event ή έκθεσης
  • σε καταλόγους εστιατορίων και σε καφετέριες (πχ. πληροφορίες για τα χαρμάνια καφέ κτλ.)
  • σε εισιτήρια, περιοδικά, βιβλία και άλλα πολλά.

tovima.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα