10.9 C
Néa Smýrni
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Βρείτε ποιο κόμμα σάς ταιριάζει για τις ευρωεκλογές!

ekloges5-300x200Ποια κόμματα κατέρχονται στις ευρωεκλογές; Τι θέση παίρνουν αυτά ως προς τα σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα; Πού στέκομαι εγώ στο πολιτικό τοπίο; Ποιος εκφράζει καλύτερα τις ιδέες μου και αντιπροσωπεύει το πολιτικό μου προφίλ;

Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται από σήμερα, Πέμπτη, να απαντήσει πανευρωπαϊκά ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου «EUVox», ο οποίος σχεδιάστηκε για τις επικείμενες ευρωεκλογές (22 – 25 Μαΐου σε όλα τα κράτη-μέλη). “Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ακαδημαϊκό εργαλείο, το οποίο βοηθάει τον Ευρωπαίο πολίτη να αυτοπροσδιοριστεί ιδεολογικά, αξιακά και πολιτικά” ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος χαιρετίζοντας την παρουσίαση της εφαρμογής.
Μέχρι σήμερα η διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Kieskompas και τον ακαδημαϊκό οργανισμό PreferenceMatcher, έχει δώσει τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους περισσότερων από 40 χωρών να προσεγγίσουν μια πιο συνειδητή  απόφαση σχετικά με το ποιόν να ψηφίσουν στις τοπικές ή τις εθνικές εκλογές τους.
«Στόχος της εφαρμογής είναι η παρακίνηση των πολιτών για καλύτερη ενημέρωση και ακολούθως για συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές» επισήμανε η κυρία Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της ελληνικής ακαδημαϊκής ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχαν συνολικά 166 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 43,7% δηλαδή των ευρωπαίων πολιτών. Στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ανήλθε σε περίπου 52,5%.
Εργαλείο ενημέρωσης και ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής
Η ανάγκη για τη δημιουργία αντίστοιχων εργαλείων εντείνεται τα τελευταία χρόνια λόγω του περιορισμού της κομματικής ταύτισης και της αποϊδεολογικοποίησης της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Καθώς μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά στις πρώτες εκλογές μετά την οικονομική κρίση που τη συγκλόνισε, η συμμετοχή των πολιτών σε αυτές είναι εξαιρετικά σημαντική. Με τη βοήθεια λοιπόν των νέων τεχνολογιών οι δυνητικοί ψηφοφόροι μπορούν να βρουν τη θέση τους στο πολιτικό τοπίο.
Όπως παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, ο χρήστης απαντώντας σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορά πολλά από τα επίκαιρα πολιτικά ζητήματα τοποθετείται στον πολιτικό χάρτη και μπορεί να διαπιστώσει πόσο κοντά ή μακριά του βρίσκονται τα κόμματα που ζητούν την ψήφο του.
Πρόκειται για 30 ερωτήσεις -στην πλειονότητά τους κοινές για όλα τα κράτη-μέλη- που απαντώνται μέσα στα λίγα μόλις λεπτά σε μια κλίμακα από το «Συμφωνώ απόλυτα» ως το «Διαφωνώ απόλυτα». Οι θέσεις που παίρνει ο χρήστης παρατίθενται σε σύγκριση με εκείνες των πολιτικών κομμάτων της χώρας από την οποία προέρχεται, αλλά και προαιρετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή η σύγκριση βρίσκει τη θέση του στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη.
Η εφαρμογή «EUvox2014» έχει σχεδιαστεί από ειδικούς στην ανάπτυξη διαδικτυακών εργαλείων που προάγουν την πληροφόρηση και την πολιτική συμμετοχή, με τη συνεργασία περισσότερων από 100 ειδικών στην κομματική πολιτική και τις εκλογικές σπουδές από καθένα εκ των 28 κρατών-μελών. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτρέπει απόλυτη αμεροληψία. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από διακεκριμένους πολιτικούς επιστήμονες, ενώ σε κανένα στάδιο δεν ήταν σε θέση τα πολιτικά κόμματα να επηρεάσουν τη σύνθεση είτε του εργαλείου είτε της πληροφόρησης που αυτό παρέχει. Παρέχει μάλιστα αποσπάσματα από πραγματικά κομματικά έγγραφα, όπως οι προεκλογικές διακηρύξεις, προκειμένου να τεκμηριώνεται κάθε καταγεγραμμένη κομματική θέση.
Το εργαλείο έχει συγχρηματοδοτηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (τομέας ιντερνετικών δραστηριοτήτων και διαδικτυακών μέσων, 2014). Τα δεδομένα από τη χρήση της εφαρμογής μέχρι και τη μέρα των ευρωεκλογών θα αξιοποιηθούν σε ακαδημαϊκές έρευνες και αναλύσεις που θα ακολουθήσουν. Οι απαντήσεις στο EUvox είναι εντελώς ανώνυμες.
Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;
Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται με διάφορους τρόπους, εξηγώντας τις πολιτικές θέσεις τόσο του χρήστη όσο και εκείνες των πολιτικών κομμάτων. Η «Κατάταξη των Κομμάτων» δίνει απλές ποσοστιαίες επιδόσεις που περιγράφουν πόσο κοντά κατατάσσεται ο χρήστης σε σχέση με τα κόμματα της χώρας του ή κάποιας άλλης. Το ποσοστό υπολογίζεται από τη συνάθροιση των απαντήσεών και αποτυπώνεται ως «Υψηλή Ταύτιση», «Αδύναμη Ταύτιση» ή «Αρνητική Ταύτιση», τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεύτερο στοιχείο της παρουσίασης είναι ο λεγόμενος «Πολιτικός Χάρτης» που τοποθετεί τον χρήστη σε έναν δισδιάστατο χάρτη, βάσει της συμφωνίας δύο εκ των τριών αξόνων από τους οποίους μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στους εξής: «Αριστερός» ή «Δεξιός» ως προς την οικονομία, «Φιλελεύθερος» ή «Συντηρητικός» ως προς την κοινωνία, «Υπέρ» ή «Κατά» της ΕΕ ως προς την Ευρώπη.
Επιπλέον, η λειτουργία της «Προηγμένης Ανάλυσης» δίνει την ευκαιρία στον χρήστη να υπολογίσει πάλι τη θέση του αφού προηγουμένως έχει φιλτράρει τα θέματα που θεωρεί περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά για τη λήψη της απόφασής τους.
Στο στοιχείο «Απαντήσεις των Κομμάτων» μπορεί κάθε ψηφοφόρος να βρει τις ακριβείς θέσεις κάθε κόμματος για καθεμιά από τις τοποθετήσεις του ερωτηματολογίου. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα αποτελέσματα που δίνει το EUvox είναι απλώς ένας οδηγός στην πολιτική σκηνή, χωρίς φυσικά καμία απολύτως υποχρέωση να βασιστεί κανείς σε αυτόν για να δράσει.
Ελληνικοί λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα:
twitter.com/EUVOX2014gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8,116ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα