13.4 C
Néa Smýrni
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Γεννηματά για lockdown: Επιβεβλημένο είναι, αναπόφευκτο ήταν; – Κακοί σύμβουλοι αλαζονεία και αυταρχισμός

Σε τουρισμό και αδράνεια της κυβέρνησης χρέωσε το δεύτερο κύμα και το lockdown που αποφάσισε η κυβέρνηση, η Φώφη Γεννηματά.

Για απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατηγόρησε την κυβέρνηση, η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σταχυολόγησε τις παρεμβάσεις του κόμματός της και τις προτάσεις του στους μήνες της πανδημίας. 

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, σημείωσε ακόμα πως «Η αλαζονεία και ο αυταρχισμός είναι κακοί σύμβουλοι. Δεν χωρούν όταν διακυβεύονται οι ζωές των ανθρώπων. Ένας είναι ο εχθρός ο κορονοϊός». 

«Να σκοτωθούμε για να βρούμε λύση»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, έβαλε το ζήτημα των κλάδων που πλήττονται σφοδρότερα από το lockdown σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς θα γυρίσουμε σπίτι μας  και κάποια θέματα τα έχουμε λυμένα. Δεν ισχύει όμως για όλους, όπως οι άνθρωποι της εστίασης. Πρέπει να σκοτωθούμε εδώ για να βρούμε λύση γι αυτούς. 

Δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα χωρίς πολιτισμό. Δεν είναι μόνο τα αρχαία μας. Υπάρχει κόσμος που καταστρέφεται που υποφέρει που δεν μπορεί να ζήσει. Θέατρα και κινηματογράφοι που δεν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα. 

Πρέπει ό,τι λέει ο καθένας μας να είναι καταγεγραμμένο γιατί μετά από πολλά χρόνια θα αναζητηθούν. Πρέπει να γίνει γνωστό στις επόμενες γενιές τι έπραξε ο καθένας και πως τοποθετήθηκε απέναντι στον ελληνικό λαό».

«Αν εισηγούμασταν lockdown θα μας κατηγορούσαν ότι σπέρνουμε πανικό»

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ακόμα πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ρίχνει ευθύνες στην αντιπολίτευση γιατί δεν πρότεινε μέτρα. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως η αντιπολίτευση ούτε όλα τα δεδομένα έχει ενώ αν πρότεινε lockdown θα την κατηγορούσαν «ότι σπέρνει τον πανικό». 

«κ. Πρωθυπουργέ, είχατε και προτάσεις και χρόνο, απεριόριστη κοινωνική στήριξη, είχατε χρήματα μετά από πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα, στήριξη από το πολιτικό σύστημα, για να πάρετε τα μέτρα σας και να μην οδηγηθούμε σε αυτή την κατάσταση. 

Το ερώτημα δεν είναι αν ήταν αναγκαίο το νέο λοκντάουν αφού είναι φανερό ότι η κατάσταση σας έχει ξεφύγει. Το ερώτημα είναι γιατί φτάσαμε να είναι αναγκαίο. Επιβεβλημένο είναι, αναπόφευκτο ήταν; Μην μας ρωτάτε αν έπρεπε να έχετε αποφασίσει νωρίτερα. Αν οι επιστήμονες σας έλεγαν να τα επιβάλετε νωρίτερα κακώς καθυστερήσατε. Δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να εισηγείται τέτοιου είδους μέτρα, χωρίς να είναι δημόσια τα στοχιεία του τι ακριβώς συμβαίνει θα μας κατηγορούσαν ότι σπέρνουμε τον πανικό. 

Μέτρο, υπευθυνότητα, σοβαρότητα. Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να αποφασίσει ποια στιγμή πρέπει να επιβληθούν τέτοιοι περιορισμοί με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία». 

«Δεν είναι… σαν να μπαίνει η Άνοιξη»

«Η ψυχολογική κατάσταση» του κόσμου στο δεύτερο lockdown δεν μοιάζει με εκείνη του πρώτου, σημείωσε η Φώφη Γεννηματά, θυμίζοντας μάλιστα και τη Σοφία Βόσσου και το τραγούδι της «Θα ‘ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη». 

«Αφήσατε τον χρόνο να κυλάει. Αφήσατε την κυβέρνηση να πάει διακοπές τον Ιούνιο. Βοηθήθηκε η χώρα από αυτό; Ξέρατε τι έπρεπε να κάνετε για να μην απογοητεύσετε τον ελληνικό λαό. Κάποιοι πλήρωσαν ακριβά και το πρώτο λοκντάουν, αλλά το έκαναν με υπερηφάνεια, με ελπίδα. Ήταν περήφανοι γιατί τα κατάφεραν. 

Σήμερα το κλίμα δεν είναι ίδιο. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση η ψυχολογική κατάσταση. Δεν είναι … σαν να μπαίνει η άνοιξη. Μπαίνει μια βαρυχειμωνιά. Ανοίξατε τα χερσαία σύνορα επί 1,5 μήνα χωρίς κανένα έλεγχο. Γνωρίζατε το πρόβλημα στις γειτονικές χώρες. Ακόμα και σε αεροπορικά ταξίδια με καθυστέρηση ξεκίνησαν οι έλεγχοι και ήταν περιορισμένοι. Περίμεναν το τεστ και έκαναν βόλτες στα νησιά. 

Έγιναν ασύλληπτα πράγματα το καλοκαίρι. Περιορισμένα τεστ και ανικανότητα στήριξης του ΕΣΥ. Καθυστερημένη ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Απίστευτο αυτό που γίνεται στα γηροκομεία. Το φωνάζουμε από τον Μάρτιο. Όπως και για τις δομές μεταναστών. Τους φέρατε στο κέντρο και γυρνούσαν με τα ΜΜΜ. Το ξέρατε. 

Τίποτα δεν θα αλλάξει πάλι. Τι θα γίνει όταν τελειώσει και αυτή η καραντίνα; Θα περιμένουμε απλώς την επόμενη; Που είναι αυτό το σχέδιο; Αν δεν είναι αυτό βλέποντας και κάνοντας τι άλλο είναι;» 

«Κακοί σύμβουλοι η αλαζονεία και ο αυταρχισμός»

«Η αλαζονεία και ο αυταρχισμός είναι κακοί σύμβουλοι. Δεν χωρούν όταν διακυβεύονται οι ζωές των ανθρώπων. Ένας είναι ο εχθρός ο κορονοϊός» σημείωσε η Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ακόμα: 

«Δεν αρκούν τα lockdown χρειάζεται σχέδιο. Η χώρα έχει κυβέρνηση και η Δημοκρατία κανόνες. Εμείς τους σεβόμαστε και τους δύο. Η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή να αντιμετωπίσει τα θέματα. Η αντιπολίτευση πρέπει να συνεχίζει να πιέζει για να θεραπεύει λάθη και να προσπαθεί να κάνει την κυβέρνηση πιο αποτελεσματική. 

Αυτό το σχέδιο δεν το έχουμε δει να υπάρχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 ώρες πριν επιβληθεί η απαγόρευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο λοκντάουν στην Αττική. Πέσατε έξω, δεν το λέω εγώ, ο υπουργός σας το λέει. Ο καθένας θα κριθεί ανάλογα με την ευθύνη που του αναλογεί. Είμαστε απέναντι στους αρνητές ιού και μάσκας». 

Η προσωπική αναφορά στο γιο της

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στην περιπέτεια του γιού της, όταν αναφέρθηκε στην πρότασή της για τεστ στα σχολεία. «Κανένα σύμπτωμα δεν είχε ο γιος μου. Αν δεν του είχα κάνει τεστ θα κολλούσαν από την οικογένειά μας 100 άνθρωποι. Υπάρχει αισχροκέρδεια στον ιδιωτικό τομέα με τεστ με την ανοχή της κυβέρνησης. Κουραστήκαμε να τα λέμε». 

Παράλληλα πρότεινε, αφού Γυμνάσια και Λύκεια δεν λειτουργούν, να αξιοποιηθούν οι κενές αίθουσες ώστε να αραιώσουν από τις τάξεις τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων. 

Αναφερόμενη στην κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σημείωσε: «Επιτέλους επιταχύνετε τις προσλήψεις οδηγών για τα ΜΜΜ. Αγοράστε τα ανταλλακτικά για λεωφορεία και τρόλει που μένουν στα αμαξοστάσια. Το πιο εύκολο και γρήγορο είναι να υπάρξει συντονισμός με την ΚΕΔΕ ώστε να συντονιστεί η Δημοτική Συγκοινωνία με την Δημόσια. Τα ΚΤΕΛ που φέρατε δεν έχουν παράθυρα!» 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα