Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Το σημερινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού δεν μπορεί να έχει απλώς επετειακό χαρακτήρα . Το φετινό μήνυμα δεν είναι επετειακό, δεν είναι τυπική υποχρέωση στα θύματα του παρελθόντος. Είναι ουσιαστικό μήνυμα συσπείρωσης όλων των πολιτών και των κομμάτων του προοδευτικού χώρου για την αντιμετώπιση των ρατσιστών και των νεοναζί με σκοπό την προστασία όλων των πιθανών θυμάτων τους είτε αυτοί είναι Έλληνες είτε αλλοδαποί.
Είναι μήνυμα συνεχούς αγώνα εναντίον όλων εκείνων που επιχειρούν να γυρίσουν προς τα πίσω το ρολόι της ιστορίας και να εισβάλουν στην καθημερινότητά μας με νεοναζιστικές πρακτικές .
Η έξαρση του ρατσισμού ως γεγονός μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς η ιστορία δείχνει πως σε περιόδους παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και ανέχειας, κρίσης θεσμών και αξιών, ελλοχεύει ο κίνδυνος του εκφασισμού της κοινωνίας με έκδηλες τις εκφράσεις ρατσιστικής βίας. Τα αποδυναμωμένα αντανακλαστικά των πολιτών, η ατομικότητα της σύγχρονης πραγματικότητας, η απονομιμοποίηση της πολιτικής ζωής, η απόγνωση και η απελπισία επιτρέπουν στην γκεμπελικής προέλευσης τακτική, που χρησιμοποιούν οι ακροδεξιοί δήθεν «σωτήρες» των χωρών.
Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, το μίσος και η βία καταλύουν κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σεβασμού στην διαφορετικότητα του άλλου, ενώ η έκφραση αλληλεγγύης, συστατικό στοιχειό της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, παύει να είναι αυτονόητη. Έτσι η στοχοποίηση των μεταναστών, της “διαφορετικής φυλής”, κι η επίπλαστη τοποθέτησή τους στη θέση του υπαίτιου των πολιτικό-οικονομικών προβλημάτων της κοινωνίας, ραγίζει το αυγό του εκάστοτε “φιδιού”.
Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Νέας Σμύρνης σε συνεργασία με τους δημότες, τους φορείς της πόλης και τις κοινότητες μεταναστών, αναλαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων συμπεριφορών.
Στους νεοναζί απαντούμε με περισσότερη και πιο δυνατή δημοκρατία.
Στο ρατσισμό απαντούμε με ενημέρωση και αλληλεγγύη.
Πρόεδρος Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
Κρικρής Γιώργος