22.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Είναι τελικά ο χρόνος οθόνης μία από τις αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας;

  Αν και η τηλεόραση εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πηγή έκθεσης σε οθόνη για τα περισσότερα παιδιά, ζούμε όμως στην εποχή της τεχνολογίας και τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι τα περισσότερα σημερινά παιδιά περνούν όλο και περισσότερο χρόνο χρησιμοποιώντας smart phones, tablets και υπολογιστές.

  Σύμφωνα με μία νέα εθνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Eating Disorders, διαπιστώθηκε ότι κάθε επιπλέον ώρα που αφιερώνεται σε οθόνη συσχετίζεται με 62% υψηλότερο κίνδυνο διαταραχής υπερφαγίας ένα χρόνο αργότερα. Έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως ότι ο χρόνος ύπνου μειώνεται ενώ ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες αυξάνεται, με αποτέλεσμα την αλλαγή στο βάρος τους και την αύξηση της παχυσαρκίας.

  Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφής κατά την έκθεση σε οθόνη και  οι διαφημίσεις τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλά θρεπτικά συστατικά, επηρεάζουν τις προτιμήσεις και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

 Όπως έχουμε ξαναπεί η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου και ο αυξημένος χρόνος οθόνης αποτελούν παράγοντες κινδύνου παχυσαρκίας των παιδιών αλλά και των ενηλίκων.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν;

Θέστε όρια στον χρόνο οθόνης ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Παροτρύνετε τα παιδιά ηλικίας 6-17 ετών να έχουν τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί μία υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχα κρέατα.

Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ύπνου. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σωματική δραστηριότητα και υπερκατανάλωση τροφής. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πηγαίνει για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και κοιμάται τις  συνιστώμενες ώρες ύπνου ανά ηλικία.

Πανδώρα Πορφυριάδη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Bsc

[email protected]

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Robinson TN, Banda JA, Hale L, et al. Screen Media Exposure and Obesity in Children and Adolescents. Pediatrics. 2017;140(Suppl 2):S97-S101. doi:10.1542/peds.2016-1758K

Nagata, J.M., et al. (2021) Contemporary screen time modalities among children 9–10 years old and binge‐eating disorder at one‐year follow‐up: A prospective cohort study. International Journal Eating Disorders. doi.org/10.1002/eat.23489.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα