16.1 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ελεύθερος με όρους ο Κ. Σακκάς 31 μήνες μετά τη σύλληψή του στη Νέα Σμύρνη!

assets_LARGE_t_420_54222900_type12128Απελευθερώθηκε με περιοριστικούς όρους ο Κώστας Σακκάς, ο οποίος να θυμήσουμε πως είχε αναγκαστεί να φτάσει μέχρι και σε απεργία πείνας προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, μετά την παράνομη και αντισυνταγματική «προσωρινή» κράτηση. Σημειώνεται ότι η κράτηση διαρκεί επί 30 και πλέον μήνες, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα το ανώτατο όριο των 18 μηνών. Το Σύνταγμά μας, καταδικάζει απερίφραστα στο άρθρο 6 παρ. 4 τη συγκεκριμένη πρακτική παράτασης της προσωρινής κράτησης προστατεύοντας αφενός την προσωπικότητα του κατηγορουμένου και αφετέρου το ιερό του δικαίωμα στο τεκμήριο αθωότητας. 

Ελεύθερος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αφέθηκε ο Κώστας Σακκάς. Αν και με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, η απόφαση των δικαστικών λειτουργών έδωσε ένα τέλος στην επί 38 μέρες απεργία πείνας του κρατούμενου, που διαμαρτυρόταν για την 31μηνη φυλάκισή του χωρίς να έχει δικαστεί.

Ο Κώστας Σακκάς είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2010 στη Νέα Σμύρνη για οπλοφορία και προφυλακίστηκε με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο ίδιος αρνείται τη συμμετοχή του στην οργάνωση, ωστόσο, δεν έχει κρύψει την αναρχική του ιδιότητα.

Το ανώτατο όριο της προφυλάκισής του συμπληρώθηκε χωρίς η δίκη του να έχει ξεκινήσει καν, ωστόσο, δύο μήνες πριν από τη λήξη του 18μηνου, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για παρόμοια υπόθεση, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2012 να προφυλακιστεί εκ νέου.

Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισής του, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, είναι 12 μήνες, διάστημα που συμπληρώθηκε πριν από 37 μέρες οπότε και ο Σακκάς άρχισε απεργία πείνας.

Το Συμβούλιο Εφετών τού επέβαλε χθες τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ, της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μία φορά την εβδομάδα, της απαγόρευσης ή συνάντησης ή επικοινωνίας με συγκατηγορούμενούς του, της αφαίρεσης διαβατηρίου και αστυνομικής ταυτότητας, καθώς και της υποχρεωτικής διαμονής στο σπίτι του στο Παγκράτι. Του απαγόρευσε ακόμη να βγει από τον νομό Αττικής.

Σταδιακή αποκατάσταση
Ο Κώστας Σακκάς, πάντως, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς σοβαρή. Τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί θα επιχειρήσουν την επανασίτισή του, ώστε να διαπιστώσουν εάν και πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός του.

Την ίδια στιγμή, ένα βίντεο από την πορεία αλληλεγγύης της Τετάρτης κοντά στο μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο καταγράφει αστυνομικούς να χτυπούν νεαρούς στο Θησείο, εξετάζεται από τους επιτελείς της ΕΛΑΣ. Το βίντεο αναρτήθηκε από γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου και έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για την υπόθεση.

Μαρία Ψαρά

Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:
Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει

«Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών είναι μία απάντηση σε όσους όλο αυτό το διάστημα υποστήριζαν ότι η πολιτεία είχε συμφέρον στη συνέχιση της προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου κ. Κ. Σακκά στις φυλακές». Αυτό δήλωσε ο υπ. Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, υπογραμμίζοντας ότι από το Σύνταγμα δεν επιτρέπεται ουδεμία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στις κρίσεις των δικαστών, πολύ δε περισσότερο από τον ίδιο, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του ως λειτουργού της δικαιοσύνης και του πρώην προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η πολιτεία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της δικαιοσύνης, ενώ σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες και παθογένειες ετών, με σκοπό την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης, πολύ περισσότερο όταν κατηγορούμενοι είναι προφυλακισμένοι. Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι πυξίδα και αδιαπραγμάτευτη αρχή του υπουργείου θα αποτελεί το κράτος δικαίου που θεωρείται κεντρικός πυλώνας της Δημοκρατίας και της αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα