24.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιστροφή στα θρανία με «τσουχτερές» τιμές—Πόσο κοστίζουν φέτος τα σχολικά είδη

Η ακρίβεια «μαστίζει» τα νοικοκυριά, ενώ το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου παραδοσιακά οι γονείς προχωρούν στις αγορές για να γεμίσουν τις σάκες των παιδιών τους με τα απαραίτητα, δαπάνη που επιβαρύνει περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Όπως επισημαίνει στο enikos.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης, «υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 20%-25% στις τιμές των σχολικών ειδών».

Φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 3% κάθε έτος, αν και μέρος αυτών των αυξήσεων έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τους επαγγελματίες του κλάδου.

Πόσο κοστίζουν όμως, φέτος βασικά σχολικά είδη; Σύμφωνα με πληροφορίες, η λιανική τιμή φωτοτυπικού χαρτιού (500 φύλλα,80 gr) ήταν προ έξι μηνών στα 4,40 ευρώ, ενώ τώρα ανέρχεται στα 7,40 ευρώ.

Η αύξηση στα τετράδια κυμαίνεται από 0,30 έως 0,50 ευρώ.

Στις σχολικές τσάντες υπάρχουν ανατιμήσεις από 2 έως 10 ευρώ ανάλογα με την εταιρεία, αν και τα περισσότερα καταστήματα προσπάθησαν να διατηρήσουν τις τιμές όσο πιο κοντά στις περσινές προκειμένου να ελαφρύνουν το κόστος.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα αναλώσιμα, οι υγρές κόλλες έχουν τιμές σχεδόν αμετάβλητες σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα σελοτέιπ παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξεως του 10%-20%.

Τι πρέπει να προσέχετε κατά την αγορά σχολικών ειδών

Προγραμματισμό, έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών και ποιότητας των προϊόντων προτείνει η ΕΚΠΟΙΖΩ στους γονείς πριν προχωρήσουν στις αγορές τους.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ παραθέτοντας γενικές οδηγίες προς τους γονείς, τονίζει ότι θα πρέπει να κάνουν έναν κατάλογο με τα είδη που είναι απαραίτητα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού συζητήσουν με το παιδί τους και αναζητήσουν την πιο σωστή λύση, τηρώντας αυστηρά τον κατάλογο που έχουν ετοιμάσει.

Ακόμη, θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς έγκαιρα, διαδικτυακά για να δουν τα καταστήματα που έχουν προσφορές στα σχολικά είδη και να συγκρίνουν τιμές και ποιότητα των ειδών που πρόκειται να αγοράσουν.

Παράλληλα, αν τα παιδιά δεν είναι «πρωτάκια», η ΕΚΠΟΙΖΩ προτρέπει τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι πολλά από τα περσινά σχολικά είδη (τσάντα, κασετίνα) πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν, αν είναι σε καλή κατάσταση.

Ακόμη μία συμβουλή είναι να συζητούν οι γονείς με τα παιδιά τους και να τα αποτρέπουν να αγοράσουν με μόνο κριτήριο τη φίρμα και τη διαφήμιση. Ιδιαίτερα αν η τιμή είναι υψηλή και δεν αντιστοιχεί στην ποιότητα και στις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας.

Τέλος κρίνεται απαραίτητο να αποτρέπονται τα παιδιά από την αγορά σχολικών ειδών που μοιάζουν με παιχνίδια, φρούτα κλπ, και τα οποία συχνά δεν τηρούν τους κανόνες ασφάλειας που βγάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών.

πηγή enikos.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα